Ari Kuslari ve Ibibikler Bircok kus familyasi, insanlarin birbirinden zor ayirt ettigi, tamamen donuk renkli kus turlerinden olusmustur. Fakat ari kuslari ile ibibikler, donuk renkli kuslar olarak degerlendirilemez. Neredeyse hepsi, sasirtici bicimde renkli, hatta onlarla karsilasan herkesin dikkatini ceken, goz kamastirici yaratiklardir.
Ari Kuslari
Meropidae familyasinin ari kuslari, kucuk veya orta buyuklukte, oldukca uzun govdeli kuslardir. Uzun, dar, keskin ucgen bicimli kanatlari, ince baslari ve sivri uclu, asagiya dogru hafifce kivrilan, konik bicimli gagalari vardir. Kisa, guclu bacaklari ve kendi uzunluklari boyunca uzamis iki dis ayak parmagi ile yalicapkini kuslarinin ayak yapisi olan sindaktil ayak bicimlerini paylasirlar. Guclu ayaklari, yumusak kumtasi kayaliklari ve yerdeki yuvalari icin tunel kazmalarina ve dallara kolayca tunemelerine olanak verir fakat toprakta duzgun yuruyemezler ve ayaklarini suruyerek hareket ederler. Avlarina aniden saldirarak, hava avciligi teknigi ile avlanirlar ve daha hareketi bir tunekten sinekkapanlarin boceklere hizla saldiri yontemlerini birlestirirler. Cok iyi ucan kuslardir. Kendilerini bocek yemeye adamis ari-kuslaridir. Daha buyuk turleri ozellikle, yaban arilari, arilar, kinkanatli bocekler ile helikopter bocekleri gibi ucan buyuk boceklere odaklanirlar.
Ari-kuslari, Kuzey Kutbu’nun batisinda ureyen uc turuyle Afrika ve Guney Asya’da yaygindir. Fakat Avrupa’da yalniz bir turu bulunur. Amerika kitalarinda bilinmezler. Cogu Afrika icinde goc etmesine ragmen, gocmen kuslardir. Avrupa turler, Avrupa’da ilik aylar esnasindaki boceklerin bollugundan yararlanmak amaciyla kuzeyde urerler fakat Avrupa kuslarinin soguklarinda hayatta kalamadiklari icin her sonbaharda Afrika’ya goc ederler. Orada diger ari kusu turlerinin olusturdugu gruplara karisarak, cimlerden urkutup kendilerine cektikleri boceklerden faydalanmak amaciyla cayirlarda otlayan buyuk hayvan surulerine yakin alanlarda yiyecek ararlar. Ari kuslari, ayni zamanda, buyuk hayvanlari rahatsiz eden, boceklerin uzerlerine kondugu, evcil sigir surulerini takip eder.
Meropidae Familyasi
6 cins, asagidakiler dahil 23 tur. Merops 20 tur, beyaz bogazli ari kusu (M. albicollis); kirlangic kuyruklu ari kusu (M. hirundineus): Avrupa ari kusu (M. apiaster); kizil ari kusu (M. nubicus); kucuk ari kusu (M. pusillus) beyaz onluari kusu (M. bullockoides) dahil Nyctyornis 2 tur, mavi sakalli ari kusu (N. atherton) dahil
Meropogon 1 tur, Sulawesi ari kusu (M. forsteni) Upupidae Familyasi: 1 tur Upupa ibibik (U. epops)
Ibibik
Upipidae familyasi uyesi ibibik, uzun ve hafif olmasina ragmen, kendisini dusuk belli ve duz sirtli gosteren, toprak uzerinde sallanarak ordekler gibi yurume aliskanligi ile kisa bacakli bir kustur. Ince bir boynu, yuvarlak kafasi ve yumusak topragin icine bir sondaj borusu gibi sokarak yiyecek aradigi uzun, ince ve hafif kivrik bir gagasi vardir. Fakat ibibigin en onemli ozelligi; yelpaze seklindeki gosterisli sorgucudur. Yumusak, hatta hizla tekrarladigi “pu pu pu” sesi bu kusa hem bilimsel hem de bilinen adini verir.
Ibibikler, Orta ve Guney Avrupa’nin her yerinde, doguya dogru Hindistan’dan Guneydogu Asya ve Afrika’ya kadar 10 turu bulunur. Az bir kismi Ispanya’da ozellikle Balearic Adalari’nda kalmasina ragmen, ureyen Avrupa populasyonun cogu Afrika’ya goc eder. Her yil bir kac ayligina Avrupali kuslarla bir araya toplanirlar. |