IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 29 Haziran 2020, 09:23   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Dogurganligi Artici Besinler

Kisi ister hamile kalmaya calisan biri olsun, isterse dogumdan onceki gunlerine geri donmek isteyen biri, yenilen yiyecekler suphesiz ki basari sansina katkida bulunacaktir. Saglikli beslenme nasil genel sagliga katkida bulunuyorsa dogurganligi artirmak icin de bazi besinler yardimci bulunmaktadir. Ve gunumuzde saglik sIkayetlerinin tedavisine tamamlayici olarak takviye ve besinlerin onemi uzerine surdurulen calisma kanitlari, gittikce artmaktadir. Bu yazida dogurganligi artiran bazi besinler hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Mercimek ve Fasulye
Mercimek ve her turlu fasulye ama ozellikle siyah fasulye dogurganligi artirabilmektedir. Mercimek, spermin yumurtayi dollemesine yardimci olabilecek yuksek seviyelerde poliamin spermidin icermektedir. Ilginc bir sekilde, arastirmalar, sperm seviyelerinin, daha az sperm sayisi yasayan erkeklerin seminal ejakulatinda, daha saglikli spermleri olan erkeklere kiyasla onemli olcude dusuk oldugunu bulmustur. Mercimek ve fasulye de iyi bir folat kaynagidir. Folat veya folik asit, hamile kalma ve saglikli embriyolar icin cok onemli bir besindir. Fasulye ve mercimek de iyi bir lif kaynagidir. Diyete yeterli miktarda lif almak saglikli hormonal dengenin anahtaridir.



Kuskonmaz
Kuskonmaz besin dolu bir super besindir. Dusuk kalorili, hem tok tutmaktadir hem de dogurganlik hayati besinleri arttirmaktadir. Bir bardak haslanmis kuskonmaz tuketildiginde alinan besinler asagidaki gibidir:
• Gunluk folat degerin % 60’indan biraz fazlasi
• Gunluk K vitaminin tam degeri
• Erkek fertilitesi icin onemli olan gunluk cinkonun % 8’i ve onerilen gunluk selenyum miktarinin % 16’si
• A vitamini, C vitamini ve B vitamini tiamin gibi diger gerekli besin maddelerinin % 20’sinden fazlasi
Bununla birlikte cok tuz konserve kuskonmaz tuketilmemelidir. Bunun yerine taze veya dondurulmus olarak tercih edilmelidir. Konserve yapmak isteniyorsa, dusuk sodyum secenekleri tercih edilmelidir.

Somon
Somon hemen hemen dogurganlik odakli olsun ya da olmasin her super gida listesinde onerilmektedir. Diyetlerde herkesin daha fazla baliga ihtiyaci vardir ve bununla birlikte yabani avlanan somon hemen hemen mukemmel bir secimdir. Hamile kalmaya calisirken ve hamile kalindiginda baliklardaki civa kontaminasyonuna dikkat edilmelidir. Somon, erkeklerde ve kadinlarda dogurganliga faydali oldugu gosterilen esansiyel yag asitleri ve omega-3 bakimindan zengindir. Saglikli fetal buyume icin hamilelik sirasinda mutlaka olmasi gereken bir besin maddesidir. Ayrica somonda bulunan diger onemli ureme besinleri D vitamini ve selenyumdur. Selenyumun semen sagligi icin onemli oldugu gosterilmistir ve dusuk D vitamini seviyelerinin erkeklerde ve kadinlarda zayif dogurganlikla iliskili oldugu gorulmektedir. Aslinda, somon D vitamininin en iyi besin kaynaklarindan biridir. Sadece uc ons fume somon, D vitamini icin onerilen gunluk degerin % 97’sini vermektedir.

Meyveler
Antioksidan bakimindan zengin besinler , dogurganlik acisindan farkli bir dizi fayda sunar ve meyveler tuketim olarak en sevilen gidalar arasindadir. Ahududu, yaban mersini ve cileklerin her ikisi de her iki cinsiyet icin dogurganligi buyuk olcude artiran iki bilesen olan dogal antioksidanlar ve antienflamatuar bitki besinleri icerir. Ayrica gebe kaldiktan sonra saglikli fetal buyume saglayan C vitamini ve folik asit bakimindan yuksektir.

Istiridye
Istiridye hemen hemen her dogurganlik gida listesinde gorunmektedir, cunku dogurganligi artiran besinler ile doludur! 6 cig istiridye porsiyon buyuklugu sadece 139 kalori icermektedir, ancak tum bu onemli ureme vitaminleri ve mineralleri bulunmaktadir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Gunluk demirin % 43’u
• Gunluk onerilen B-12 vitamini degerinin % 408’i
• Onerilen gunluk selenyum degerinin % 187’si
• Gunluk cinkonun % 188’i

Ay Cekirdegi
Erkekler ureme sagligini en oncelikli hale getirmek zorundadir ve aycicegi tohumu yemek , herhangi bir buyuk diyet degisIkligi yapmadan uygun sperm seviyelerini korumanin mukemmel bir yoludur. Tuzsuz kavrulmus aycicegi cekirdegi, E vitamini bakimindan zengindir ve bu temel besin maddesi sperm sayisini ve sperm hareketliligini arttirir. Buna ek olarak, aycicegi tohumu, hepsi mukemmel faydalara sahip guclu dogurganlik besinleri olan onemli miktarda cinko, folik asit ve selenyum sunmaktadir.



Kinoa
Kinoa inanilmaz bir derecede besin acisindan zengin birtahildir, cunku sadece karbonhidrat icermez, ayni zamanda protein, cinko ve folik asit icin mukemmel bir kaynaktir. Tamamen, bu bilesenler saglam bir dogum oncesi koruma plani sunarken, hamilelik gerceklestiginde saglikli fetal buyumeyi korumaktadir. Bahsetmemek gerekirse, kinoa, et urunlerinin potansiyel olarak zararli katki maddeleri olmadan sundugu tum temel amino asitleri verir.

Nar
Nar tohumlari ve meyve suyu, ozellikle de meyve suyu dogurganligi artirabilmektedir. Narlar uzun suredir bircok tohumlarindan dolayi dogurganlik ve dogumla iliskilendirilmistir. Bilime gelince, nar erkeklerde dogurganligi artirabilecek antioksidanlar bakimindan zengindir. Nar ve dogurganlik ile ilgili bircok arastirma yapilmistir. Calismalar, nar suyu ve nar ozutunun birkac hafta sonra sperm konsantrasyonunu ve motilitesini artirabildigini bulmustur. Yapilan bir calisma, insanlardaki etkiye bakmistir: Bir sperm bankasina bagis yapacak kadar saglikli spermi olmayan ancak dusuk sperm sayisina sahip olmayan yetmis yetiskin erkek nar meyve ozu ve Galanga Koku tozu iceren tabletleri almislardir. Uc aylik tedaviden sonra sperm motilitesi % 60 oraninda iyilestigi gozlemlenmistir.

Ceviz
Saglikli yaglar genel sagligin yani sira saglikli uremenin de onemli bir parcasidir. Cevizler omega-3 ve omega-6 bakimindan zengindir. Bu, arastirmacilari dogurganligi artirabileceklerini dusunmeye iten seyin bir parcasidir. Kucuk fakat ilginc bir calismada 117 erkek rastgele iki gruba ayrilmistir. Kontrol grubunda erkeklere normal diyetlerine devam etmeleri, ancak tum findiklardan kacinmalari soylenmistir. Deney grubunda, erkeklere normal diyetlerine devam etmeleri, ayni zamanda her gun olculu bir ceviz paketi yemeleri soylenmistir. Her paket 75 gram tam kabuklu ceviz icermektedir ve bu yaklasIk yarim fincandir. Ceviz yiyen erkekler semen sagliginda iyilesme yasamislardir ozellikle sperm canliligi, motilitesi ve morfolojisi gelismistir.

Yumurta
Yumurtalar, dogurganlik icin onemli olan iyi bir B vitamini kaynagidir. Omega-3 yaglari dogurganlik icin de onemlidir ve omega ile zenginlestirilmis yumurtalardan destek alinmalidir. Yumurta yemenin bir baska iyi nedeni: ucuz bir yagsiz protein kaynagidir, bu da erkeklerde ve kadinlarda dogurganligi arttirmanin bir yoludur. Ayrica yumurtalarda kolin bulunmaktadir ve kolin bazi dogum kusurlari riskini azaltmaktadir ancak, tum calismalar bunu bulamamistir. Bircok diyet uzmani yumurtanin sarisini atmayi ve sadece beyazlarini yemeyi onermektedir. Fakat dogurganligi artirmaya calisirken, yumurta sarisinda bulunan besinler daha fazla yarar saglamaktadir.

Ananas
Yumurtlamadan veya embriyo transferinden (IVF sirasinda) sonra 5 gun boyunca ananas cekirdegi yemenin implantasyona yardimci olacagina dair cok yaygin bir inanc vardir. Ancak bu uygulamayi destekleyen hicbir bilimsel kanit bulunmamaktadir. Bununla birlikte, gebe kalmaya calisirken ananasin tadini cikarmanin baska iyi nedenleri var. Birincisi, iyi bir C vitamini kaynagidir. Bir fincan gunluk onerilen degerin % 46’sini vermektedir. Dusuk C vitamini seviyeleri PCOS ile iliskilendirilmistir. C vitamini de erkek dogurganligini artirmaya yardimci olmaktadir. Yapilan bir calisma, C vitamini takviyesinin agir sigara icenlerde sperm kalitesini artirmaya yardimci oldugu bulunmustur. Bununla birlikte sigara tuketiliyorsa, dogurganligi arttirmak icin daha iyi bir plan sigarayi birakmaktir. Ananas, anti-enflamatuar etkiye sahip olabilen dogal bir enzim olan bromelain icermektedir. Ancak bunun dogurganligi artirabilecegini gosteren hicbir arastirma bulunmamaktadir.

Yogurt ve Peynirler
Dogurganligi artirmaya calisirken, yagli yiyecekler aslinda yemek icin yogurt ve geynir iyi bir secimdir Bu iki gida ile kalsiyum, probiyotikler ve D vitamini gibi alinacak tum besinlerin hepsi yumurtlama sagligini iyilestiren ve bagisIklik sistemini guclendiren besinlerdir. Ayrica, her bir gidadan bol miktarda protein alacak ve daha hassas yumurtlama donguleri ile hamilelik olasiligi guclendirilecektir.

Tarcin
Insulin direnci, kadinlarda kisirligin yaygin bir nedeni olan polikistik over sendromu (PCOS) ile iliskilidir. Tarcin takviyesi, diyabet hastalarinin sagligini iyilestirmek icin yapilan bir dizi calismada gosterilmistir. Bir randomize kontrollu klinik calismada, tarcinin glikoz seviyelerini, trigliseritleri, LDL kolesterolunu (“kotu” tur) ve diyabetli hastalarda toplam kolesterolu dusurdugu bulunmustur. Bu, arastirmacilarin tarcinin dogurganlik icin iyi olup olmadigini merak etmesine yol acmistir. Kucuk ama ilginc bir calismada, PKOS’lu 45 kadina alti ay boyunca tarcin takviyesi veya plasebo almalari soylenmistir. Tarcin alan kadinlar yumurtlama ve adet duzenliligini gelistirirken, plasebo alan kadinlar iyilesme gostermemislerdir.

Dikkate Alinmasi Gereken Diger Saglikli Gidalar
Yukarida listelenen gidalarin yani sira, dogurganlik seviyesini arttirmak icin daha bircok gida vardir. Ornegin, saglikli yaglar, karmasIk karbonhidratlar, ilimli sut urunleri ve proteinlerden olusan dengeli bir diyet yemek gibi belirli yiyecekler tat tercihlerinin disina cikarsa kisiye cok yonlu bir beslenme plani saglayacaktir.
 
Alt 18 Nisan 2021, 07:41   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Emeğinize sağlık paylaşım için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:18.