IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Eylül 2020, 09:03   #1
Standart MCT Yagi Nedir, Islevi Nelerdir?

Orta zincirli trigliseritlerin kisaltmasi olan MCT’ler, cogunlukla hindistancevizi yagi ve hurma yagindan elde edilen bir tur doymus yagdir. MCT’ler vucutta diger yag turlerine gore daha kolay kullanilir ve islenirler. Orta zincirli yag asitleri olarak da bilinen MCT’deki ortam, atomlarinin icindeki karbon molekulleri zincirinin uzunlugu ile ilgilidir. MCT’ler alti ila 12 karbon molekulunden olusur. Diyet yaglarinin cogu, vucudun parcalanmasi daha zor olan 13-21 karbon molekulunden olusan uzun zincirli trigliseritlerdir (LCT’ler). MCT yagi, neredeyse sadece orta zincirli trigliseritleri iceren saf bir turevdir.

MCT Yagi Nasil Islev Gorur?
MCT yagini ozel kilan, kimyasal yapisi ve vucut tarafindan nasil islendigidir. Sindirildiginde, MCT’ler dogrudan bagirsaga emilir, kan dolasimina gonderilir ve dogrudan karacigere tasinir. Bu, LCT’lerin nasil islendiginden cok daha verimlidir.Karacigerde iken, MCT’ler ketonlara donusturulur ve ya enerji icin aninda kullanilir ya da daha sonra kullanilmak uzere karacigerde depolanir. MCT’ler keton haline geldikten sonra, beyin, kalp, bobrek ve kaslar gibi vucudun her yerine dagitilabilir.
Ketonlar, vucudun ketozis adi verilen bir islem sirasinda yagi enerjiye donusturdugunde olusur. Bu surec, vucudun yag yakma yetenegini artirir, bu nedenle diyet ve kilo kaybi icin populerdir. Karsilastirildiginda, LCT’ler safra ve pankreas sivilarinin sindirimde emilmesini gerektirir. Ayrica, fazla LCT’ler vucutta yag olarak depolanirken, MCT’ler ketonlar olarak donusturulup depolanirlar. Dort farkli MCT turu vardir ve her bir tur, karbon zincirindeki molekullerin sayisiyla tanimlanir. Genel olarak, zincir ne kadar kisa olursa vucut, molekullerden gelen enerjiyi o kadar verimli bir sekilde isleyebilir.
• C6 – Kaproik asit: Heksanoik asit olarak da bilinen kaproik asit, alti karbon molekulu icerir. Hizli bir sekilde metabolize edilir ve kisa enerji patlamalari icin iyidir. Guclu bir tadi ve kokusu olabilecegi icin, genellikle saf MCT yagindan cikarilir.
• C8 – Kaprilik asit: Oktanoik asit olarak da bilinen kaprilik asit, sekiz karbon molekulunden olusur. Antimikrobiyal ozelliklere sahiptir ve ayni zamanda hizli enerji patlamalari icin iyidir.
• C10 – Kaprik asit: Dekanoik asit veya desilik asit olarak da bilinen kaprik asit, 10 karbon molekulunden olusur. Karacigerde hizla ketonlara donusur ve dayaniklilik ve artan zihinsel performans icin iyidir.
• C12 – Laurik asit: Dodekanoik asit olarak da bilinen laurik asit, 12 karbon molekulune sahiptir. Daha uzun karbon zinciri nedeniyle sindirimi en yavas olani olmasina ragmen, yine de antimikrobiyal ozelliklere ve cesitli saglik yararlarina sahiptir. Ayrica saf MCT yaginda da genellikle haric tutulur.
MCT’ler, hindistancevizi yaginin kimyasal yapisinin yaklasIk yuzde 60’ini olusturur. Laurik asit en yuksek konsantrasyonlarda bulunur, ancak diger uc asit de cesitli seviyelerde bulunur. MCT yagi oldukca konsantredir, esas olarak kaprik asit ve kaprilik asitten olusur. MCT iceren diger yiyecekler arasinda hurma yagi, tereyagi, peynir, tam yagli sut ve tam yagli yogurt bulunur. Omega-3’ler, antioksidanlar ve A vitamini, K vitamini, D vitamini ve E vitamini gibi daha yuksek seviyelerde faydali besinler sagladiklari icin otla beslenen ineklerden elde edilen sut urunleri tercih edilir.



MCT Yagi Ve Hindistan Cevizi Yagi Arasindaki Fark
Hindistan cevizi yaginin MCT’ler icerdigi dogru olsa da, hindistancevizi yagi ile MCT yagi arasindaki temel fark safliktir. Hindistan cevizi yagi yaklasIk yuzde 60 MCT’den olusur ve diger yaglar, bilesiminin geri kalanini olusturur. MCT yagi tamamen MCT’lerden olusur. Laurik asit, hindistancevizi yaginda en yuksek miktarlarda bulunan orta zincirli trigliserid oldugundan, hindistancevizi yaginin MCT’lerinin yuzde 76’sini olusturmaktadir. MCT yagi, oda sicakliginda tatsiz, kokusuz ve sividir, bu da cok cesitli uygulamalarda kullanimini kolaylastirirken, hindistancevizi yagi, guclu bir kokuya ve farkli bir tada sahiptir ve oda sicakliginda katidir.

Diyete Neden MCT Yagi Eklenmelidir?
MCT orani yuksek yiyecekler yemek aslinda vucudun yag yakma sureclerini hizlandirabilir. Bu nedenle, MCT’lerde yuksek yiyecekler, yaklasIk bir yuzyildir bilinmesine ragmen, son zamanlarda populer olmus, ketojenik veya keto diyetinin merkez taslari haline gelmistir.

Diyete MCT Yagi Eklemenin Yollari
Tatsiz oldugu icin diyete MCT yagi eklemek kolaydir. Bu saglikli yagi diyetinize entegre etmenin birkac basit yolu su sekildedir:
• Kahveye eklenebilir.
• Sicak tahillarla karistirilip tuketilebilir.
• Tereyag yerine tostun ustune surulebilir.
• Eritilmis cikolata ile karistirilabilir
• Meyve veya yesil smoothie’lerle karistirilabilir
• Salata sosu ile karistirilabilir.
• Mayonez yerine kullanilabilir
• Patlamis misirin icine katilabilir.

MCT Yagi Kullanirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
MCT yagini duzenli olarak kullanirken faydalarini maksimuma cikarmak icin bazi stratejiler izlenebilir. Bu stratejiler su sekildedir:
Zamanla Tuketim Dozaji Artirilmalidir
MCT yagini diyete dahil ederken, faydalarini artirmak mumkundur. MCT’ler, ketoz surecindeki etkinliginin anahtari olan diger yaglardan farkli sekilde sindirildigi icin, bir kerede cok yemek yemek ani sindirim rahatsizligina neden olabilir. Tehlikeli olmasa da bu rahatsiz edici olabilir. Cogu insan, standart bir Bati diyetinin bir parcasi olarak yuksek miktarda MCT tuketmez. Ne kadar uygun bir dozaj oldugunu veya gunde kac yemek kasigi MCT yagi almasi gerektigini gosteren bir arastirma yoktur. Bu nedenle, MCT yagi almaya basladiginda, onerilen sadece bir cay kasigi kadar az seviyelerde baslamak ve vucut alistikca seviyelerini artirmaktir.
Yuksek Isi ile Kullanilmamalidir
Bircok saglik yarari ile iliskili olmasina ragmen, MCT yaginin kullaniminda bazi kisitlamalar vardir. Nispeten dusuk duman noktasi nedeniyle, MCT yagi yuksek isida pisirme icin iyi bir yag degildir. MCT yaginin sicakligini 284 derecenin uzerine cikarmak, parcalanmasina ve faydali besinleri kaybetmesine neden olur. Bu ayni zamanda zararli serbest radikallerin salinmasina da neden olmaktadir. Hindistan cevizi yagi yemek pisirmek icin daha iyi bir alternatiftir ve 350 derecelik duman noktasiyla sote sebzeler veya tavada kizartilmis et gibi orta ateste derecelendirilmistir. MCT yagi sicak yemeklere daha iyi eklenmektedir, ornegin, yulaf ezmesi veya kahve ile karistirilir, soslarda kullanilir ve smoothieler halinde harmanlanabilir.
Saglikli Doymus Yag Oldugu Bilinmelidir
MCT yagi, doymus yag turudur: Doymus yag kotu degil midir? Atardamarlari tikar, kolesterol seviyelerini yukseltir ve kalp hastaligina katkida bulunmaz mi? Son kanitlar durumun boyle olmadigini gostermektedir. Bu sonuclarin temeli sudur:
• Doymus yaglar kolesterolu artirir. Oyle ama iki tur kolesterol vardir: HDL iyi turdur ve LDL kotudur. MCT yaglari her iki tur kolesterolu de artirir.
• LDL kolesterolundeki artislar kalp hastaligina katkida bulunur. Orada tartisma yoktur, alternatif olarak, artan HDL aslinda kalp hastaligi riskini azaltir.
• Doymus yaglarin LDL, HDL kolesterolu artirdigi ve yuksek kolesterolun kalp hastaligina neden oldugu icin doymus yaglarin kalp hastaligina neden olmasi gerektigi sonucuna varilmistir.
Aslinda, hicbir deneysel sonuc, doymus yaglarin dogrudan kalp hastaligiyla baglantili oldugunu kanitlamamistir. Doymus yaglar tipik olarak ‘kotu’ yaglar olarak siniflandirilsa da, onceki calismalarin meta-analizi ve son yillarda yapilan arastirmalar, daha once bildirildigi gibi kalp hastaligina katkida bulunmadigini ve hatta inme riskini azaltabilecegini gostermektedir. Bu calismalar, uzun yillar doymus yaglarin kotu olduguna yemin eden bilim camiasinda tartismalara neden olmaktadir ve gorunuse gore gercek cok daha karmasIk gibi durmaktadir. Daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmasina ragmen, doymus yaglar hakkindaki dusunceler degismeye baslamistir ve daha fazla bilim insani, bir zamanlar inandigi gibi bu yaglarin zararli olmadigi sonucuna varmaktadir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:25.