| İçeriği Görebilmeniz için Üye olmalı / Giriş Yapmalısınız..! | | Konudan bağımsız vBulletin geliştirici olarak şunu belirteyim; zaten şunun şurasında vBulletin 3 ile uğraşan kaç kişi kaldık? Var olan insanların da bu nostaljiyi yaşatmak, üretmek, ya da ticaretini yapacaksa dahi etik yollardan ayrılmadan isim yapmak yerine, böyle eylemlerde bulunması ve 2009'lardaki gibi kendisini illegal faaliyete konu yapabilecek duruma gelmesi gerçekten üzücü.
Sırf vBulletin 3'e gönül veren insanların, doğru bilgiye, doğru kaynaklara, doğru çözümlere ulaşabilmesi için vBulletin destek sitesi projem var. Aslında çoğu şeyi de bitirdim, ancak reel hayatımdaki yoğunluktan dolayı birkaç aydır tamamlayamadım. Orası aktif olduğunda Türkiye'de ve globalde yeniden, rağbet ne kadar az olursa olsun kaliteli vBulletin 3 dokümantasyonlarına, eklentilerine, temalarına, şablon düzenlemelerine vs. erişim imkanınız olacak. Az daha sabır.
Amacı ticaret olan, kendisinin web tasarımcı olduğu düşüncesindeki kişilere de; kendilerini XenForo 2'de ya da WordPress'te falan geliştirmelerini, e-ticaret siteleri için tasarım yapmalarını öneririm. Bırakın kardeşim şu vBulletin 3'ün yakasını, sevenin tam sevdiği bu tutkumuzu bari kirletmeyin.
Son olarak kimsenin çalışmasına, tasarım zevkine ve emeğine laf etmek istemem. Ancak ortada ciddi bir beceri de görmedim. Yıllarca gönüllü developerlık yaptığım platformlarda, ya da 5 kuruş kazanmadığım kendi projelerimde çok daha âlâ şeyler kodladım, geliştirdim ve hepsini olmasa da bir kısmını ücretsiz de paylaştım. Ancak hiçbir zaman için, bir platform için yaptığım bir şeyi başka yere aynen kurmadım. Hatta bunu yapan, aynı postbit'i ve aynı CSS'i her hosting sağlayıp kurduğu yere kuran kişileri de kendimce hep eleştirmişimdir. Bir yere özgü bir çalışma yapıyorsan, bunu özgün tutacaksın ki, bir anlamı olsun. Hele işin içerisine ticaret girdiyse, noter tasdikiyle koruma altına alınan bir telif hakkı olmasa dahi; etik, ahlâki ve insani açıdan bunun başka yerlerde de kullanılması kabul edilebilir değil. Geçmiş olsun.
________________ - When injustice becomes law, resistance becomes duty.
|