Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11 Nisan 2021, 14:33   #1
ZeyNa
ZeyNa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Saz Kedi Cinsi ve Özellikleri


Saz kedi cinsi (Felis chaus) sazlık kedisi olarak bilinen uzun bacaklı kısa kuyruklu yabankedisidir. Saz kedi cinsi diğer kedi ailesine oranla biraz daha iri bir yapıya sahiptirler.


Saz kedi cinsi ülkemizde nadir olarak görüntülenen nadir canlılardan biridir. Bu canlıların pek insancıl olduğu söylemek mümkün değildir. Daha çok yalnız avlanmayı ve yaşamayı seven bu türlerin nesilleri koruma altında olup, avlanması yasak canlılardır.


Sazlık kedisinin yaşam alanları ise bataklıklar, nemli çayırlar, fundalıklar ve sazlık ormanlardır. Saz kedisi nadir olarak kurak çevrelerde görülür. Ülkemizde İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülür. Asya kıtasının nemli bölgeleri bu kedi ailesinin asıl yaşam alanlarıdır. Saz kedi cinsi genel olarak sazlık yerlerde yalnız yaşayan kedi cinsidir. Özellikler gündüzleri aktif olarak sazlıklarda hüküm sürerler.


Saz kedi cinsinin en önemli özelliklerinin başında yalnız yaşaması gelir. Saz kedisi ağırlığı ortalama 7 ile 10 kilo arasındadır. Uzunlukları 72 cm kuyruk uzunlukları ise 27 cm’dir. Kulaklarının çevresinde vaşağı andıran çizgiler bulunur ve vaşaklardan ayırmak hemen hemen imkansızdır.

Saz kedisi 86 günlük bir hamileliğin ardından 3 ile 4 yavru dünyaya getirir. Saz Kedisinin ömrü yaklaşık olarak 17 yıldır. Kulaklarının etrafında vaşaklara benzer siyah perçem bulunur ve bu özelliğinden dolayı vaşağı andırır.

Sazlık ve sulu arazi yaşam sahası olsa da, kuraklık ve bataklık alanlarda da yaşamlarını sürdürebilirler. Saz kedisi ağırlıklı olarak tavşan, kertenkele, fare, kurbağa ve küçük memelilerle beslenirler. Sıçrama yetenekleri sayesinde kuşları da avladığı bilinmektedir.

Saz kedileri kuş ve tavuk kümeslerine rahatlıkla girip kuş ve tavukları saniyeler içinde yakalayabilir. Çok tehlikeli bir türdür. İnsanı görünce genelde yaklaşmazlar ama zor durumda kaldıklarında patileri içinde gizledikleri pençeleri sayesinde kendilerini korumaktan çekinmezler.