Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mayıs 2022, 14:02   #1
ZeyNa
ZeyNa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart SohbetAlemi.Net Sunucu Sahibi ArAnAnAdAm ile Röportajımız

Merhaba sevgili IRCRehberi.Net kullanıcıları, SohbetAlemi.Net Sunucu Sahibi ArAnAnAdAm ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Keyifle okumanız dileğiyle.



ZeyNa : Merhaba @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğin için teşekkür ederim. Nasılsın?

ArAnAnAdAm : Merhaba ZeyNa ben teşekkür ederim, vakit ayırıp röportaj yaptığın için :) Bu arada iyiyim çok şükür seni sormalı ?

ZeyNa : Bende iyiyim çok teşekkür ederim. Seni tanıyabilir miyiz ArAnAnAdAm, bize kendinden bahseder misin? Nelerden hoşlanır, neler yapmayı seversin?

ArAnAnAdAm : Allah iyilik versin, tabi kısaca tanıtayım kendimi. Adım Ahmet. Kırşehirliyim ama Bursa'da yaşıyorum. 33 yaşındayım. Onun haricinde nelerden hoşlanırım arkadaşlarımla vakit geçirmekten, gezmekten, müzik dinlemekten bunlar sevdiğim şeyler diyelim.

ZeyNa : Seni tanıdığımıza memnun olduk ArAnAnAdAm. Her insanın hoşlanacağı türden şeyler diyebiliriz kısacası. Peki IRC/d ile nasıl tanıştın? Var mı bi hikayesi?

ArAnAnAdAm : Evet, klasik her insan gibi işte :) IRC/d ile nasıl tanıştım söyleyeyim tabi ki ortaokul zamanlarında internet cafelere kaçardı oyun oynamak için. Oyun bittikten sonra oradaki abilerimden görmüştüm daha önce ama hiç bilmiyordum nasıl bişeydir vs. bi merakla mirc'e tıklayıp bağlan dedim. Yanlış hatırlamıyorsam ilk naturella.net diye bi sunucuya girmiştim. O zaman keyifli de gelmişti o gün bugündür buralardayız işte :))

ZeyNa : Bi hayli zaman olmuş anladığım kadarıyla. Eskilerin ortak noktası internet cafelerinde abi dediklerinden görüp bi heves ve merakla IRC/d başlamak sanırım. Bi girende asla çıkamıyor. Peki ilk sunucunu ne zaman açmaya karar verdin ?

ArAnAnAdAm : O zamanlar öyleydi sanırım moda, bizim suçumuz değil :) ilk sunucumu yanlış hatırlamıyorsam 2009 gibi falan açmıştım ama benim bi huyum var. Hiçte sevmem bu huyumu bunu da belirteyim. Ortağım bilir, en ufak bir şeyde gemileri yakıp sunucuyu kapatıp veya tekrar açabiliyorum :)

ZeyNa : Ortağım dediğin @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] oluyor, bilmeyenler için belirtelim. Onunla nasıl tanıştınız? SohbetAlemi.Net'i nasıl açmaya karar verdiniz? Ne kadar zamandır aktif?

ArAnAnAdAm : Ortağımla nasıl tanıştık eskiden onun sunucusu vardı ismini versem mi bilemedim :) oraya girmiştim orada tanışmıştık. SohbetAlemi.Net'i nasıl açmaya karar verdik aslında bundan önce başka bir domainle sunucumuz açıktı orayı sattım sonra ortağımı bi gazladım tekrardan sunucumu açsak napsak diye kenarda domain de duruyordu oda sağolsun kıramıyor beni hiçbir zaman. Öylece açtık 2 senedir falan aktif sunucu öyle takılıyoruz işte.

ZeyNa : Şahit olduğum kadarıyla güzel bir dostluğunuz var, umarım her zaman böyle devam eder. Peki sunucu da ExCaLuBuR ve senin görevleriniz ayrı mı? Karar alırken birlikte mi alıyorsunuz? Ters düştüğünüz noktalar oluyor mu?

ArAnAnAdAm : Allah'a şükür çok iyi bi arkadaşlık, dostluk ve abi - kardeş ilişkimiz var. O konuda çok şanslıyım. Yaklaşık 15 sene falan olmuştur tanışalı kadar da olsun :) Sunucu da görevlerimiz ayrı diyeceğim de ortağım burayı okurken bayağı kahkaha atacak :) Çünkü bütün işleri o yapıyor ben sadece genel de laklak yapıyorum ve keyfim olunca yayın yapıyorum o kadar.
Birimiz bi karar aldığında diğeri zaten onaylıyo şu ana kadar hiç aksi olmadı ama yine de konuşuyoruz tabi ki. Öyle mi yapalım böyle yapsak nasıl olur vs. diye şu ana kadar hiç ters düşmedik bundan sonra da düşmeyiz diye umuyorum :)

ZeyNa : @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] benimde çok değer verdiğim birisi. Ara ara limonileşsekte yeri bende her zaman ayrıdır. Yazdıklarını okurken bir kez daha imrendim dostluğunuza. Umarım ki her zaman böyle devam edersiniz. Maşallah diyelim de nazar değmesin ;$
Peki ArAnAnAdAm sunucuya yetkili alırken ne gibi şeylere dikkat ediyorsunuz?

ArAnAnAdAm : Bence de nazar değmesin :) valla sunucuya yetkili alırken bize artı olarak ne katabilir, ne gibi faydası olur bu tarz şeylere dikkat ediyorduk da artık pek dikkat etmiyoruz sağolsun arkadaşlarımız dostlarımız kattılar katacaklarını ;)

ZeyNa : Burada bi sitem bi iğneleme sezdim sanki dostlarınıza karşı. Aldığınız karara saygı duyarım tabi ki ama dikkat etmekte, kurallar koymakta fayda var her zaman. En azından ben böyle düşünüyorum..Peki SohbetAlemi.Net'i açarken başaramayacağınızı düşündüğünüz anlar oldu mu? Ya da şu an pes ettiğiniz zamanlar var mı?

ArAnAnAdAm : Allah herkesin gönlüne göre versin diyip kapatayım konuyu en iyisi :) Dikkat ediyoruz tabi kural konusunda esnek takılıyoruz çoğu yere göre. Çünkü oper/admin eklediğimiz kişiler genelde tanıdıklarımız oluyor. SohbetAlemi.Net'i açarken başaramayacağımızı hiç düşünmedik ama şöyle de birşey söyleyeyim hiç bi zaman sunucuyu 100-200 kişi yapalım çabamızda olmadı. Pes etmek demeyelim de gerek ben gerek @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'un işlerimizin yoğun olduğu için pek aktif olarak ilgilenemiyoruz. Bu aralar ama sağolsun sunucudaki arkadaşlarımız biz olmasakta ellerinden geldiği kadar ilgilenmeye çalışıyorlar.

ZeyNa : Buna sevindim, gözünüzü arkada bırakmayacak ekip arkadaşlarınızın olması iyi birşey. Umarım ki daha iyi yerlere gelirsiniz. Peki SohbetAlemi.Net yöneticilerinin ne gibi hatalarında yolları ayırıyorsunuz? İnce çizgileriniz neler?

ArAnAnAdAm : Öyle bi çabamız yok dediğim gibi ama teşekkür ederim güzel dileklerin için. Hata üzerine yol ayrımına gitmiyoruz en azından şu ana kadar öyle bişey yaşamadık diyeyim. Eğer arkadaşlarımız başka yere gitmek istiyorlarsa zaten bunu söyledikleri zaman bizde anlayışla karşılayıp karşılıklı teşekkür edip yollarımızı ayırıyoruz. İnce çizgilerimiz sadece emeğe ve sunucu da bulunan herkese saygı gösterilmesi ve ona göre davranılması bu kadar :)

ZeyNa : Saygı zaten her zaman olması gereken bir husus. Karşılıklı anlaşarak yolları ayırmakta her zaman en iyisi. Bazı insanlar bunu yapamıyor maalesef ki. Peki ArAnAnAdAm, IRC/d dünyasında oldukça uzun zamandır varsın. Sence eski ortamlar ve şu anki IRC/d ortamı arasında ne gibi farklar var?

ArAnAnAdAm : ZeyNa şöyle söyleyeyim, eskiden aile ortamı tadında sohbetler vardı. Şu anki IRC aleminde pek görülmüyoR gibi. Özellikle yurt dışından insanlar aile bireyleri ile birlikte chat yaparak iletişim kurmaktan keyif alırlardı.
Daha az ticari düşünce güdülerek açılan sunucular, gönüllülük esasına göre görev almak ve IRC üzerinde bir şeyler öğrenmek isteyen kişilerle daha fazla sağlıklı ilerliyordu günümüze göre.

ZeyNa : Haklısın, şimdilerde biraz daha ticari amaçla hareket ediyorlar. Parayı veren düdüğü çalıyor kısacası ve gönüllü olarak görev alanların şevkini kırıyor bu durum. Bende yaşamıştım zamanında. Peki sunucu açmak isteyen insanlara ne gibi tavsiyeler verirsin? Nelere dikkat etmeliler sence?

ArAnAnAdAm : Herkes ekmeğinde yapacak birşey yok :))) Sunucu açmak isteyen arkadaşlara şunu söyleyeyim açmayın yahu yeteer, her yer sunucu dolduu :))))
Şaka bir yana eğer kendilerine bilgilerine güveniyorlarsa ve en önemlisi yapabileceklerine inanıyorlarsa açsınlar. Tavsiye olarak şunu söyleyeyim sunucum da çok kişi olsun düşüncesiyle leş bi ortam yaratmaktansa az kişi olsun ama kaliteli bi ortam olsun mantığında gitsinler nacizane benim düşüncem bu :)

ZeyNa : Yani az olsun öz olsun diyenlerdensin. Ki zaten bence de en mantıklısı o. Senin de dediğin gibi leş bi ortam yaratmak yerine 5-10 kişi ile aile ortamı kurulan sunucular daha güzel oluyor. Ben zaten hiç sevmem kalabalık sunucuları. ArAnAnAdAm röportajımızın sonuna geldik sayılır sana son olarak IRCRehberi.Net hakkındaki düşüncelerini sormak istiyorum. Okuyucularımıza neler söylemek istersin?

ArAnAnAdAm : Valla ben forumdan anlayan çok vakit geçiren biri değilim. Bunu beni tanıyan kişiler bilir ama bizlere böyle bir ortam sağladıkları için IRCRehberi.Net ailesine kendi adıma çok teşekkür ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.

ZeyNa : Teşekkür ederim güzel dileklerin için, seni daha aktif bir şekilde aramızda görmeyi isteriz. Büyük keyif alacağına eminim. ArAnAnAdAm benim için oldukça keyifli bir röportaj oldu. Sorularımı içtenlikle yanıtladığın için teşekkürler. Sana ve SohbetAlemi.Net ailesine de ayrıca başarılar diliyorum. Daha güzel yerlere gelmeniz dileğiyle..