En son kız istemeye gidiyorduk.
Kız isterken bir sürü formalite. "Bizim adetimizde şu şu şu var... " Adetler bu, uyulması mecburi... Damat kara kara duşünür "alsam nasil alayim? Almazsam nasil olur? Damada laf mı duser, bir buyuk O'nun yerine konuşur. (Sayin buyugum konustugun gibi de tüm masrafları üstlensen

)
İsteme bitti, sartlar konusuldu,usullerde anlasma sağlandı, şartlar kabul edildi. Söz kesildi... (Bitmedi dDamat Bey, daha bol tuzlu kahveni içmedin. Bu iskenvenin mantigini hala kavramis degilim. Damat acisini evlendikten sonra cikarir mi? Çikarir :) )
Haydin şimdi alisverise... Gelin kizimizin, ablasi, teyzesi,yengesi, halasi (komşu teyzeyi unutmuşlar mi yoksa? ) Giysilerin en alimlisi, en gozalicisi, en pahalisi seçilir. En can alici nokta; iç giyim... halalar ,teyzeler, ablalar, yengeler çekistire çekistire inceler, kendilerince en uygun olani seçerler. ( İç giyim kisinin mahremi, ozeli, bir baskasinin elinde isi ne.... ah be kizim babanin evinde donsuz muydun? :p )
Kuyumcuya geçilir...( Kuyumcunun gözlerinde gordugumuz dolar işareti mi?) Kuyumcu gayet keyifli, en pahali, en grami fazla olanlari ortaya cikarir. Kiz tarafi begendigin de eli mahkum alinacagini bildigi icin keyfi yerinde cesitleri gosterdikce gosterir. En en en olanda karar kilinir. (Damat bunu alabilir mi? Odeyebilir mi? Gibi sorular, kimsenin ulaşamadiği bir yerlere atılmiş :) )
-Neden bu kadar pahalı olani seciyorsunuz? Cevabi net... " Biz kizimizin gelecegini dusunuyoruz. Alinmasi gerekiyor."
Ah gelin kizin alisverisinde olanlar, sizin kizin gelecegini ebeveynler dusunmek zorunda. Gelecegini evlendirdigi erkekle saglamaya calismak, kizinin gelecegini güvence altina almak degil, gelecege ipotek koymaktir.
( Ben bu paragrafı "Kadınlar bölümunde paylasacaktim, bu bolumden kaldirsam mi? Bilemedim. Şu an kizlari gömüyor gibiyim. Kadınlarda nasil olsa erkekleri gömerim, Küreği kapan gelsin...Toprak bol. :):):)
Devam Edecek....
Genelle Yasamin icinde cereyan eden bu olaylari genelleştirdim. Lutfen kimse Kişisel algilamasın. Surç-i Lisan Etti İsem Affoluna..... Sevgi ile Kalin....