Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Haziran 2021, 01:28   #21
Publisher
Edebî
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

"Acaba biz, dünyamızdaki özgürlüğün bitişini izleyen martılar mıydık?" diye kitabını sonlandırıyor, Richard Back. Öncelikle bir martının öz benliğini sorgulama süreciyle birlikte potansiyelini belirleme arasında sancılı bir süreci karşımıza çıkarır.

Peki bizler bu süreci yaşıyor muyuz? Bana kalırsa bu sürecin içinde hayatımızı idame ettiriyoruz. Yani kimlik karmaşası, isteklerimiz ve bu paralelde bir amaç inşa etmek oldukça zordur.

Belki de doğamız gereği bir buhranı atlatmadan çözülme yaşayamıyoruz. Tam da bu noktada "belirsizlik sendromunun" kucağına düşüyoruz. Çevremizde neler olup bittiğini kestirememe, geleceğin o flu görüntüsü ile gece mavisi tadında bir yalnızlık geçiriyoruz.

Biraz daha detaylandıracak olursak; içinde yaşadığımız bu belirsizlik sendromu, karşılaşılan durumlar karşısında yüzeye çıkmaktadır. Hatta çıkması muhtemeldir/çıkmalıdır. Bir işe girdiğimizdeki o tedirginlik ya da ufak bir hata bazen de dalıp gittiğimiz ağaçta veyahut eski bir fotoğrafa bakarken aklımıza düşer.

Tüm bu sorguların/soruların sonu "istediğini bilme" kavramına çıkmaktadır. Ne istediğimi biliyor muyum? Gerçeğe dönüşmesini beklediğim şeyi, gerçekten istiyor muyum? Ya da seçimlerimden memnun muyum?
Yukarıda saydığım soruları kendine sormayanımız yoktur. Ancak, doğru soruların sorulmasıyla cevaplar kendisini gösterecektir. Örneğin; ne istediğimi aramaktan ziyade neden istediğimi bilirsem işler daha da kolaylaşacaktır.

Her sorgulama sürecinde olduğu gibi bir şeyi istemekle birlikte, neleri de istemediğimi bilmeliyim. Bu sizler için çerçeve yaratacak, filtrelemek daha tutarlı olacaktır.

Zaman belirtmeksizin biraz da gözlemlemek gerekir. Bilhassa, yaşı geçkin dediğimiz ileri yaşlı insanların zamanla geçmişini, topluma karşı ya da kendisi gibi ürettiklerini sorguladığına şahit oluruz. Eğer sizler de o yaş grubunda olsaydınız, geçmişte neler yapmış olmayı dilerdiniz?

Gözlem dediğimiz noktada, şimdiye de odaklanmakta fayda vardır. Kendinizi bir navigasyon olarak düşünebilirsiniz. Bir yere gitmek isterken mutlaka konumuzu da belirtmek durumundasınız. Yani ne istediğimize karar verirken, "Neredeyim?" ile başlayabiliriz.

Bütün bunlarla doğru sorular, yeterli gözlem, öz bilinç ve sabır bize iyi bir rehber olacaktır. Unutmayın, her şey bir merak ateşi ve kararlılığa ilk adım ile başlar. Geçireceğiniz her sorgulamada kendinizde bir şeylerin değiştiğini göreceksiniz.

Sevgilerimle.


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]