Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Nisan 2021, 21:50   #1
Security-Bot
Security-Bot - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart En inatçı lekelerden nasıl kurtulabilirsiniz?


İnatçı lekeler. Bazen en sevdiğiniz kıyafetin çöpe atılmasına sebep olan özellikle ev hanımlarını çıldırtan bir dert.


Yağ, boya, meyve suyu, çim, kan vs vs saymakla bitmez inatçı lekelerin sebepleri. Bazı kuru temizlemeciler bu durumu selülozik tiner ve ya saf aseton ile çözüyor olsa da aseton ve selülozik tiner kullanamadıkları yerlerde onlarda bu leke çıkarma tekniğini kullanıyor.



Hepimiz görüyoruz kuru temizlemecilerde arkada çalışan makineleri. Biz bu lekeleri neden çıkarmıyoruz da onlar çıkarıyor? Hiç düşündünüz mü?

En inatçı lekelerden kurtulmanın yolu. Halı, koltuk, kıyafet nerede ve ne lekesi olduğunun bir önemi yok. Bu yöntemden sonra sizde en inatçı lekelerden kurtulabileceksiniz.

Peki en inatçı lekelerin bile sonunu getiren bu çözüm nedir?

Çözüm sadece biraz kimya bilgisi. Liselerde öğrendiğiniz o basit kimya dersinde öğrendiklerinizle bile bu durumu çözebilirsiniz.


İhtiyacınız olan tek şey Sodyum Karbonat yani çamaşır sodası. Çamaşır sodası suyun sertliğini alan ve su içindeki Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarını çöktürüp temizlik ortaya çıkaran bir temizlik maddesidir.

Su sodyum karbonat ile bir araya geldiğinde bir hidroliz olarak Sodyum Hidroksit bazını oluşturur. Bu da leke ve kirlerin temizlenmesini sağlar. Lekelerin temizlenmesi aslında basit bir kimya olayıdır. (NaOH) yani Sodyum Hidroksit ile yağlar hidrolizlendiğinde sabunlaşmaya sebep olur. Unutulmaması gereken tek şey kir ve kirlere sebep olan lekeler birer yağdır ve sabun yapımında dahi yağ kullanılır.

Lekelerin üzerine biraz su dökün ve üzerine çamaşır sodasını serpin bir süre bekledikten sonra temizleyin. Lekelerin çıktığını göreceksiniz. Ayrıca çamaşır makinasında yıkanan çamaşırlarınıza deterjanın yanı sıra biraz çamaşır sodası eklemeniz daha temiz çamaşırlar elde etmenize sebep olacaktır. Aynı zamanda makinanızda oluşacak kireçlenme sebepli arızalarında önüne geçecektir.