Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Şubat 2021, 01:32   #1
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kaşındırır..

Yüz yıllardır tıbbı tedavilerde kullanılan ısırgan otu bitkisi son dönemde en çok merak edilen bitkilerden, özellikle hastalıklarını doğal yöntemlerle tedavi etmek isteyen vatandaşların araştırılmalarına konu oluyor. Peki, ısırgan otunun faydaları neler? Isırgan otu nelere iyi gelir?
Doğada mucizevi özelliklere sahip olan binlerce bitkiden bir tanesi de ısırgan otu. Özellikle son zamanlarda vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılan ısırgan otu oldukça faydalı bir bitki. İşte ısırgan otu hakkında tüm detaylar...

Isırgan otuyla karşılaşırsanız bunu kolay kolay unutmazsınız. Kökleri hariç bitkinin tamamı neredeyse gözle görülür iğnemsi tüylerle kaplıdır ve deriyi en küçük bir temasta bile tahriş eder. Bu temasın acısı keskindir. Bu acının, tahrişin ve ardından gelen şişmenin nedeni tüylerinde bulunan kimyasal bir karışımdır. Sonuç zehirli sarmaşığın sonucuna benzer ancak daha acılıdır. Birileri tarihi araştırırken ısırgan otuyla ilgili ilginç bir bilgi bulmuştur: eğer ısırgan otunu vücudunuzun acıyan bir bölgesine sürerseniz orijinal acı kendiliğinden geçer.

Bilim insanları ısırgan otunun bunu, belirli bir takım enflamatuvar kimyasalların seviyelerini düşürerek ve büyük olasılıkla acı sinyallerine müdahale ederek yapabildiğini düşünürler. Isırgan otunun acıyı acıyla dindirebilme özelliği bu bitkinin artrit ve romatizma gibi acı veren birtakım rahatsızlıkların bitkisel tedavisinde kullanılmasına yol açtı.



Eski Romada ısırgan otunun özellikleri çok iyi bilinirdi. Cins ismi Urtica, Latince’deki urere kelimesinden gelir ve “yanmak” anlamına gelir. Avrupa’da ve İngiltere’de savaşan Romalı askerler soğuk kış günlerinde bedenlerine İtalya’dan getirilen ısırgan otunu sürerek ısınabildiler. Artrit eklemlerinin üzerine taze ısırgan otu demetleri bağlamak Orta Çağ Avrupası’nda sıklıkla uygulanan bir yöntemdi. Isırgan otu aynı zamanda kas ağrısı, kesecik iltihabı, felç, siyatik ve bazı deri rahatsızlıkları için kullanılırdı.

Etkili bir diyüretik olduğu için vücuttan su atılması için de kullanılır. Emziren kadınlar dolaşımı canlandırmak ve süt miktarını arttırmak için ısırgan otu çayı içerler. Modern bitkisel tıp uzmanları –bazıları dahili bazıları ise harici olarak alınan - ısırgan otu preparatlarını romatizma, osteo artrit ağrıları ve tendonit gibi hastalıklar için önerirler. Isırgan otu aynı zamanda saman nezlesinde hapşırmayı ve kaşıntıyı da azaltmak için verilir. Isırgan otu Avrupa’da benign prostat hiperplazisi’nin (BPH) tedavisi için yaygın bir biçimde kullanılır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarında, egzama ve sedef gibi kronik cilt sorunlarında ve prostat genişlemesinde de şifa amacıyla kullanılır.

Isırgan otu toplamaya giden herkes uzun kollu, uzun pantolonlu, eldivenli ve kapalı ayakkabılı gitmesi gerektiğini bilir. Isırgan otunun yaklaşık 40 türü vardır; bunların hepsi neredeyse dünya çapında yetişir. Kuzey Amerika’da 4 tür bulunur. Urtica dioica’nın 3 alt türü bitkisel tedavide kullanılır. Dioica alt türlerinde erkek ve dişi çiçekler farklı bitkiler üzerindedir; kalın ve tüylü gövdeleri, iğneli ve tüylü yaprakları vardır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

alıntı