IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 27 Nisan 2020, 11:08   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Ayahuascanin Saglik Acisindan Fayda ve Riskleri

Ayahuasca Amazon’dan psIkoaktif bir icecektir. Duyulari harekete gecirdigi, zihinsel durumlari degistirdigi ve gerceklik algisini degistirdigi soylenmektedir. Ayahuasca inzivalari son zamanlarda dunya capinda populer hale gelmistir, ancak bircok kisi tehlikelerini gormezden gelmektedir. Ayahuasca’da bulunan bir bilesen olan DMT, Cizelge I maddesi olarak siniflandirilmaktadir. Bu, yuksek zarar potansiyeli olan ve bilinen tibbi kullanimlari olmayan yasadisi bir ilac oldugu anlamina gelmektedir. Ileride duzeydeki arastirmalar tibbi olarak denetlenmedigi ve guvenli ortamlarda kullanilmadigi surece DMT iceren Ayahuasca kullanimini tavsiye edilmemektedir.

Depresyon
Birkac kucuk cagli yapilan calismada ayahuasca, tekrarlayan depresyonu olan kisilerde belirtileri iyilestirdigi tespit edilmistir. Kisiler ayahuasca ictikten yaklasIk olarak 80 dakika sonra etkileri yasamaya baslamistir ve belirtiler 3 hafta kadar devam etmistir. Ayrica, bu calismalarin bircok sinirlamasi bulunmaktadir. Bu calismada ayrica kontrol grubu bulunmamaktadir ve ornek olacak boyutlari kucuktur. Brezilya’da yapilan tek cift kor randomize plasebo kontrollu Ayahuasca calismasinin sonuclari 2019 yilinda Psychol Med’de yayinlanmistir. Bu donum noktasi calismasi, tedaviye direncli depresyonda herhangi bir psychedelic maddeyi test eden ilk kontrollu calismadir.
Calismada ayahuasca’nin plaseboya kiyasla tedaviye direncli depresyonu olan 29 hastada antidepresan etkileri olmustur. Katilimcilar oturumlarindan sonra 7 gune kadar izlenmistir. Cesaret verici olmakla birlikte, daha buyuk, daha uzun, cok merkezli denemelere ihtiyac duyulmaktadir. Mekanizmalar acisindan, bilim adamlari Ayahuasca’nin beynin duygu isleme ve motivasyon (on ve paralimbik) ile iliskili bolgelerini hedefleyebilecegini onermislerdir. Ek olarak, ayahuasca iceceklerinin kimyasal DMT’sinin, bu bolgelerdeki serotonin reseptorlerini (5-HT1A, -2A ve -2C) aktive ederek depresyona yardimci oldugu varsayilmaktadir. Ancak bu henuz insanlarda belirlenmemistir.



Mushil Ozelligi
Ayahuasca’nin parazitlerin ve iddia edilen toksinlerin bagirsak ve sindirim sistemini temizledigi soylenmektedir, ancak bu insanlarda kanitlanmamistir. Yerli halk, ayahuasca’nin etkilerinin ilk adiminin yogun purgatif ozellikleri oldugunu soylemektedir. Bunlarin parazitlerin ve mikroplarin vucudunu fiziksel olarak temizledigi iddia edilmektedir. Ayahuasca, bagirsaktaki MAO-A’yi bloke ederek, bagirsaktaki kusmayi ve ishali indukleyebilen serotonini de arttirmaktadir. Ayahuasca’da bulunan harmin ve harmalin (harmala alkaloidleri) potansiyel olarak antiparaziter ajanlar olarak arastirilmaktadir. Bilim adamlari, hucrelerde E. coli, Salmonella gibi parazitleri ve bakterileri kimyasal olarak oldurup olduremeyeceklerini arastirmaktadirlar, ancak hayvan ve insan verileri eksIktir.

Bagimlilik
Halusinojen olarak ayahuasca kisilik veya davranis degisIkliklerine neden olmaktadir. Arastirmacilar, psIkolojik etkilerinin sag, psIkoterapotik ortamlarda anti-bagimlilik etkileri olup olmadigini merak etmektedirler. Henuz tam olarak yanit yoktur, ancak erken sonuclar umut verici gorunmektedir. Kanada’daki Multidisipliner PsIkedelik Calismalari Dernegi (MAPS), bagimlilik icin ayahuasca destekli tedavi calismasina sponsor olmustur. Calisma gozlemseldi, yani arastirmacilar ayahuasca oturumlarini mudahale etmeden gozlemlemislerdir. Seanslar bagimsiz psIkiyatrist Gabor Maté tarafindan kolaylastirilmistir. Calismada, kirsal bir Ilk Milletler toplulugundan 12 katilimcinin verilerine dayanarak ayahuasca 6 gunluk geri cekilme, bildirilen alkol, tutun ve kokain kullanimini azaltmistir. Bununla birlikte esrar ve afyon kullanimi degismemistir. Ayrica umutlu olma, guclendirme, farkindalik ve yasam kalitesindeki gelismeler de iyilesmistir.
Ancak, kontrolu olmayan boyle kucuk bir calismadan sonuc cikarmak mumkun olmamistir. Ayahuasca’nin bagimlilik icin guvenligi ve etkinligi henuz plasebo kontrollu calismalarda belirlenmemistir. Bazi psIkiyatristler, uygun baglamlarda, ayahuasca’nin birbirine bagli vucut odakli, psIkolojik ve manevi deneyimler yoluyla madde bagimliligi tedavisine katkida bulunabilecegini bildirmislerdir. Ve bu da isteklerde bir azalmaya yol acabilecegine inanilmaktadir, fakat bu mumkun olsa da, bu henuz kanitlanmamistir. Baska bir calisma ayahuasca’nin, geleneksel dusunceyi azaltirken yaratici dusunceyi gelistirebilecegini dusundurmektedir. Teorik olarak, bu bagimliliga yardimci olabilecek psIkolojik esnekligi arttirmaktadir.

Kanser Agrisi ve Kaygi
Ayahuasca kanseri tedavi etmemektedir. Ayahuasca’yi belirli kanser turleri icin terapotik olarak kullanan bireylerle ilgili anekdot hikayelerine ragmen, kanser hastalarinda guvenligi ve etkinligi ile ilgili insan calismalari bulunmamaktadir. Psilosibine benzer sekilde, bazi bilim adamlari ayahuasca’nin kanser gibi hayati tehdit eden hastaliklari olan insanlara varolussal kaygi ve korku ile basa cikmalarina yardimci olabilecegini dusunmektedirler. Ancak bu henuz arastirilmamistir. Arastirmalarla, ayahuasca’nin kanser hucrelerindeki bazi mekanizmalari olan etkileri arastirilmaktadir. Bu mekanizmalar asagidaki gibidir:
• Beyaz kan hucreleri olan Th1 ve Th17 lenfositleri ve dogal oldurucu hucrelerin sayisinin artip artmadigi
• Kanser hucresinde olan buyume ve hayatta kalma suresindeki etkisi
• Kanser hucrelerinde glikoz kullanim seviyelerini azaltip azaltmadigi (Warburg etkisi)
Butun bu mekanizmalar tamamen varsayimdir ve sadece hucre kulturunde arastirilmislardir. Camasir suyu gibi dupeduz toksIk kimyasallar dahil olmak uzere bircok maddenin hucrelerde anti-kanser etkileri bulunmaktadir. Bu, kanser hastalarinda herhangi bir tibbi degere sahip olduklari anlamina gelmemektedir. Aksine, kanser hucrelerinde arastirilan cogu madde dogal veya sentetik, guvenlik veya etkinlik eksIkligi nedeniyle baska hayvan calismalarini veya klinik deneyleri gecememektedir.

Ayahuasca Yan Etkileri ve Tehlikeleri
Ishal ve kusma
Ayahuasca’nin en belirgin ve acil yan etkileri ishal, bulanti ve kusmadir. Kolaylastiricilar, bu mushil niteliklerin olumsuz olarak dusunulmemesi gerektigini dusunuyor. Ayahuasca’nin bir hastaligin “negatif enerjisini” disari atan bir temizlik maddesi olarak hareket ettigine inanilmaktadir. Yine de, bircok insan icin uzucu olabilmektedir ve elektrolit dengesizliklerine yol acabilmektedir. Amaclanan etkilere bakilmaksizin, ayahuasca’nin olumsuz etkileri potansiyel olarak tehlikeli ve olumculdur. Ek olarak, icecek ve bolgeye bagli olarak bilesenlerde hafifce degisen karmasIk bir karisimdir. Cesitli karisimlar iceceginin kullanimlarini, guclerini, yan etkilerini ve rengini degistirmektedir.
Guclu fiziksel rahatsizlik
Ayahuasca, kan basincini, kalp atis hizini ve rektal sicakligi artiran DMT ve harmin icermektedir. Ayrica bu madde kisilerde serotonin kanaliyla titremelere sebep olmaktadir. Her durumda, ayahuasca’nin genellikle pek cok kiside hatta saglikli birelerde bile tansiyon ve kalp sIkayetlerine orta duzeyde bir risk teskil etmektedir. Bununla birlikte, kisiler ayahuasca kullandiktan sonra hipertansiyon yasamaya baslamistir. Ayahuasca vucuttaki prolaktin, kortizol ve buyume hormonu gibi bazi hormon degerlerini yukseltebilmektedir, ayrica vucut isisinda ve nefes alma hizinda bir artisa neden olabilmektedir. Bu ayni zamanda kaygi ve panigi kotulestirmektedir. Diger semptomlar arasinda asiri terleme ve titreme bulunmaktadir.

Ilac ve Gida Etkilesimleri
Bazi besin maddeleri ve yukselmeye neden olan ilaclarla birlestirildiginde serotonin, olumcul olabilen ayahuasca, serotonin sendromuna neden olmaktadir. Semptomlar ilk ofori, bulanti ve karisIkligi takiben titreme, kusma, konvulsiyonlar ve bilinc kaybini icermektedir. Ayrica asiri durumlarda olum meydana gelebilmektedir. Ayahuasca’nin zehirlenmesi ile dogrudan iliskili bildirilmis bir olum olmustur. Ek olarak hamile sicanlarda, ayahuasca hem bebek hem de anne icin toksIk oldugu bulunmustur. Gosterilen toksisite doza bagimli gorunmektedir.



Kisa Sureli PsIkolojik Sikinti
Ayahuasca oncelikle psIkolojik ve duygusal etkileri icin kullanilmaktadir. Bununla birlikte, bunlar genellikle ongorulmemektedir. Ozellikle gundelik ayahuasca kullanimi sirasinda, bireyler dayanilmaz duygusal yogunluk yasayabilmektedirler. DMT (N, N-Dimetiltriptamin), asiri psIkolojik etkiler veya kisa sureli psIkotik ataklar olusturmaktadir. Diger halusinojenlere benzer sekilde, kisisel veya aile psIkiyatrik psIkotik veya manik atak oykusu olan bireylerin, ayahuasca kullanirken bu bolumleri gelistirme riski daha yukselmistir. Bazi insanlarin ayahuasca’ya neden psIkotik reaksiyonlar yasadigi hala belirsizdir. Asiri panik, paranoya ve diger yogun olumsuz duygular bildirilmistir. Anekdot verilerine gore, ayahuasca travmatik anilarin yeniden ortaya cikmasina neden olabilmektedir. Bu bircok insan icin tehlikeli ve korkutucu gorunmektedir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:00.