Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Nisan 2021, 15:17   #7
Publisher
Edebî
Publisher - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Alıntı:
Naz Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
yazılı olmayan kurallar küçük zümrelerce belirlenir ve "çöplük horoz" denklemi hüküm sürer pubcım. Her kabile kendi kuralını koyar. "kabile" diyorum çünkü yazılı olmayan kurallar ilkel akılla ve çıkarlar doğrultusunda oluşturulur.

Ahlak dediğimiz şey de tam olarak bu noktaya parmak basıyor. Ahlak bir toplumun kendi zümresince oluşturduğu kurallardan ibaret ve ne yazık ki o zümrede yaşamak istiyorsan bu kurallara uymak zorunda kalıyorsun.

bu şey gibi "beğenmiyorsan git kardeşim!" mantığının korkunç bir safsata olmasıyla alakalı. tabii ki doğduğum ve yatırım yaptığım aynı zamanda dilini konuştuğum ve ortak dertlere sahip olduğum toplumda yaşamak isteyeceğim. Ve evet senin göremediğin problemi sorunu eleştireceğim ki ilerleyebilelim. Benim istediğim yöne değil "ortak faydaya"

dini değerleri yüksek bir toplum düşünelim. dini kuralların uygulandığı bir zümre. orada alkol kullanmak ve zina ayıplanıyor günah sayılıyor ve hatta aforoz ediliyorken italyada hayatın neşesi olarak algılanabiliyor. Spirit.

burdan da huooop nereye sıçradım

coğrafya kaderdir. o el öpülecek.

ne diyodum ben ya...



Yani tamamen çıkarlar doğrultusunda oluşturmuş şeyler olarak nitelendiriyorsun.
Bu doğrultuya toplumun ilke ve normları olabileceğini düşünüyorum ben. Şöyle ki birini öldürürsen cezanı somut bir şekilde alırsın. Ancak toplumdan da aynı ölçüde dışlanmak soyut olarak psikolojik bir cezalandırma şeklidir..
Tam olarak da ahlaki yapı burada başlıyor bana kalırsa..
Eğer ki cezalandırmam olmayacaksa bu ahlaki değerlere ne kadar bağlı kalabilirim?

İlkeler su yüzeyine çıkarken, normlarla birey ister istemez karşılaşıyor.

Evrensel ahlak ilkeleri muhakkak yoktur ancak iyi bir insan olma erdemi üzerine bir anlatış gerçekleştirilirse bazı şeylerin aşılabileceğini düşünmekteyim.

Senin vermiş olduğun örnek biraz da bana Hayvan Çiftliğini hatırlattı, domuzlar yöneticidir efendim!

Sütleri domuzlara getirin!

Sahi biz domuzları şimdi toplumca nasıl sorgularız?