IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By She


 
 
Seçenekler Stil
Alt 14 Ekim 2020, 10:39   #1
Standart Taro (Golevez) Kokunun Saglik Acisindan Faydalari

Taro koku veya diger bilinen ismiyle Golevez aslen Asya’da yetistirilen, ancak simdi tum dunyada sevilen nisastali bir kok sebzedir. Kahverengi bir dis kabuga ve bastan asagi mor lekelerle beyaz etli bir gorunume sahiptir. Pisirildiginde hafif tatli bir tada ve patatese benzer bir dokuya sahiptir. Taro koku, harika bir lif ve diger besinler kaynagidir ve kan sekeri yonetimi, bagirsak ve kalp sagligi dahil olmak uzere cesitli potansiyel saglik yararlari sunmaktadir. Bu yazida golevez veya taro’nun saglik acisindan faydalari uzerine bilgiler bulunmaktadir.

Taro (Golevez)Kokunun Saglik Faydalari
Bu kok sebzenin sagladigi faydalar ile ilgili calismalar mevcuttur ve faydalar su sekilde siralanabilir:



Besinler Acisindan Zengindir
Taro (Golevez) Kokunun Saglik Acisindan FaydalariBir fincan (132 gram) pismis taro, 187 kaloriye sahiptir, cogu karbonhidrat olmak kaydir ile her biri bir gramdan az protein ve yagdir. Ayrica asagidaki besinleri icerir:
• Lif: 6,7 gram
• Manganez: Gunluk degerin % 30’u (DV)
• B6 Vitamini: DV’nin % 22’si
• E Vitamini: DV’nin % 19’u
• Potasyum: DV’nin % 18’i
• Bakir: DV’nin % 13’u
• C Vitamini: DV’nin % 11’i
• Fosfor: DV’nin % 10’u
• Magnezyum: DV’nin % 10’u
Taro koku, cogu kisinin yetersiz olarak aldigi C ve E vitaminleri, potasyum, lif, magnezyum gibi cesitli besin maddeleri bakimindan zengindir.

Kan Sekerini Dengeler
Taro koku, nisastali bir sebze olmasina ragmen, kan sekeri yonetimi icin yararli olan iki tur karbonhidrat icerir, bunlar lif ve direncli nisastadir. Lif, insanlarin sindiremedigi bir karbonhidrattir ve emilmedigi icin kan sekeri seviyelerine etkisi yoktur. Ayni zamanda diger karbonhidratlarin sindirimini ve emilimini yavaslatmaya yardimci olarak, yemeklerden sonra buyuk kan sekeri artislarini onlemektedir. Arastirmalar, gunde 42 grama kadar yuksek lif iceren diyetlerin, tip 2 diyabetli kisilerde kan sekeri duzeylerini yaklasIk 10 mg/dl azaltabildigini bulmustur. Taro ayrica direncli nisasta olarak bilinen, insanlarin sindiremedigi ve bu nedenle kan sekeri duzeylerini yukseltmeyen ozel bir nisasta turu icerir. Pismis taro kokundeki nisastanin kabaca % 12’si direncli nisastadir, bu da onu bu besin maddesinin en iyi kaynaklarindan biri yapmaktadir. Direncli nisasta ve lifin bu kombinasyonu, taro kokunu ozellikle seker hastalari icin iyi bir karbonhidrat secenegi yapmaktadir.

Kalp Hastaligi Riskini Azaltir
Taro kokundeki direncli nisasta ve lif kalp hastaliklari risklerinin azaltilmasinda faydalidir. Onemli arastirmalar, daha fazla lif yiyen kisilerin daha dusuk kalp hastaligi oranlarina sahip olma egiliminde oldugunu bulmustur. Bir calisma, gunde tuketilen her 10 gram lif icin, kalp hastaligindan olme riskinin % 17 azaldigini bulmustur. Bunun kismen lifin kolesterol dusurucu etkisine bagli olduguna inaniliyor, ancak arastirmalar devam etmektedir. Taro koku, fincan basina 6 gramdan daha cok lif icermektedir. (132 gram). Karsilastirilabilir 138 gramlik patates porsiyonunda bulunan miktarin iki katindan fazladir ve mukemmel bir lif kaynagidir. Taro koku ayrica kolesterolu dusuren ve kalp hastaligi riskinin azalmasiyla baglantili olan direncli nisasta saglamaktadir.

Antikanser Ozellikler Sunar
Taro (Golevez) Kokunun Saglik Acisindan FaydalariTaro koku, kanser riskini azaltma potansiyeli de dahil olmak uzere cesitli saglik yararlari olan polifenoller adi verilen bitki bazli bilesIkler icerir. Taro kokundeki polifenol, elma, sogan ve cayda yuksek miktarlarda bulunmakta olan kuercetin’dir. Test tupu ve hayvan calismalari, quercetin’in kanser hucresi olumunu tetikleyebilecegini ve cesitli kanser turlerinin buyumesini yavaslattigini bulmustur. Ayni zamanda vucudu kansere bagli asiri serbest radikal hasarindan koruyan guclu bir antioksidandir. Bir test tupu calismasi, taro ozutunun bazi meme ve prostat kanseri hucrelerinin yayilmasini durdurabildigini, ancak insan arastirmasi yapilmadigini tespit etmistir. Yapilan ilk calismalar umut verici olsa da, taronun anti kanser ozellikleri ile ilgili daha cok arastirmaya ihtiyac vardir.

Kilo Vermeye Yardimci Olur
Taro koku, fincan basina 6,7 gram (132 gram) lif icermektedir. Arastirmalar, daha fazla lif yiyen kisilerin daha dusuk vucut agirligina ve daha az vucut yagina sahip olma egiliminde oldugunu bulmustur. Bunun nedeni, lifin mide bosalmasini yavaslatmasi, sizi daha uzun sure tok tutmasi ve gun boyunca yediginiz kalori miktarini azaltmasi olabilir. Zamanla bu kilo kaybina neden olabilir, Taro kokundeki direncli nisasta benzer etkilere sahip olabilir. Bir calisma, yemeklerden once 24 gram direncli nisasta iceren bir takviye alan erkeklerin, kontrol grubuna kiyasla, yemekten sonra yaklasIk% 6 daha az kalori tukettigini ve daha dusuk insulin seviyelerine sahip oldugunu tespit etmistir.
Hayvan calismalari, direncli nisasta bakimindan zengin diyetlerle beslenen sicanlarin daha az toplam vucut yagina ve gobek yagina sahip oldugunu da gostermistir. Bunun kismen vucutta yag yakimini artiran direncli nisastadan kaynaklandigi varsayilmaktadir, ancak daha fazla arastirmaya ihtiyac vardir.



Bagirsak Sagligini Destekler
Taro koku bol miktarda lif ve direncli nisasta icerdigi icin bagirsak sagligina faydali olabilir. Vucudunuz lifleri ve direncli nisastayi sindirmez veya emmez, bu nedenle bagirsaklarda kalir. Bagirsaga ulastiklarinda, bagirsaktaki mikroplar icin yiyecek olurlar ve iyi bakterilerin buyumesini tesvik ederler. Bagirsak bakterileri bu lifleri fermente ettiginden dolayi, bagirsaklari cevrelemekte olan hucreleri beslerler. Iste onlari guclu ve saglikli tutmakta olan kisa zincirli yag asitlerini olusturmaktadirlar. Domuzlarda yapilan bir arastirma, direncli nisasta acisindan zengin diyetlerin, kisa zincirli yag asidi uretimini artirarak ve kolon hucrelerine verilen zarari azaltarak kolon sagligini iyilestirdigi tespit edilmistir.
Ilginc bir sekilde, insan calismalari, ulseratif kolit gibi iltihapli bagirsak bozukluklari olan kisilerin bagirsaklarinda daha dusuk seviyelerde kisa zincirli yag asitlerine sahip olma egiliminde olduklarini bulmustur. Bazi arastirmalar, lif ve direncli nisasta tuketmenin bu seviyeleri artirabilecegini ve iltihapli bagirsak hastaligi ve kolon kanserine karsi korunmaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir.

Diyette Cok Yonlu Olarak Eklenebilir
Taro (Golevez) Kokunun Saglik Acisindan FaydalariTaro koku, tatli patatese gibi nisastali bir yapiya ve hafif bir tada sahiptir. Hem tatli hem de tuzlu yemeklerde kullanilabilir. Keyif almanin bazi populer yollari sunlari icerir:
• Taro cipsleri: Taro ince ince dilimlenerek firinda veya cips seklinde kizartilabilir.
• Hawai poi: Taro buharla karistirip mor renkli bir pure haline getirilebilir.
• Taro cayi: Taro cayi karistirilip veya guzel bir mor icecek icin boba cayinda taro tozu olarak kullanilabilir.
• Taro coregi: Tatli olarak tereyagli hamur hamurunun icinde tatlandirilmis taro ezmesi olarak pisirilebilir.
• Taro kekleri: Pismis taroyu baharatlarla karistirilir ve citir olana kadar tavada kizartilabilir.
• Corbalarda ve guvecte: Taroyu parcalara ayirarak et suyunda corbasi yapilabilir.
Taro kokunun sadece pismis olarak yenmesi gerektigine dikkat etmek onemlidir. Ham taro, agizda batma veya yanma hissine neden olabilecek proteazlar ve oksalatlar icerir. Pisirmek bu bilesIkleri etkisiz hale getireceginden pisirilerek tuketilmesi tavsiye edilmektedir.
Hafif tatli bir tada sahip nisastali bir sebze olan taro, magnezyum, lif, potasyum, C ve E vitaminleri gibi pek cok kisinin yeterince alamadigi besinler bakimindan zengindir. Taro ayrica iyi bir lif ve nisasta kaynagidir. Kan sekeri seviyeleri, kalp sagligi, saglikli kilo ve bagirsak sagligini iyilestirme gibi yararlari vardir. Ayrica kansere karsi koruyan ve serbest radikal hasarini azaltan farkli antioksidanlar ve polifenoller icermektedir. Agizda rahatsiz edici batma hissine neden olabilecek bilesIkleri notralize etmek icin yemeden once daima bu kok pisirilerek tuketilmelidir. Taro, pisirildiginde hem tatli hem de tuzlu yemeklere besleyici bir katki saglamaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 14 Ekim 2020, 10:49   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel bilği paylaşım için teşekkürler

________________

~ E & B ~
 
Alt 14 Ekim 2020, 11:56   #3
Standart

Alıntı:
She Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Güzel bilği paylaşım için teşekkürler
ben tşk ederim.

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:10.