Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Nisan 2021, 15:41   #10
Publisher
florebo quocumque ferar
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Alıntı:
Naz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Aslına bakarsan ben bi ceza ödül sisteminden çok köktenci bi değişim tarafındayım. Yine aynı köke iniyorum. Eğitim.

Eğer bir kişiyi öldürememenin motivasyonu "ceza" almansa sen o medeniyet seviyesinde zaten değilsin.

Ya da zümrence dışlanmak istemediğin için kurallara uyuyorsan küçük tatlı minnoş bi koyuncuksun.

Peki yatağına yattığında Arya Stark gibi kaç düşmanının adını içinden sayıp intikam hayalleri kuruyorsun :)

Unutmayınız ki hukuk da bir yere kadar işler. Bir cinnet anında göze alırsınız her şeyi. Ha keza insan aklı her zaman hukuktan kaçmanın bir yolunu bulacaktır. Ama vicdandan ve üst akıldan kaçmanın bir yolu yoktur :)

Bu konuda size "göğü delen adam" kitabını öneririm canım kendim.

Medeniyet nedir bir kabile liderinin gözünden inanılmaz sade bir dille anlatıyor. Beyaz adam ve dertleri.

Evrensel ahlak çok ütopik bir bakış açısı bana kalırsa. Ben Ankaranın ahlakıyla Zmbabveyi eşleştiremem :) Haksızlık olur. :)

ne diyordum.. domuzlar.
Elbette değişim baştan ayağı deriz mesela, yakından-uzağa ilişkisinden bireyden topluma göre değişebiliyor.
Şu an uygulanmaya çalışılan eğitim sisteminin ilkeleri de bu, hoş ne kadar pratikleşebiliyor o da ayrı ama konumuz bu değildi, yarama denk geldi :d

Kişiyi her ne kadar değiştirmeye çalışsan da söylemiş olduğun gibi o kendini gerçekleştiren bireyi Maslow bile elde edememiştir, çünkü ihtiyaçtır/eksikliktir..

Bununla birlikte dünyadaki insan potansiyelini düşündüğünde Güvenlik ihtiyacı statüsüde takılı kalmış bireyler olarak nitelendireceksek, bu insanlara yazılı bir kural olmaksızın düzeleceğini düşünmemekteyim...

Coğrafya elbette kaderdi ama bu bana kalırsa fakir tesellisidir..

Medeniyet çevreden etkilenir ama bulunduğun medeniyeti ya da muhattap olduğun insanı seçmek de senin seçimindir, seçimler konusu inanılmaz önemli hayatta her zaman derim.

Bu sebeple kural kavramının genel bir özelliği de belirsizliğin az olması ise bunu en aza indirgeyecek ve güncel olması yani günümüzde işlevini yitirmiş değil de daha uygulanabilir yasalar olmasından yanayım ben..