Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Haziran 2022, 13:57   #1
Artist
Yanlış Bildiğin Yolda; Herkesle yürüyeceğine Doğru Bildiğin Yolda; Tek başına yürü..
Artist - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Coder " aLtimod " ile röportajımız



Saruhan: Selamün aleyküm beklenen ve sürpriz röportajımıza başlayalım. Röportaj teklifimizi kabul edip vakit ayırdığınız için hem İrcrehberi yönetimi adına hem kendi adıma teşekkürlerimi iletelim.

aLtimod: Aleyküm selam uzun bir aradan sonra böyle bir imkan olması adına asıl ben teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Saruhan: Heyecanınızı almak adına ufak ufak sorularımıza geçmek istiyorum. "aLtimod" kimdir? Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

aLtimod: Tabiki de Adım Ömer Faruk ama genellikle bana Faruk derler.Adana da yaşıyorum. 36 yaşındayım. Özel Bir şirkette Özel Güvenlik Personeliyim.

Saruhan: Bende Ogün İstanbul'da yaşıyorum. Tanıştığımıza memnun oldum bende sana Ömer diyeyim çok güzel ve mübarek bir isminiz var (:

aLtimod: Bende Tanıştığıma memnun oldum. Teşekkür ederim o güzel düşünceniz için

Saruhan: İRC/d hayatıyla nasıl tanıştınız? İlk deneyimde ne gibi izlenimler de bulundunuz ?

aLtimod: İlk bilgisayar başına geçtiğim sene yanılmıyorsam 2000 veya 2001 olması lazım. Tabiki o zamanlar hiçbir şey bilmiyordum.Yani chat sohbet felan o dönemler sadece internet cafeye arkadaşlarla Half life ve Counter Strike oynamak için giderdim. 1 sene diyelim İRC/d bilmezdim.Sene olarak hatırlamıyorum ama 2001 olması lazım. Hiç unutmam.Taylan diye bir arkadaşım vardı.Klavyeden birşeyler yazıp yazıp duruyordu.Bir gün merak ettim sordum.Sen ne yapıyorsun dedim.Bana chat yapıyorum dedi.Chat ne dedim karşılıklı insanlarla konuşuyoruz dedi.Tabi ben o dönemler chat nedir bilmediğim için dalga geçme insanlarla nasıl konusuyorsun.Karşındaki bilgisayar ne alaka dedim ve bana sende gir görürsün deyince bende girdim.Önce kafam sarmadı yani klavyeden harf bulmak yazmak biraz zor geldi bana Sonra baktım artık bir süre sonra oyunlardan sıkıldım ve inat ettim. Bu İRC/d chat öğreneceğim diye.Taylan dediğim arkadaş bana yardımcı oldu.Durmadan işte şöyle yap böyle yap derken kendimi İRC/d aleminin içinde buldum.

İlk girdiğim sunucu halen unutmam.Hit.tc ve dal.tc Sonra Mavra.Net.ilk İRC/d hayatına bu şekilde başladık diyelim Saruhan.

Saruhan: Sanalin bayağı eskilerindensin anladığım kadarıyla genellikle çoğu kişi dal.tc mavra.net ortamında takılmış.
İlk girdiğin sunucular her zaman unutamadığın ilk heyecanın oluyor katılıyorum.

aLtimod: Tabiki de.Mavra.Net vazgeçilmezim.Bir zamanlar Adana'nın en popüler sunucusuydu.

Saruhan: Peki İRC/d sunucusu açmayı düşündün mü?

aLtimod: Tabiki de. Mavra.Net takılırken bir abimiz ile tanıştık.İsmi İlhan ve İlhan nickini kullanırdı.Kendisinde turquaz.tc diye bir domain vardı.Bana her zaman derdi.Sen heveslisin seninle beraber IRC sunucusu açalım derdi ve ilk sunucumu turquaz.tc olarak bu şekilde ilk adımımı atmış oldum.

Bu Arada Saruhan söylemeden geçemiyecem.İlk telnete girmeme ve bana çok yardımları olan @Sky-Dancer Mehmete burdan teşekkürlerimi sunarım. Bende Çok emeği vardır.

Saruhan: Emeklerinin sonucunu alıp dost edinebildiysen ne mutlu sana telnet konusunda ise usta isimden yardım almışsın.

aLtimod: Tabikide ben her zaman derim bir şeyler öğrendiysem @Sky-Dancer mehmetin sayesinde.

Saruhan: Peki sunucu açan biri olarak ayakta tutmak için ve güzel işler yapmak için neler esas alınmalıdır?

aLtimod: Önce Adaletli olmak lazım adaletli olduğun sürece bir şekilde sunucu ayakta durur. Hiçbir zaman egolu biri olmayacaksın ve yardımsever biri olacaksın. Kendini yükseklerde görmeyeceksin. Her yokuşun bir inişi vardır bilmem anlata bildimmi.

Saruhan: Tabiki katılıyorum ama işte adalet kuramı aslında görecelidir.

aLtimod: Tabiki de Adalet ve sonrası Yönetimin sağlam olması lazım.

Saruhan: Katılıyorum. Peki hangi departmanlar ilgini çekti ve bu konuda kendini geliştirdin? Seni cezbeden İRC/d dünyasının hangi yüzü oldu ?

aLtimod: Teknik departmanı çok ilgimi çekti ve çok isteyerek hevesle yapmak istediğim departmandı.turquaz.tc bu yüzden açmıstık. İlhan abi ile çok hevesliydim. Öncelikle IRC dosyalarını incelemeye başladım. Sonra Unreal3.2.2b kurmaya çalıştım. Her kurduğumda hata alıyordum ve bozuyordum tekrar kuruyordum. Yılmadım hiç yüzlerce kurdum yüzlerce bozdum. Sonra bir şekilde hatasız Unreal3.2.2b kurdum. O dönemlerde @Sky-Dancer ile tanıştım.@Sky-Dancer mehmetin de sunucusu vardı. Chat.tc o dönemler Mehmet'in di. Mehmet'le tanıstıktan sonra reel hayatta görüştük.Mehmet ilk başta sunucu nasıl kurulur, servisler nasıl kurulu r,bana sağolsun tek tek göstermişti.Ben hiç yılmadan Mehmet'in yanına gider bir şeyler öğrenmeye çalısırdım. Sağolsun hiç bir zaman kaşını kaldırmadı.
Her gittiğimde bana yardımcı oldu.Burda bir çok bilgiye sahipsem @Sky-Dancer Mehmet'in sayesinde.Buradan tekrardan kendisine teşekkür ederim.
Ama Saruhan gerçekten çok hevesliydim.Ne kadar hevesli olduğumu bildiği için Mehmet sağolsun her şekilde yardımcı oldu bana.Sonra bir çok sunucuda teknik adminlik yaptım.Halende bir çok baktığım yerler var.Mehmet nasıl bana bir çok şey öğretip yardımcı olduysa bende şimdi herkese yardımcı olmaya çalısıyorum.Büyük sunucu veya kucuk sunucu hiç fark etmiyor.Elimden geldiği sürece herkese yardımcı oluyorum.Çünkü biz hocamızdan öyle gördük.

Saruhan: Heves oldukça insanın başaramayacağı birşey yoktur.Hevesli olmadan çaba göstermeden hiçbir şey başaramaz kimse. Senin şansın işin ehlinden öğrenmek ve seninde hevesinden belirli bir yetiye sahip olman. Başarılarının devamını canı gönülden dilerim. Peki eski İRC/d ortamını ve günümüz ortamını baz alırsak en çok görmek istediğin şeyler nelerdir?

aLtimod: Teşekkür ederim. Benim en çok görmek istediğim eski ortam eski heyecan şuan emin ol onların hiç biri yok.Eskiden bir saygı bir sevgi vardı. Sunucuya girdiğin zaman hevesle giriyordun ama şu anki ortama bakıyorum her yer ego olmuş.Eline yetki alan egosundan geçilmiyor. Ben şu anki irc ortamını beğenmiyorum veya yanlış dusunuyorum.Bilmiyorum ama bu benim kendi düşüncem herkesin de düşüncesine saygı duyarım.

Saruhan: Ağzına sağlık aynı düşüncedeyiz.Bende bazen çoğu yerde eskideki ortamı samimiyeti saygıyı sevgiyi görmediğim için İRC/d ortamından soyutladım kendimi.Peki teknik işlere merak saran emek sarf eden sen sana ait projeler oldu mu?

aLtimod: Çok yeniliklerimiz oldu.En son @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile beraber yaptığımız Unreal ve services projemiz oldu.Gayette başarılı geçti.Bu en son yapılan projede en çok katkısı olan ve aynı zamanda bizden desteklerini esirgemeyen @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] kardeşime de buradan sevgilerimi ve saygılarımı sunarım. Son projemizi öyle 1 hafta veya 2 hafta değil aşağı yukarı services de dahil 2 ayımızı aldı.Test falan core hatası modül hatası vs vs derken tüm aşamalı bitirp 1 ay test ettik ve başarılı bir şekilde sonuç elde ettik.Şuan o sistemi bir yere kurduk ve gayette çok başarılı bir proje yapmıs olduk.Kurduğumuz kişilerde çok memnun bakalım ilerleyen zamanda bir çok istek var.Kurup ve bir çok sunucuda değerlendirmeyi düşünüyoruz.

Saruhan: Yakınen takip ettim ve bu tutar dediğim bir projeydi. Emeği geçen başta sen, @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ' ye ve @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'e bende teşekkür eder. Çok güzel ve çok sağlam ses getirdiniz.Şimdi yavaş yavaş forum camiasına değinmeden geçemeyeceğim. Çünkü öğrendiğim kadarıyla en başından beri forumumuza emeği geçenlerin başında geliyorsun.Nasıl tanıştınız? En başından beri günümüze kadar değerlendirmenizi istesem neler söylersiniz?

aLtimod: @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile tanıştım. Daha önce kendisiyle başka bir forumda idik. Birtakım sebeplerden ötürü ayrıldı ve bana İrcrehberi.net 'i açacağını söyledi. Bende kendisine her zaman ve sonuna kadar yanındayız.Her zamanda desteğimizi senden esirgemeyeceğiz dedim ve çıktığın yolda başarılar dilerim.Allah utandırmasın dedim her zaman yanındayız ve yanında olacağız dedim.Kendisine söz verdiğim gibi ircrehberi kuruldu kurulalı ne o bizi yalnız bıraktı nede biz onu yalnız bıraktık.Buradan kendisine sevgilerimi saygılarımı sunarım. İrcrehberi.Net' in her daim başarılarını diliyorum.

Saruhan: Bu röportaj için ön ayak oluşundan ötürü ve bir dost daha kazandırdığı için bende kendisine teşekkürlerimi kendisine iletiyorum. İrcrehberi.Net ' in açılışından bu zamana kadar gelişimini nasıl görüyorsunuz?

aLtimod: Çok başarılı buluyorum.Kemik kadrosu var yani ilerlemesi çok güzel yalnız biraz değişiklikte gerekiyor.Stabil forum gidişatları dışında da projeler yapmalarını tavsiye edebilirim.

Saruhan: Düşünceleriniz için vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz birşey var mı ?

aLtimod: İrcrehberi.net başarılarının devamını dilerim, bu Söyleyişi vakit ayırıp okuyan ve okuyacak tüm forum kullanıcılarına teşekkür ederim.

Saruhan: Bizlerde sana çok teşekkür ediyoruz ve başarılarının devamını temenni eder ,yepyeni ve ses getirecek projelerimizin devamını diliyoruz.

aLtimod: Tabiki de durmak yok yola devam. Tekrardan teşekkür ederim.
________________