IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 20 Nisan 2020, 13:27   #1
Standart Gotu Kola: Saglik Faydalari ve Yan Etkileri

Gotu Kola’nin (Pennywort veya Centella asiatica) antioksidan ve antienflamatuar ozelliklere sahip oldugu iddia edilmektedir. Yapilan calismalar yaniklarin iyilesmesine yardimci oldugunu ve kan akisini iyilestirdigini gostermektedir. Bu makalen Gotu Kola nedir, saglik yararlari ve yan etkileri hakkinda bilgiler bulunmaktadir.

Gotu Kola Nedir?
Gotu Kola (Centella Asiatica) Tai-Chi geleneginde kullanilan uzun omurlu bitkilerden biridir. Bu bitki Ayurveda ve Cin Geleneksel Tibbinda da kullanilir. Bitkinin kendisi topraktan agir metalleri emebilir. Bu nedenle, tukettiginiz kaynagin organik oldugundan veya en azindan tehlikeli agir metaller icermediginden emin olmak onemlidir. Bakir koklerinde birikir; yapraklarda manganez ve kursun birikir. Gotu kola takviyeleri FDA tarafindan tibbi kullanim icin onaylanmamistir. Takviyeler genellikle saglam klinik arastirmalardan yoksundur. Yonetmelikler onlar icin uretim standartlari belirler, ancak bunlarin guvenli veya etkili olduklarini garanti edilmez o yuzden almadan once doktorla gorusulmesi tavsiye edilir.

Bilesenler
Gotu Kola sunlari icerir:
• Centellasaponinler A, B, C ve D
• Madecassoside (brahminoside)
• Asiaticoside A, B, C, D, E ve F
• Sceffoleoside A
• Asiatik asit
• Madecassic acid (brahmik asit)
• Izothankunic asit
• Alfa-humulen
• Germacrene B/D
• Beta-karyofilen
• Centellin
• Asiaticin
• Cenetellicin

Gotu Kola’nin Saglik Acisindan Faydalari
Yaniklar: Bazi kanitlara gore, gotu kola’nin ikinci derece yaniklara uygulanmasi yaniklarin iyilesmesi icin gecen sureyi azaltabilir. Gotu Kola’da bulunan Asiaticasoide, domuz ve sicanlarda yaralari daha iyi iyilestirmek icin cilt gucunu ve cilt kollajenini arttirmistir. Sicanlarda cilt hasarinda SOD, katalaz, glutatyon, E Vitamini ve C Vitamini de artmistir.
Gotu Kola’da da Asya asidi kollajen uretimini arttirmis ve yaralarin iyilesmesine daha fazla yardimci olmustur. Yaniklarin iyilesmesini iyilestirmek icin Gotu Kola icin benzer sonuclar bulunmustur. Ayrica, Gotu Kola geleneksel olarak catlaklar, artmis yara izleri, iltihaplanma (flebit ve selulit) ve cuzzam icin kullanilmistir. Kanitlar bu uygulamayi desteklememektedir.

Kotu Dolasim ve Damar Sorunlari: Sekiz klinik calismanin son sistematik incelemesine gore, oral gotu kola takviyeleri ve ekstraktlari (Centellase) 4-8 hafta sonra bacaklarda zayif kan dolasimi (venoz yetmezlik) olan kisilerde kan akisini iyilestirebilir ve sismeyi azaltabilir. Gotu Kola’daki terpenler, kan basincini dusurup sismeye (odem) yardimci olabilecek kollajen uretimini artirabilir.

Kaygi: Anksiyete icin gotu kola kullanimini destekleyen kanitlar yetersizdir. Kucuk bir insan calismasinda, gotu kola, tedaviden 30 ve 60 dakika sonra saglikli insanlarda ani seslere karsi buyuk tepkiyi azaltti. Bu calisma gotu kola’nin daha fazla arastirilmasi gereken bazi anti-anksiyete potansiyeline sahip oldugunu dusundurmektedir. Gotu Kola ayrica bir sican calismasinda kaygiyi gelistirmistir.

Sac Dokulmesi: Gotu Kola, sicanlarda sac buyumesini arttirdi, alan basina sac sayisini ve her sacin uzunlugunu arttirdi. Aloe Vera, Eclipta alba (sahte papatya), Ocimum kutsal alan (kutsal feslegen) ve Emblica officinalis (Amla) ile kombinasyonlari da arastirilmistir. Gotu Kola ayrica her ikisinde de sac dokulmesine neden oldugundan suphelenilen farelerde serbest radikalleri ve stresi azaltmistir.



Sedef Hastaligi: Bu geleneksel kullanimi destekleyecek kanitlar bulunmamaktadir. Gotu Kola sadece hucrelerde calisilmistir (cilt hucresi cogalmasini engeller)

Mide Ulserleri: Bu kullanimi destekleyen hicbir kanit yoktur. Gotu Kola sadece sicanlarda calisildi. Ulser iyilesmesini arttirdi ve sicanlarda ulser boyutunu azaltmistir (miyeloperoksidazi azaltarak ve bFGF’yi artirarak)

Bellek/Ruh Hali: Gotu Kola yapragi cAMP yanit elemani baglayici proteini (CREB) arttirmistir. CREB antidepresanlar tarafindan arttirilir ve uzun sureli hatiralar olusturmakta rol oynamaktadir.

Enflamasyon ve Serbest Radikaller
Gotu Kola’da bulunan Asya asidi ve madecassic asit, bakteri ile enfekte olmus hucrelerde IL-1 beta, IL-6 ve TNF-alfa (ve ayrica iNOS ve COX-2’yi inhibe etti) inhibe etmistir. Gotu Kola’daki fenoller fare hucrelerinde antioksidan ozelliklere sahiptir.

Beyin Uzerindeki Etkileri
Sicanlarda Gotu Kola, kortizol (kortikosteron) versiyonlarini dusurdu ve serotonin, dopamin ve norepinefrini arttirmistir. Uzun sureli hafizayi gelistirmek ve saldirganligi azaltmak icin dusuk kortizol seviyeleri varsayilmaktadir; normal kortizol duzeyleri de saglikli uyku duzenini destekleyebilir. Gotu Kola, amiloid beta’nin olumsuz etkilerini azaltarak Alzheimer’in test tupu modellerinde sinir hucresi olumunu onlemistir. Gotu Kola sicanlarda umutsuzluk belirtilerini azaltti. Enflamasyonu azaltabileceginden, arastirmacilar sizofreni ve depresyonu etkileyip etkilemeyecegini arastirmaktadir.



Tromboz
Gotu Kola’daki bir bilesen, sican modellerinde kan pihtilasmasini engelleyerek trombozu onlemistir.

Ucuk
Gotu Kola, test tupu kulturlerinde virusu (HSV-1 ve HSV-2) inhibe ederek ucuklara karsi aktifti. Etki, mango ile birlestirildiginde daha gucludur.

Kanser Arastirmasi
Gotu kola tumor hucrelerinde arastirilmaktadir. Test tuplerinde insan melanomunu ve meme kanseri hucrelerini inhibe etmistir. Bununla birlikte, bircok maddenin agartici gibi dupeduz toksIk kimyasallar dahil olmak uzere hucrelerde anti-kanser etkileri vardir. Bu onlarin tibbi degeri oldugu anlamina gelmez.

Dozaj
Klinik calismalarda asagidaki dozlar kullanilmistir:
• Kotu dolasim ve damar problemleri icin gunluk 60-180 mg gotu kola ekstresi
• % 3 gotu kola kremi, iyilesene kadar gunluk yaniklara uygulanacak
• % 5 gotu kola, % 2,5 aloe vera gazli bez sargilari yaniklarin etrafina sarilir, yaniklar iyilesene kadar her 3 gunde bir degistirilir
Klinik veri eksIkligi nedeniyle diger kullanimlar icin gotu kola dozu belirlenmemistir. Anekdot olarak, insanlar kapsullerde gunde yaklasIk 1.000 mg Gotu Kola alir. Baskalari ise gunde 1-5 bardak (fincan basina 1 g bitki) gotu kola cayi icemektedirler.

Yan Etkiler
Insanlarda 21 gun boyunca gunde 300 mg dozlanan gotu kola ekstresinin hicbir yan etkisi bildirilmemistir. Oral olarak alindiginda , gotu kola su sIkayetlere neden olabilir:
• Mide bulantisi
• Karin agrisi
• Bas donmesi
• Dusuk kan basinci
• Bas agrisi
• uyusukluk
• Karaciger sorunlari (nadir)
Cilde uygulanan bazi insanlar kasinti, kizariklik veya yanma bildirmistir.

Ilac Etkilesimleri
Gotu kola, sakinlestirici ilaclar (CNS depresanlari) ve karacigere zarar verebilecek ilaclar (HepatotoksIk ilaclar) ile kullanilmamalidir. Gotu Kola inhibe CYP2C9, CYP2D6 ve CYP3A4. Uc enzimin hepsi de ilac metabolizmasinda rol oynar, bu nedenle Gotu Kola kullanimi bircok ilacin gucunu ve etki suresini artirabilir. CYP2C9 inhibisyonu metabolizmayi azaltir ve ibuprofen, THC, ketamin ve digerlerinin etkilerini arttirmaktadir.
CYP2D6 inhibisyonu metabolizmayi azaltir ve opioidler, antipsIkotikler, beta-blokerler, amfetaminler ve digerlerinin etkilerini arttirir. CYP3A4 inhibisyonu metabolizmayi azaltir ve seks hormonlari, benzodiazepinler, statinler, kemoterapi, kafein, kokain ve digerlerinin etkilerini arttirir.
Gotu kola, Cin ve Ayurveda geleneksel tibbinda kullanim oykusu olan bir Asya bitkisidir. Etkinligi ve guvenligi ile ilgili klinik calismalar seyrektir. Bazi kanitlar yaniklara gotu kola iceren bir jelin uygulanmasinin iyilesmeyi hizlandirabilecegini gostermektedir. Gotu kola ekstresi, zayif kan akisindan kaynaklanan kronik damar problemlerine de yardimci olabilir. Bu bitkinin yaslanma karsiti ve anti-psoriatik potansiyeli gibi diger iddia edilen faydalari kanitlanmamistir. Gotu kola bircok ilacla etkilesime girebilir ve bu yuzden almadan once saglik uzmanina danisilmalidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 01 Kasım 2022, 06:12   #2
Standart

Görseli de olsaymış keşke ne olduğunu ne bilcez.

 
Alt 22 Aralık 2022, 03:28   #3
Standart

bian Cola okuyan ben ajajaj

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:02.