Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Ocak 2022, 15:22   #1
NorthernLights
HybridIRC.com
NorthernLights - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Sunucular Olarak IPv6'ya Hazır Mıyız?

Internet'e bağlanan tüm cihazlar IP adresine ihtiyaç duyarlar.
Ancak, Internet'in yaygınlaşması ve gelişen teknoloji sonrasında bu adresler hızlı bir şekilde tüketildi. Internet tarihinde, merkezi havuzda kalan son IPv4 IP bloklarının dağıtımıyla kritik bir noktaya gelindi. Bu durumu öngören uzmanlar tarafından 1996'da bir çözüm olarak sunulan IPv6, 340 trilyon kere trilyon kere trilyon adet farklı IP adresi sağlamaktadır.

IPv4 sistemlerine uyum sorunlarından dolayı IPv6'nın yaygınlaşmasi ve kabul görmesi şu an için yavaş görünse de, faydaları uzun vadede görülecektir. Çünkü, bundan sonraki gelişme ve genişleme, Internet protokolünün yeni nesil üretimi olan IPv6'nın başarısına dayalı duruma gelmiştir.



IPv6’nın Faydaları Nelerdir?


IPv6, IPv4’e kıyasla daha fazla iyileştirmeler içerir. IPv6 protokolü paketleri daha verimli bir şekilde işleyebilir, performansı ve güvenliği artırabilir. İnternet servis sağlayıcılarını daha hiyerarşik hale getirerek yönlendirme tablolarının boyutunu küçültmelerini sağlar.

IPv6, IP adresleri arzını artırmanın yanı sıra, IPv4’ün birçok eksikliğini de gidermiştir. Bunların en önemlisi güvenliktir.


IPv4 vs. IPv6 Arasındaki Farklar


IPv6‘nın ortaya çıkışı, daha fazla IP adresine ek olarak daha fazla işlevsellik getirdi. Örneğin, IPv6 bant genişliği yoğun paket akışlarının (çoklu ortam akışları gibi) aynı anda birden çok hedefe gönderilmesine olanak tanıyan çoklu yayın adreslemeyi destekler ve ağ bant genişliğini azaltır.

Fakat bu IPv6’yı, IPv4’ten daha mı iyi mi yapar?

IPv6, bir aygıtın açılır açılmaz bir IPv6 adresi oluşturmasına ve kendini ağa koymasına olanak tanıyan otomatik yapılandırma adı verilen yeni bir özelliğe sahiptir. Cihaz, bir IPv6 yönlendirici arayarak başlar. Bir tane varsa, cihaz bir yerel adres ve global olarak yönlendirilebilir bir adres oluşturarak daha geniş internete erişim sağlayabilir. IPv4 tabanlı ağlarda, cihaz ekleme işlemi genellikle manuel olarak yapılmaktadır.

IPv6, cihazların aynı anda birkaç ağa bağlı kalmasını sağlar. Bunun nedeni, donanımın aynı cihaza otomatik olarak birden çok IP adresi atamasını sağlayan birlikte çalışabilirlik ve yapılandırma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.


IPv4 vs. IPv6: Hız Karşılaştırması


Teorik olarak, döngülerin NAT çevirilerinde boşa harcanması gerekmediğinden IPv6 biraz daha hızlıdır. Ancak IPv6 daha büyük paketlere sahiptir ve bu da bazı kullanım durumlarında onu yavaşlatabilir. Bu noktada gerçekten fark yaratan şey, IPv4 ağlarının olgunlaşmış olması ve dolayısıyla IPv6 ağlarından daha fazla optimize edilmiş olmasıdır. Böylece zamanla ve ayarlamayla IPv6 ağları daha hızlı hale gelecektir.

IPv4 vs. IPv6: Güvenlik Karşılaştırması


IPv6, daha fazla güvenlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. IP Güvenliği (IPSec), güvenlik, kimlik doğrulama ve veri bütünlüğü için bir dizi IETF güvenlik protokolüdür ve IPv6’ya tamamen entegre edilmiştir. Fakat IPSec ayrıca IPv4’e tam olarak entegre edilebilir. Bunu uygulamak ISS’lere bağlıdır.




Peki biz hazır mıyız?

Sunucuların çoğunluğu çok eski yazılım kullandıkları için ekstra efor gerektirebilir, düzgün çalışmayabilir ya da problemler çıkabilir. Bu konuda Unreal 3.2 kullanan bir sistemin IPv6 desteklediğini ben göremedim, bulamadım.

Mobil cihazların bir çoğu(özellikle Android) seçenek olarak IPv4 ve IPv6, Sadece IPv4 ve Sadece IPv6 olarak data ayarlarına yer vreiyor. Burada Sadece IPv6 seçili olan bir cihazın, sunucularınıza bağlanamama ihtimali doğacaktır.

Türkiye'de ilk IPv6 kullananlardan biri olarak, normal şartlarda test ettiğimde, IPv6 desteklemeyen sunucular, IPv4 olarak içeri alıyorlar.

Gelecekte ISP'lerin hangi yolu izleyeceğini bilemediğimizden, bir süre sonra IPv4 kullanım dışı kalacaktır fakat bu hemen olacak bir şey değil.

Biz, sunucularımızı IPv6'ya uygun hale getirirsek, ileride problem yaşamayacağız. Dünyada IPv6 kullanımı arttığı için, yurtdışı kullanıcıların girişte problem yaşıyor olma ihtimalleri de gözardı edilmemelidir.


Geleceğe hep birlikte, birbirimize destek olarak gitmeyi temenni ediyorum.


Keyifli Forumlar...


Not: IPv6 hakkındaki bilgiler alıntıdır.
________________

ADALETİN BULUNMADIĞI YERDE, HERKES SUÇLUDUR...