Siz kopekleri Salin, Ben kedi taklidi yaparim İzmir'de enkaz altındayken "Köpekleri salın ben kedi sesi çıkarırım" diyen ve saatler sonra mucizevi bir şekilde kurtarılan Buse Hasyılmaz ise tüm Türkiye'nin yüreğini ısıttı.
Prof. Dr. Dodurka "Buse'nin yaptığı hareket bence zekice. Neden zekice? Çünkü köpeklerin elbette kedi sesine duyarlılığı vardır, dikkatini çekmeyi başarır o yöne. Buse'nin kedi sesi dikkatini oraya çekti. Köpek, molozu deşmeye başladığında, havladığında kedi sesini duyduğu diye kurtarma gayesinde değil, daha evvel kendisine öğretilen canlıyı çıkartma ve bulma gayesiyle hareket eder, eğitim bu yöndedir. Ancak tiz sese köpekler daha duyarlı olur. Bu tiz ses hakikaten köpeğin dikkatini çeker ama daha ötesi değil. Önemli olan köpeğin aldığı eğitim ve canlı arama bulma güdüsüyle yaptığı hareketlerdir"
"SES DİKKATİNİ DAĞITABİLİR, ESASTA KOKUYA ODAKLIDIR"
Arama kurtarma köpeklerinin koku alma mesafesinin ortama bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Dodurka, ortamın neminin, rüzgârın ve kokunun yoğunluğun önemli olduğunun altını çizdi. Bir kilometre uzaklıkta bir dişinin kokusu alan bir köpek olduğunu belirten Dodurka, şartların uygun olması gerektiğini belirtti. Dodurka ayrıca enkazda sessizlik istenmesinde köpeğin dikkatinin dağılmaması için yapıldığını ancak köpeği esasında kokuya odaklı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Dodurka, "Sesli ortam dikkat dağıtma bakımından mahsurlu olabilir. Mesela nasıl Buse'nin sesi dikkatini oraya çekti, başka bir ses de hayvanın dikkatini çekebilir. O nedenle sessizlik konsantrasyonunu artırır" dedi.
Prof. Dr. Dodurka, köpeklerin eğitiminin annesinden ayrıldıktan sonra başladığını belirtikten sonra arama kurtarma köpeklerinin neredeyse ömür boyu eğitiminin sürdüğünü böylece hayvanın duyarlılığının artığını ve yeteneklerinin geliştiğini ifade etti.
Arama kurtarma köpeklerinin eğitiminin ödüle dayalı olduğunu vurgulayan Dodurka, "Mesela bir top saklanılır, köpek topu bulduğu zaman ödül verilir ki köpek o ödülün heyecanıyla aramayı yapsın. Bu ödülün illa yiyecek olması şart değil. Bazen eğitmenin onu okşaması ve ona 'aferin yavrum' diye sevecen yaklaşımlar köpeğe bir ödüldür" dedi.
-Alinti
________________ “ Kalbini bilen, dilini anlar. Fazla kelam harflere zulümdür.”
🌸
Konu Ruyanur tarafından (02 Kasım 2020 Saat 21:15 ) değiştirilmiştir..
|