Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Nisan 2021, 11:51   #1
CeReN
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Aktinobakterilerin Yasam Alani

Hem bakteri hem de mantarlarin ozelliklerini paylasan aktinobakteriler, hem karasal hem de su ekosistemlerinde, ozellikle toprakta yaygin olarak dagitilir. Ve burada, refrakter biyomalzemelerin, olu bitkilerde, hayvanlarda ve mantar malzemelerindeki karmasIk polimer karisimlarini ayristirarak geri donusturulmesinde onemli bir rol oynarlar. Ayrica bu bakteriler, ikincil metabolit uretimi icin kullanilan biyo teknolojik olarak degerli bakteriler olarak kabul edilirler.
Kesfedilen tum biyoaktif mikrobiyal metabolitlerin % 45’i olan aktinobakteri tarafindan yaklasIk 10.000 biyoaktif metabolit uretilir. Ozellikle streptomyces bakteri turleri, potansiyel uygulamalari olan cesitli yararli biyoaktif dogal urunlerin zengin bir kaynagi olduklari icin endustriyel acidan onemli mikroorganizmalar uretirler. Cesitli uygulamalari olmasina ragmen, bazi aktinobakterilerin bitkilere, hayvanlara ve insanlara karsi kendi olumsuz etkileri vardir.


Karasal Ortam
Aktinobakterilerin Yasam AlaniToprak, populasyonunun ana bileseni olarak streptomisetlerin bulundugu aktinobakteri icin en onemli habitat olmaya devam etmektedir. Cok sayida rapora gore, streptomyces her calismada izole edilen en bol cins oldugu gorulmustur. Karasal bakterilerin cesitli ilginc antimikrobiyal potansiyelleri vardir. Oskay ve ekibi tarafinda, yuksek antibakteriyel aktiviteye sahip yeni antibiyotikler uretme kabiliyetine sahip olan aktinobakterileri izole edilmistir. AnoksIk mangrov rizosferinde, turleri, ornegin streptomyces, micromonospora ve nokardiyoform gelgit etkisi nedeniyle ekilebilir alanlardan 1.000 ila 10.000 kat daha kucuk olan bol miktarda bulunmustur. Benzer sekilde, Nocardia Mangrov topragindan izole edilmis, mide adenokarsinomu gibi insan hucre dizilerini guclu bir sekilde inhibe eden yeni sitotoksIk metabolitler uretirler.


Tatli topragi ayni zamanda sadece belirli turlerin, ozellikle de aktinobakterinin sIklikla kullandigi asiri bir karasal ortam olarak ve mikrokoleus bir besin kaynagi olarak kabul edilir. Aktinobakterilerin kumlu, siyah alkali, kumlu tinli, alkali tatli ve subtropikal tatli toprak gibi cesitli yerlerde dagilimini gosteren birkac rapor vardir. Nithya ve ekibinin calismasinda, morfolojik olarak ayirt edilebilen 134 aktinobakteri10 farkli col topragi orneginden izole edilmis ve izolatlarin bakteriyel patojenlere karsi degisen duzeylerde antibakteriyel aktiviteye sahip oldugu bulunmustur. Ayni sekilde, inatci bitki organik maddesinin donusumunde rizosfer mikrobiyal toplulugunda onemli bir rol oynar. Bu nedenle rizosfer bolgesi, bu mikroorganizmalarin izolasyonu icin en iyi habitatlardan biri olarak kabul edilir. Priyadharsini ve ekibinin yaptigi calismada, morfolojik olarak farkli 45 koloniyi 12 farkli celtik tarlasi topragindan izole etmis ve bunlarin buyumesini engelleme yeteneklerini gozlemlemistir.



Su Ortami
Aktinobakteriler, bazen cevredeki karasal habitatlardan yikanabilen su habitatlarinda yaygin olarak bulunur. Sayilarinin ve turlerinin organizmalar hakkindaki bilgiler isiginda yorumlanmasi hayati derecede onemlidir. Thermoactinomyces ve rhodococcus coprophilus aktinobakteriyel propagullerin su ve tortulardaki karasal bileseninin iyi gostergeleri oldugu bilinmektedir. Direncli endosporlar thermoactinomyces kendiliginden isinan kompostlarda, asiri isinmis yemlerde ve yuzey topraginda uretilir. Ancak camurlarda ve tortularda biriktirildikleri su habitatlarinda olabilirler. Sucul habitatlarin cogunda bu termofillerin ortam sicakliklarinda buyuyemedigi varsayilmistir. Benzer sekilde, istirahat kokal asamasi R. coprophilus tatli su ve deniz yasam alanlarina gecer, burada yasayabilir, ancak muhtemelen buyumemektedirler.


Temiz Su
Cross’un yaptigi calismada, aktinobakterinin tatli su alanlarindan kolaylikla izole edilebilecegi kanitlanmistir. Tatli suda yasayan baslica aktinobakteri turlerinden bazilari asagidaki gibidir:
• Aktinoplanlar,
• Micromonospora,
• Rhodococcus,
• Streptomyces
• Endospor olusturan thermoactinomyces,
Aktinoplanlar genel.likle topraklarda, nehirlerde veya gollerde bulunur ve bu organizmalarin spor vezikulleri uzun sureli kurumaya dayanma kabiliyetine sahiptir, ancak rehidre edildiginde dagilmak uzere hareketli sporlarini salgilarlar. Zoosporlar, kemotaksi sergileyen bir flagella tutamiyla hareketlidir ve bir eksojen enerji kaynagi gerektirir. Mikromonospora ayni zamanda yaygin bir tatli su aktinobakteri olarak kabul edilir, seluloz, kitin ve lignini donusturdukleri bu tur habitatlara ozgu olduklari bulunmustur. Cok sayida rapor, mikromonospora akarsularda, nehirlerde, nehir cokeltilerinde ve bunlarin sucul mikrofloranin ayrilmaz bir parcasi oldugu dusunulmektedir. Johnston ve Cross, streptomisetlerin cesitli gollerde, ozellikle mikromonosporanin baskin oldugu daha derin camur katmanlarinda buyumede basarisiz oldugunu bulmuslardir.


Aktinobakterilerin Yasam AlaniAI-Diwany ve ekibinin baska bir calismasi mikromonospora ve Bati Yorkshire’daki Wharfe nehrinden izole edilen ve bitisIk toprakta mikromonospora sayisinin arttigi termoaktinomisetler bulmuslardir. Yapilan bir calismada mikromonospora sporlar, birkac yil uykuda kalabilecekleri tatli su habitatlarinda kaldiklari belirlenmistir. Streptomycetes sporlari da surekli olarak tatli su ve deniz yasam alanlarina olmalarina ragmen, bu tur ortamlarda aktif olabileceklerine dair cok az kanit vardir. Sucul streptomisetlerin varligi iddia edilmistir, ancak AI-Diwany ve ekibi streptomycetes, fekal sayilari arasinda yuksek derecede bir korelasyon bulmuslardir. Bununla birlikte diger tatli su bakteri turleri asagidaki gibidir:
• Actinomadura madurae,
• Mycobacterium kansasii,


• Arthrobacter,
• Corynebacterium,
• Nokardia turleri,
Su ve hava ara yuzundeki hidrofobik sporlar ve hiflerin konsantrasyonu, streptomisetlerin, mikromonospora ve mikromonospora sayisini artirabilir. Kanitlar acikca gostermektedir ki, aktinobakteri tatli su ekosisteminde, kendilerini bu tur bir ortamda yasamaya ozel olarak adapte etmek yerine, uygun substratlar ve buyume kosullari varliginda aktif hale gelebilir.

Deniz
Karasal ortamdaki aktinobakteriyel cesitliligi karsilastirirken, en buyuk biyolojik cesitlilik okyanuslardadir. Deniz ortami, yeni cesitliliginin ve dolayisiyla yeni metabolitlerin kesfedilmemis bir kaynagidir. Son derece farkli bir ortamda yasayan deniz aktinobakterileri, karasal olanlara kiyasla farkli tipte biyoaktif bilesIkler uretir. Derin deniz tabaninda 0-8 ° C’nin hemen altindaki sicakliklarda asiri yuksek basinc ve anaerobik kosullardan, okyanus ortasindaki sirtlardaki hidrotermal menfezlerin yakininda, 8-100 ° C’nin uzerindeki sicakliklarda, yuksek asidik kosullara uyum saglamak zorunda kalirlar. Rhodococcus marinonascene, karakterize edilecek ilk denizel turu, deniz aktinobakterilerin varligini destekler. Bu cinsin uyeleri deniz aktinobakterileri olarak belirlenmistir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Dietzia,


• Rhodococcus,
• Streptomyces,
• Salinispora,
• Marinophilus,
• Solwaraspora,
• Salinibacterium,
• Aeromicrobium marinum,
• Williamsia maris,
• Yerli verrucosispora,
Grossart ve ekibi, aktinobakterinin deniz organik agregalarini kolonize eden bakterilerin yaklasIk % 10’unu olusturdugu, antagonistik aktivitelerinin, organik maddenin bozunmasini ve mineralizasyonunu etkileyen varliklarini surdurmede oldukca onemli olabilecegini bildirmislerdir. Okyanuslarda yerli aktinobakterilerin varligi, farkli deniz ortamlarinda ve habitatlarda dagilimi, cesitli yeni arastirmalarla dogrulanmistir. Innagi ve ekibi, Hokkaido aciklarinda 1225 metre derinlikte toplanan deniz alti cokelti cekirdeginden dietzia maris, rhodococcus erythropolis, ve kocuria eritromiksi gibi cesitli deniz aktinobakterileri izole etmislerdir. Jensen ve ekibi, Guam adasi cevresinde toplanan deniz tortularindan bes yeni fillotip aktinomiset izole etmislerdir. Benzer sekilde, aktinobakteriler, en derin ucurum olan Challenger Deep off Marianas’ta 10.923 metre derinlikte toplanan sungerlerden izole edilmistir ve bunlar asagidaki gibidir:


• Micrococceae,


• Dermatophilaceae,


• Gordoniaceae,


Aktinobakterilerin Yasam AlaniDhanasekaran ve ekibi, Cuddalore, Parangipettai’nin tuzluk bolgelerine ait toprak orneklerinden tespit ettikleri 17 aktinobakteri turunun arasinda birincil antibakteriyel aktivite icin arastirmislardir. Bu arastirma sonucunda streptomyces spp ve saccharomonospora sp olanlarin, farkli bakterilere karsi umut verici antimikrobiyal aktivite oldugunu bulmuslardir. Dhanasekaran ve ekibi tarafindan, Porto Novo tuzlu topraginda bir antibakteriyel metil olan β-laktam bilesigi izole ve karakterize edilmistir. Baska bir calismada, Muthupet Mangrov bolgesindeki farkli yerlerden toprak ve tortu orneklerinden aktinobakteriler izole edilmistir. Bunlar; Streptomyces sp CC17 – SM13, Streptosporangium sp SH15 ve Mikropolisporasi sp S22’dir, ayrica anofel sivrisinek larvalari en yuksek larvisidal aktivite gostermistir.
Belirtilen tum aktinobakteriler, derin deniz tabanindan, omurgasizlardan, deniz kiyisi topragindan ve derin deniz tortularindan gibi deniz ortamlarindan izole edilmistir. Ayrica bulunan bu bakteriler, dunyanin baska hicbir yerinde bulunamayan benzersiz ekosistemleri temsil eder. Ayni sekilde bu izolatlar, cesitli yeni metabolitler uretir. Bugune kadar denizlerde sinirli tarama cabalarina ragmen, son zamanlarda karadaki benzerlerinden fazladir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~