IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2020, 09:53   #1
Standart Kerevizin Saglik Acisindan Faydalari

Kereviz (Apiumgraveolens) yuksek su icerigi ile bilinen dusuk kalorili bir besindir. Bu sebze tum dunyada cok cesitli saglik yararlari ile bilinmektedir ve ayrica kerevizin govdesi degil saplari da yenile bilmektedir. Duzenli bir diyete kereviz ilavesinin iltihabi, meme ve pankreas kanseri riskini azalttigi bulunmustur. Ayrica sindirime ve potansiyel olarak daha dusuk kolesterol seviyelerine yardimci olabilmektedir. Bu makalede kerevizlerin saglik yararlari, beslenme profili ve potansiyel yan etkileri hakkinda bilgiler yer almaktadir.

Kerevizin Faydalari
Kereviz negatif kalorili yiyecek olarak da

adlandirilmaktadir. Enflamasyonu azaltan ve kalp hastaligini onleyen buyuk vitaminler, mineraller ve bazi flavonoidler icermektedir. Kereviz uzerinde cok sayida calisma yapilmistir ve sonuclar sasirticidir. Kerevizin bircok faydasi bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:

Enflamasyonu Azaltir
Kereviz, anti-enflamatuar ozelliklere sahip bitkisel besleyici antioksidanlarla doludur. Sebze de onemli bir flavonol kaynagidir. Kereviz suyu veya kereviz ozleri, iltihaplanmaya bagli bazi proteinlerin aktivitesini de azaltmaktadir. Ayrica, beyin hucrelerinde iltihaplanmayi onleyebilen luteolin adi verilen bir bilesIk icermektedir. Gastrite veya mide zarinin iltihaplanmasina neden olan bir bakteri olan H. pylori’nin buyumesini inhibe ettigi bulunmustur.

Kanser Riskini Azaltmaya Yardimci Olur
Kereviz poliasetilenler icermektedir ve bunlar potansiyel olarak cok sayida kanser olusumunu onleyebilecek bilesIklerdir. Kerevizdeki (apigenin ve luteolin) biyoaktif flavonoidler serbest radikallerle savasmaktadir ve vucuttaki kanser hucrelerini oldurmektedir. Kerevizdeki flavonoidlerin de pankreas kanseri hucrelerini oldurdugu bulunmustur. Ayrica Luteolin’in meme kanseri riskini azalttigi bulunmustur. Kerevizdeki flavonoidler kemopreventif ozellikleri barindirmaktadir ve bu nedenle antioksidan gorevi gormektedir. Yapilan bir calismada, kanser hucrelerinin apigenin ve luteolin ile onceden tedavi edilmesinin ardindan bir kemoterapi ilacinin uygulanmasinin etkili bir kanser tedavisi secenegi oldugu kanitlanmistir. Bircok baska calisma da luteolini potansiyel kanser onleme ile iliskilendirmistir.

Sindirime Yardimci Olur
Bu konuda arastirma sinirlidir. Bununla birlikte, anekdot bulgulari kerevizlerin sindirim sagligini gelistirebilecegini dusundurmektedir. Kerevizdeki dogal lifler sindirim sistemi icin onemli bir besin haline getirmektedir. Kerevizdeki cozunur lif, kalin bagirsaktaki bakteriler tarafindan fermente edilmektedir. Bu fermantasyon islemi, biri (butirat) gastrointestinal sagligi tesvik eden kisa zincirli yag asitleri uretmektedir. Ayrica kereviz cozunmeyen lif icermektedir ve bagirsak hareketini tesvik edebilmektedir.

Kolesterol Seviyesini Dusurur
Kereviz, dusuk kolesterol diyetinin bir parcasi olabilmektedir, bunun nedeni bol miktarda lif icermesidir. Dusuk kalorili icerigi de bu konuda yardimci olabilmektedir, ancak bu yonu daha iyi anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir. Fito kimyasallarindan biri olan ftalidin de rol oynayabilmektedir ve Ftalidler kolesterol seviyelerini dusurebilmektedir. Benzer bulgular abSingapore calismasinda da tespit edilmistir. Bazi anekdot kanitlarina gore, kereviz trigliseritleri ve kolesterol seviyelerini dusurebilmektedir. Ayrica HDL (iyi kolesterol) seviyelerini artirabilmekte ve hiperlipidemi tedavisinde yardimci olabilmektedir. Ancak bu konuda daha fazla calisma yapilmasi gerekmektedir.



Tansiyon Seviyesini Dusurur
Kereviz, arter duvarlarini rahatlatan ve kan akisini arttiran ftalidler adi verilen bir fitokimyasal icermektedir. Ayrica kan damarlarindaki duz kasi genisletmektedir ve kan basincini dusurmeye yardimci olmaktadir. Bir Iran calismasin da kereviz antihipertansif ozelliklerini ayni fitokimyasal ile iliskilendirmistir. Ayrica kereviz kan basincini dusurmeye yardimci olabilecek nitrat bakimindan da zengindir. Diger calismalardan kereviz tohumu ekstreleri kan basinci seviyelerini dusurebilmektedir. Geleneksel Cin tibbinda kereviz genellikle kan basincini dusurebilecek serin bir gida olarak adlandirilmaktadir.

Diyabet Tedavisine Yardimci Olur
Bu konuda arastirma sinirlidir. Bazi uzmanlar kerevizdeki K vitamininin antidiyabetik ozelliklere sahip olabilecegine inanmaktadir. Enflamasyonu ve iliskili insulin duyarliligini azaltabilmektedir ve glikoz metabolizmasinin gelismesine yol acabilmektedir. Bazi anekdot kanitlari, kereviz almanin tip 2 diyabet riskini azaltabilecegini dusundurmektedir. Diyabet, gastrointestinal sorunlara neden olan bakteri olan H. pylori tarafindan da siddetlendirilebilmektedir. Kereviz bu bakterilerle savasabileceginden, bu konuda da yardimci olabilmektedir. Ancak, daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir. Bir Iran calismasinda, kereviz tohumu ekstresinin sicanlarda diyabeti kontrol ettigi bulunmustur.

Kilo Vermeye Yardimci Olur
Kereviz, saglikli kilo kaybi icin tuketebilecek birkac ideal gidadan biridir, kalorisi dusuktur ve lif icermektedir. Daha uzun sure tok hissetmeyi saglamaktadir ve yuksek su icerigi de kilo kaybina yardimci olmaktadir. Yetersiz su alimi, susuzluga neden olmaktadir, buda kisinin yorgun hissetmesine ve egzersiz yapmak icin enerjisinin olmamasina neden olmaktadir. Ayrica kereviz lipit metabolizmasini duzenlemektedir. Bu nedenle, kilo verme diyetlerinde degerli bir secenek olmaktadir. Daha yuksek enerji yogunluguna sahip diger sebzelerle de tuketilebilmektedir. Anekdot kanitlari, su zengini olan kerevizlerin diger bilesenlerin enerji yogunlugunu dusurebilecegini dusundurmektedir ve buda kilo kaybini tesvik etmektedir.

Astim Tedavisine Yardimci Olur
Burada sinirli arastirma bulunmaktadir. Anekdot kanitlari, kereviz aliminin astim tedavisine yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Bununla birlikte, bu mekanizmayi daha iyi anlamak icin daha fazla calismaya ihtiyac duyulmaktadir.

Kalp Damar Sagligini Iyilestirir
Kereviz genellikle geleneksel tipta anti hipertansif bir ajan olarak uygulanmaktadir. Kardiyovaskuler sagligin korunmasina yardimci olabilmektedir. Iranli bir calismada kereviz yapragi ekstraktinin kolesterol, trigliseritler ve LDL (kotu kolesterol) gibi cok sayida kardiyovaskuler parametreyi iyilestirdigi bulunmustur.

Enfeksiyonlarla Savasir
Kereviz mantar enfeksiyonlarini tedavi edebilmekte ve hatta onleyebilmektedir. Ayrica idrar yolu ve bagirsak enfeksiyonlarina neden olan E. coli de dahil olmak uzere cesitli bakteri turlerini inhibe edebilmektedir. Ancak, bu konuda daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir. Yapilan bir calisma, kereviz tohumunun H. pylori bakterilerine karsi antibakteriyel etkilerini desteklemistir.

BagisIkligi Artirir
Kereviz C vitamini icermektedir ve bu nedenle besin bagisIkligi artirabilmektedir. Kerevizdeki antioksidanlar da rol oynamaktadir. BagisIklik sisteminin cok sayida hucresinin optimal islevsellik ve hastaligin onlenmesi icin C vitaminine bagli oldugu bulunmustur. C vitamini takviyesinin, bagisIklik sisteminin anahtar bilesIkleri olan kandaki immunoglobulin konsantrasyonunu arttirdigi bulunmustur. C vitamini eksIkliginin hayvanlarda bagisIklik tepkilerini degistirdigi dusunulmektedir.

Sinir Sistemini Sakinlestirir
Kereviz, sinir sistemini duzenleyebilen ve sakin bir his uyandirabilecek ozel ucucu yaglar icermektedir, ancak veriler bu baglamda sinirlidir. Anekdot kanitlari, kerevizin muhtemelen magnezyum iceriginden dolayi rahatlamasina ve daha iyi uyumaya yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Bazi bitki uzmanlarina gore, kereviz sinirlere sakinlestirici bir kalite kazandirmaktadir. Ayrica tibbin babasi sayilan Hipokratin, kerevizin sinirleri yatistirmaya dair sozleri ile sinir rahatsizliklarinin tedavisi icin kullanilabilirligine inanilmaktadir. Kereviz uzerinde cigneme kortizol (stres hormonu) seviyelerini dusurebilmektedir, ancak bu konuda somut arastirmalar yoktur. Kerevizdeki apigenin sakinlik yarattigina inanilmaktadir fakat daha fazla arastirma yapilmasi gerekmektedir.



Cinsel Yasami Iyilestirir
Her kereviz sapi, koku molekulleri olan androstenon ve androstenol icermektedir. Bu molekuller bogazinizin arkasindan ve burna gitmektedir. Bu daha cazip hale getirebilecek kokulari yayarak potansiyel olarak uyarilmayi attirmaktadir. Kereviz ekstrelerinin erkek sicanlarda cinsel performansi arttirdigi da bulunmustur. Dozun sicanlarda da sperm sayisini arttirdigi bulunmustur ve ayrica testosteron salgilanmasini bile artirabilmektedir.

Yaslanma Karsiti Ozelliklere Sahiptir
Kerevizdeki C vitamini cildi serbest radikal hasarindan koruyabilmektedir. Bir Guney Kore calismasinda, C vitamininin yaslanma karsiti mukemmel etkiler gosterdigi bulunmustur. Ayrica sadece kucuk miktarlarda olsa da A vitamini icermektedir ve bu vitamin cilt sagligini da destekleyebilmektedir. Bununla birlikte, kerevizdeki A vitamini iceriginin herhangi bir onemli cilt faydasi icin yeterli olup olmadigi bilinmemektedir.

Yagli Ciltler Icin Kullanilir
Anekdot kanitlarina gore, kereviz sadece cilde nemlendirme sunmakla kalmaz, ayni zamanda fazla yaglari da temizlemektedir. Yagli cildi tedavi etmek icin kereviz kullanmanin en basit yolu, suyunu duzenli olarak icmektir. Ayrica birkac kereviz cubugunu suda dilimlenebilmekte ve kaynatilabilmektedir. Su soguduktan sonra yatmadan once cilde her gece uygulanabilmektedir.

Vitiligo Tedavisine Yardimci Olur
Vitiligo, cildin belirli bolgelerde pigmentini kaybettigi ve beyaz lekelere neden oldugu bir durumdur. Polonya calismasina gore, kerevizdeki furanocoumarins vitiligo tedavisinde yardimci olabilmektedir. Benzer bulgularin kutsal Hint Ayurveda tibbi kitabi Atharva Veda’da da kaydedildigine inanilmaktadir. Kereviz eski zamanlardan beri vitiligo tedavisinde kullanilmaktadir. Kereviz icin yagli cildi tedavi etmek icin kullanildigi gibi kereviz kullanabilmektedir, ancak bu konuda henuz somut bir veri yoktur.

Bobrek Taslarini Tedavi Eder
Kereviz esansiyel yagi, luteolin ve bobrek taslarinin tedavisinde kullanilabilecek diger temel bilesIkleri icermektedir, ancak bu konuda daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

Eklemlerin Sagligini Korur
Kereviz belki eklem agrilari ve gut tedavisinde kullanilabilmektedir. Eklem agrilari genellikle urik asit birikmesi nedeniyle ortaya cikmaktadir. Bir teori, kerevizlerin diuretik ozelliklerinin urik asit atilimina yardimci olabilecegini ve potansiyel olarak eklem agrilarini tedavi edebilecegini dusundurmektedir. Bir Irlanda arastirmasina gore, kereviz tohumu yagi iyi bir sedanolid kaynagidir. Bu bilesIk gut ve romatizma gibi enflamatuar sorunlari tedavi etmek icin kullanilabilmektedir.

Vucudu Nemlendirir
Kereviz % 95 sudur ve iyi bir hidrasyon kaynagidir. Iki ila uc kereviz cubugu, vucuttaki potasyum, sodyum, fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum ve cinko seviyelerini de yenilemektedir. Kerevizdeki silika ayrica nemi artirmaya yardimci olmaktadir, ancak, bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyac duyulmaktadir.

Mide Eksimesini Tedavi Eder
Kereviz, yemek borusundan yukari dogru hareket eden asidi notralize edebilen bir alkalin gidadir. Bitkinin yuksek su icerigi de mide asidini notralize edebilmektedir genellikle asit reflu ve mide eksimesi tedavisi icin onerilmektedir.

Norogenezi Tesvik Eder ve Bellek Kaybini Onler
2010 yilinda yapilan bir arastirma, luteolin ile yasa bagli daha dusuk hafiza kaybi oranlari arasinda bir baglanti oldugunu dusundurmektedir. Luteolin beyin iltihabini yatistirmaktadir ve noro-enflamatuar bozukluklarin tedavisinde yardimci olmaktadir. Ayrica norodejenerasyon riskini azaltmaya yardimci olabilmektedir. Kerevizdeki kimyasal olan Apigenin’in de norojeneze (sinir hucrelerinin buyumesi ve gelismesi) yardimci olduguna inanilmaktadir. Bu faktor henuz insanlarda kanitlanmamistir. Ayrica apigenin noronlarin sagligina da katkida bulunabilmektedir, ancak bu konuda arastirma belirsizdir.

Migreni Rahatlatir
Anekdot kanitlarina gore, kereviz tohumlarinin tenturleri bas agrilarini hafifletebilmektedir. Ayrica sebze batik bir goz kuresi hissini ve uyku eksIkliginden kaynaklanan bas agrilarini hafifletmeye yardimci olabilmektedir. Dehidrasyon migreni de siddetlendirebilmektedir. Kerevizdeki yuksek su icerigi, durumun hafifletilmesine yardimci olmaktadir. Kereviz magnezyum icerdiginden bu konuda yapilan calismalar migrenin onlenmesi ve tedavisi icin magnezyum kullanimini desteklemektedir.

Ulseri Onler
Ulserlere genellikle H. pylori bakterileri neden olmaktadir. Flavonoidler acisindan zengin olan kereviz, bu bakterilerin buyumesini engelleyebilmekte ve potansiyel olarak ulserleri tedavi edebilmektedir. Kerevizdeki flavonoidler ayrica mide ve yemek borusunun astarina zarar gelmesini onlemeye yardimci olmaktadir. Ancak, bu konuda daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir.

Kabizligi Tedavi Edebilir
Artan lif alimi kabizligi tedavi etmeye yardimci olabilmektedir. Kereviz lif icermektedir ve bu konuda yardimci olabilmektedir. Ancak, bu konuda dogrudan arastirma eksIktir.

Menopoz Belirtilerini Hafifletir
Fitoostrojenler adi verilen bazi bitki bilesIkleri hormon seviyelerinin dengelenmesine yardimci olabilmektedir. Fitoostrojenler acisindan zengin besinler potansiyel olarak menopoz semptomlarini hafifletmeye yardimci olmaktadir. Kereviz fitoostrojenler icermektedir ve bu konuda faydali olmaktadir. Ancak, bu konuda daha somut arastirmalara ihtiyac duyulmaktadir. Fitoostrojenler acisindan zengin gidalarin asiri tuketimine dikkat edilmelidir.

Agiz Kokusunu Ortadan Kaldirir
Anekdot kanitlari, agiz kokusunun giderilmesine yardimci olabilecegini dusundurmektedir. Cignemek, kokuya neden olan bakterilerin dilden atilmasina da yardimci olmaktadir.

Akne ve Sivilceleri Tedavi Eder
Kerevizdeki cok sayida vitamin ve mineral cilt sagligini artirmaktadir. Bu, sivilce veya sivilce olusmasini onlemeye yardimci olabilmektedir. Anekdot kanitlari, kerevizin akne izlerini de onleyebilecegini dusundurmektedir. Ayrica kereviz cildi ve kiri temizlemeye yardimci olabilmektedir ve bu, akne patlamalarini onleyebilmektedir. Ancak, bu alanda arastirmalar sinirlidir.

Goz Sagligini Arttirir
Kerevizdeki A vitamini goz sagligini artirabilmektedir. A vitamini gozun onemli bir bolumunu olusturmaktadir ancak, bu iddiayi desteklemek icin yeterli bilgi eksIkligi vardir.

Soguk Alginligi, Grip ve Diger Alerjilerin Tedavisine Yardimci Olur
Kereviz, vucudun bagisIklik sistemini guclendirmenin yani sira, genel sagligin korunmasina da yardimci olabilmektedir. Gunde bir kereviz cubugu, alerjileri uzak tutabilecek cok sayida vitamin, mineral ve antioksidan icermektedir. Kerevizlerin Ayurveda’da soguk alginligi ve grip tedavisinde kullanildigi dusunulmektedir. C vitamini icerigi semptomlarin siddetini azaltabilmektedir ancak, bu konuda somut veriler bulunmamaktadir.

Vucudun Alkali Dengesini Iyilestirir
Kerevizlerin vucudun alkalin dengesi uzerindeki etkilerini anlamak icin daha fazla arastirmaya ihtiyac duyulmaktadir. Kereviz en alkali gidalar arasindadir. Bu nedenle, cogu meyve suyu ve corbada bir baz olarak kullanabilmektedir. Bunlar kereviz faydalaridir. Bazilari arastirmalarla kanitlanmis olsa da, digerlerinin bilimsel topluluklardan daha fazla dogrulamaya ihtiyac duyulmaktadir.

Kereviz Yan Etkileri
Kerevizin bazi yan etkileri de olabilir.

Alerjiye Neden Olabilir
Kereviz yaygin bir alerjendir ve bazi ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Kupa wort veya hus poleni alerji olanlar, kerevizlere de tepki verebilmektedir. Semptomlar yuzun sismesi, tahris, dokuntu, mide bulantisi ve bas donmesini icermektedir. Asiri durumlarda, semptomlar hafif bas donmesi, kan basinci seviyelerinde dusus ve nefes almada zorlugu icermektedir.

Hamile ve Emziren Kadinlara Iliskin Konular
Kereviz veya tohumlari kanama ve uterus kasilmalarina neden olmaktadir. Bu nedenle, hamile kadinlar buyuk miktarda kereviz yemekten kacinmalidir ve ayrica dusuklere neden olabilmektedir. Emziren kadinlarda kereviz kullanimi hakkinda yeterli bilgi bulunmamaktadir. Bu nedenle, guvende kalinmali ve kullanmaktan kacinilmalidir.
Kereviz ve ekstraktlarinin bircok faydasi bulunmaktadir. Bu sebze, havuc ailesinin bir uyesidir ve birkac besin maddesi ile doludur. Enflamasyonla savasmaktan soguk alginligi ve alerjileri tedavi etmeye kadar, bu sebzenin bircok saglik faydasi vardir. Kereviz su icerigi ile bilinmektedir, bircok salata ve corbada yaygin olarak kullanilmaktadir. Bununla birlikte, bu saglik gidalarinin asiri tuketimi bazi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle, kullanimi sinirlanmalidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 17 Şubat 2022, 06:48   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Bir çok şeye faydası var özellikle tansiyona.

________________

~ E & B ~
 
Alt 17 Şubat 2022, 06:57   #3
Standart

Saymakla bitmiyor da yemiyoruz ya

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:20.