IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Ocak 2023, 09:59   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Bal, Kandaki Seker, Kolesterol Ve Trigliserit Seviyelerini Iyilestirebilir

Lezzetli ve saglikli bir gida olan bal, serbest ya da ilave seker (gidalarin islenmesi sirasinda eklenen sekerler) olarak icecek ve yiyeceklere eklenebilir. Toronto Universitesi’nde yapilan yeni bir arastirmada, ozellikle ham ve tek bir cicek kaynagindan gelen balin kandaki seker, kolesterol ve trigliserit seviyeleri ile beraber kardiyometabolik sagligi (kalp sagligi) iyilestirdigi ortaya cikarilmistir. Spesifik olarak, arastirmacilar, bal yemenin, seker hastaligini teshis etmek icin kullanilan kandaki sekerin bir olcusu olan dusuk aclik kan sekeri ile iliskili oldugunu bulmuslardir.

Bal Yemek Bazi Belirtecleri Etkiler
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Nutrition Review dergisinde (beslenme alaniyla ilgili inceleme makalelerinin yayinlandigi hakemli, aylik bir dergi ) yayinlanan meta analiz calismasinda balin etkileri incelenmistir. Denemeler ortalama sekiz hafta surmus, gunluk olarak ortalama olarak 40 gram bal kullanilmistir. Analizler gunluk olarak asiri miktarda seker tuketmeyen saglikli hastalar uzerinde yapilmistir. Calismada, kontrollu 18 deneme ve 1.105 katilimcinin verileri sentezlenmis, bal tuketiminin adipozite, glisemik kontrol, lipidler, kan basinci, urik asit, inflamatuar belirtecler ve alkolsuz yagli karaciger hastaligi belirteclerini nasil etkiledigini belirlenmistir. Onceki calismalar, balin ozellikle in vitro ve hayvan calismalarinda kardiyometabolik saglikla bir baglantisi oldugunu gostermistir. Mevcut calisma klinik deneylerin bugune kadarki en kapsamli derlemesidir, ayrica isleme ve cicek kaynagina iliskin ayrintili verileri icerir. Klinik calismalarda katilimcilarin yedigi bal nedeniyle aclik kan sekerlerinde, kotu kolesterolde (LDL), toplam kolesterolde, trigliserit seviyelerinde dusme, iyi kolesterol (HDL) seviyelerinde yukselme oldugu gosterilmis, iltihaplanma belirteclerinde artis yasandigi bulunmustur. Asiri iltihaplanma, cesitli hastalik ve durumlarla giderek daha fazla iliskilidir, bu nedenle oral yolla bal tuketiminin iltihaplanma belirtecleri olan IL-6 ve TNF-alfa’yi yukseltmesi bazi endiselere yol acabilir. Bu belirteclerdeki artisin aslinda ek faydalara (lipit ve gkiloz metabolizmasini iyilestirme, glikoz kontrolunde rol alma gibi) isaret edebilecegi one surulmektedir. TNF-alfa, dogustan gelen bagisIklik tepkisin belirtecidir. Bu yuzden bal alimi artirildiginda bagisIkligin da arttigi soylenebilir.
Not: Istatistiksel bir analiz olan meta analizde birden fazla calismaya ait sonuclar birlestirilir.

Balin Buyuk Kismi Sekerdir
Bal, Kandaki Seker, Kolesterol ve Trigliserit Seviyelerini Iyilestirebilir
Alinan sonuclar arastirmacilari sasirtmistir cunku balin yapisinda yaklasIk yuzde 80 oraninda seker bulunur. Balin tat verme gucu sadece glikoz ve fruktoz sekerlerinden kaynaklanmaz. Bal arilarinin bal yapma sekli, sekerlerini farkli kilan ilginc bir degisIklik katar. Bal, bal arilarinin ciceklerden elde edilen nektari (esas olarak sukrozdan olusur) enzimleriyle yogun bir sekilde isledigi ek bir adima sahiptir, bu da balda cok cesitli nadir sekerlerin uretilmesine neden olur. Bu nadir sekerler (ornegin, izomaltuloz, kojibiyoz, trehaloz, melezitoz, vb.) baldaki sekerlerinin diger dogal sekerlere gore sagladigi faydalarin (glikoz yanitini iyilestirmek, insulin direncini azaltmak ve saglikli bir bagirsakla iliskili bakterilerin buyumesini tesvik etmek) anahtaridir. Balda ayrica organik asitler, enzimler, proteinler, amino asitler, mineraller, vitaminler ve biyoaktif bilesIkler bulunur. Balin saglik yararlari o kadar gucludur ki ek bir diyet sekeri olarak statusu belki de yeniden degerlendirilmelidir.

Ham ve Monofloral Bal Daha Iyidir
Bal, Kandaki Seker, Kolesterol ve Trigliserit Seviyelerini Iyilestirebilir
Ballarin cogu polifloraldir, yani onu ureten arilar kovanlarindan 3- 6 km uzaktaki bitkilerden nektar toplarlar. Monofloral ballar, sadece bir tek bitki turunden hatta bir tek bitkiden arinin nektar toplamasiyla elde edilir. Iyi bilinen monofloral ballar arasinda yonca bali, Robinia bali, Fransiz lavanta bali ve cogunlukla ABD’nin Georgia ve Florida eyaletlerinin uzak sulak alanlarinda, sIklikla sular altinda kalan batakliklarin, nehirlerin, goletlerin etrafinda dagilan Nyssa ogeche (beyaz ogeeche veya ogecche tulepo) adli agaclarin ciceklerinden toplanan nektarlardan elde edilen Tupelo bali bulunur. Toronto Universitesi’nde yapilan calismada katilimcilara her gun ortalama olarak 40 gram (iki corba kasigi kadar) bal verilmistir. Balin sagladigi faydalarin buyuk kisminin balin ham ve monofloral olmasindan (ozellikle yonca ve Robinia, diger adiyla Yalanci akasya’dan elde edilen ballardan) kaynaklandigi, islenmis balin vucuda fayda saglama konusunda cok etkili olmadigi kaydedilmistir. Buna dayanarak balin halihazirda tuketilmekte olan sekerlerin yerine kullanilabilecek daha saglik dolu bir alternatif olabilecegi one surulmustur. Arastirmacilara gore, gelecekteki calismalarin islenmemis bala ve tek bir cicek kaynagindan elde edilen bala odaklanmasi gerekmektedir. Amac, daha kaliteli kanitlar ve balda saglik icin harikalar yaratabilecek bircok bilesigin daha iyi anlasilmasidir.

Pastorizasyon Islemi Balin Faydalarini Zayiflatabilir
Bal, Kandaki Seker, Kolesterol ve Trigliserit Seviyelerini Iyilestirebilir
Bal urunleri sIklikla pastorize edilir fakat ham bal islemden gecmez. Ham bal, filtrelenemeyecek kadar kucuk petek kalintilari nedeniyle normal baldan dogal olarak daha bulaniktir, herhangi bir isleme yontemine tabi tutulmamis oldugundan islenmis ballardan daha cok antioksidan ve besin bulundurur. Pastorizasyonun sert etkilerine maruz kalmayan ham balin sagliga faydalari, en azindan kismen bu urunde laktobasil gibi probiyotik bakterilerin varligina baglanabilir. Onceki calismalarda, laktobasillerin bagisIklik sisteminin duzenlenmesini iyilestirdigi, serum lipid duzeylerini dusurdugu, antioksidan etkiler gosterdigi ve bagirsaklarda kisa zincirli yag asidi duzeylerini korudugu gosterilmistir. Islenmis bal saglik uzerindeki etkilerinin cogunu pastorizasyondan (genel olarak 65 santigrat derecede en az 10 dakika) sonra acikca kaybetmesine ragmen, sicak bir icecegin ham bal uzerindeki etkisinin birkac faktore bagli oldugu ve muhtemelen balin tum faydali ozelliklerini yok etmeyecegi belirtilmektedir.

Gunluk Onerilen Bal Miktari

Diyetisyenlere gore bal, kalp sagligini iyilestirici antioksidanlar bakimindan cok zengindir. Balin iceriginde bulunan fenolik bilesIkler hucrelerin oksidatif stresten korunmasini saglayarak kalp hastaliklarina yakalanma riskini azaltir. Flavonoidler ise kanin pihtilasmasini onleyen anti inflamatuar (iltihap onleyici) antioksidanlardir. Bu bilesIkler nedeniyle bal yiyenlerde aclik kan seker seviyesi ve kolesterol seviyelerinde duzelmeler gorulur. Eski caglardan beri tibbi anlamda kullanilan balin faydasi sadece kalp sagligina yonelik degildir, anti mikrobiyal ozelligi nedeniyle yara iyilestirici, kasintili oksurugu sakinlestirici olarak da kullanilmaktadir. Balin ozelliklerinden yararlanmak ve icerigindeki besinleri alabilmek icin 1 ya da 2 yemek kasigi islem gormemis bal yemek yeterlidir. Beslenme yonergeleri, ilave sekerin gunluk kalorilerin %10’undan daha azini olusturmasini onermektedir. Kisilere her ne kadar tukettikleri sekeri bal ile degistirmeleri onerilse de aslinda bal gunluk tuketim icin ideal degildir, minimum lif, vitamin veya protein iceren bir yemek ya da corba kasigi basina 64 kalorilik kalorik etkiye sahiptir. Seker alimi olmadan da ornegin, Akdeniz diyeti ile kardiyovaskuler ve metabolik risklerde benzer faydalar gorulebilir.


ALİNTİ ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:58.