Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Mart 2021, 10:30   #1
CeReN
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Antik Misir Hakkinda Bilinmeyenler

Gizemli dini yasantisi, Tunc devrine damga vuran devlet ve siyaset anlayisi ve yuz binlerce turist tarafindan ilgi ile gezilen gunumuze kadar gelmis hayret uyandirici yapilari ile Eski Misir merak ve hayranlik uyandirmaktadir. Peki, Antik Misir gercekten bu kadar hayret uyandirici oldugu dogru muydu? Bilinen bilgilerin hepsi dogru mu yada eksIk olan bilgiler var mi? Antik Misir gerek turizm gerekse tarih acisindan her zaman merak konusu olmustur.

Antik Misir, genel olarak bilinenden belki de daha hayret vericidir. Bu sasirtici genel kultur bilgilerinden bazilari sunlardir



Yazinin Bulunmasi
Herkes yazinin Sumerliler tarafindan icat edilip ortaya atildigini bilir bu dogrudur. Fakat yazi neredeyse ayni donemlerde Misir’da da mevcuttur. Bu sebeple tarihciler tarafindan Sumer’den 50 yil sonraya yani M.O 3150 yilinda tarihlendirilmistir.

Tek Tanri Gunes Tanrisi mi?
Bilindiginin aksine Misir’da tek bir Gunes tanrisi yoktur. Yer altinin ve yer ustunun olmak uzere iki gunes tanrisi vardir: Amon ve Ra


Dini Reform
Misir’da Firavun Akhenaton zamaninda bir dini reform yapilmis ve tum tanrilarin uzerinde tek bir tanri olan Aton’a tapilmasi istenmistir.

Tarihteki Ilk Antlasma
Tarihte bilinen ilk antlasmalardan biri Misir ve Hititler arasinda yapilan Kades antlasmasidir.
Antik Misir’in buyuk dusmani Hititlerdir. Suriye bolgesi icin savasirlar. Ege kavimlerinin istilasini durdurabilen tek devlet Antik Misirdir.

Misiri olusturan ve onun kulturunu var eden her yil tasan Nil nehridir. Misir aslinda tek bir bolge degildir. Asagi ve Yukari Misir olmak uzere ikiye ayrilir ve iki ayri kultur yasatilir. Misirda kolelik bir yasam tarzina donusmustur. Koleler isci olarak calisip aksam kendi evlerine gider ve ucret alirlardi.



Antik Misir’da yanlis hesaplamalar sonucu yamuk yapilan bir egik piramit mevcuttur. Bu uzaylilarin parmagi oldugu gibi iddialari yikmaktadir.

Hekim Tanri
Misir’da tip ve eczacilik cok gelismistir. Bazi hekimler oldukten sonra tanri olarak tapinim gormustur. Misirda oluler dunyasi soguk ve karanliktir. Piramitler birer mezar olarak insa edilmistir.Olumden sonra yasam inanci mevcuttur. Bu bakimdan olsa gerek Islam dini ile cogu ozellikleri benzetilmektedir.

Krallar
Antik Misir’in ilk krali hakkinda net bilgi yoktur. Firavunlara tanri olarak tapilir. En guclu firavunlardan biri Ramses’dir. Misir Firavunlari uvey kardesleri ile evlenebilirler. Halkin firavunlarin aksine kardesleri ile evlenmesi dogru karsilanmaz. Yani bir nevi kraliyet ailesine taninmis bir ayricalik gibi dusunulebilir.


ALİNTİ ~