Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Ekim 2020, 10:46   #1
CeReN
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yapay Hucreler Nasil Uretilir?

1957’de Dr. Thomas Chang, yapay hucre kavramini oneren ilk kisi olmustur. Tipik yapay hucreler, hucre benzeri yapilari olan hucrelerdir ve kendi kendine ureme, metabolizma ve evrim gibi canli biyolojik hucrelerin en azindan bazi ozelliklerine sahiptir. Biyolojik bir hucrenin bir veya daha fazla fonksiyonunu taklit eden tasarlanmis partikullere sahiptirler. Yapay hucrelerin temel amaci biyolojik hucrelerin karakterlerini arastirmak, hucre dinamiklerini analiz etmek, biyolojik hucreler yerine potansiyel uygulamalarini tanimlamaktir.
Yapay Hucreler Nasil Uretilir?Yapay hucrelerin farmasotik, tibbi, biyolojik ve cevresel calismalarda birkac uygulamasi vardir ve bunlar yasamin kokeni teorisinin aciklanmasinda yardimci olabilir. Yapay hucrelerin uretimi icin kullanilan iki onemli yontem vardir, bu yaklasimlar yukaridan asagiya bir yaklasim ve asagidan yukariya bir yaklasim seklindedir.

Yapay Hucre Uretmede Yukaridan Asagiya Yaklasim
Hucresel yasamin temel ozellikleri icin ihtiyac duyulan en az sayida geni korumak veya sadece hayatta kalmak icin canli organizmalarin genomunu soymaya dayanmaktadir. Venter ve meslektaslari, bilinen en kucuk serbest yasayan organizmalar arasinda yer alan patojenik bakteri Mycoplasma genitalium’un sadece 517 genine sahip oldugu bulunmustur. Bu kucuk genom, arastirmacilara minimal hucreler gelistirmeye baslama konusunda ilham olmustur. Bilim adamlari esansiyel olmayan genleri yiktiklarinda, hucresel yasami surdurmek icin yaklasIk 256-350 genin gerekli oldugunu bulmuslardir. Gil ve meslektaslari tarafindan yapilan daha fazla calisma, hucresel yasamin temel ozelliklerini korumak icin gereken bu sayida genin 206 gene indirilebilecegini ortaya koymustur.
Bununla birlikte, bu 206 gen arasinda, nukleotidlerin ve amino asitlerin uretimi icin gerekli olanlar gibi hala cikarilabilen, gen sayisini yaklasIk 150’ye dusuren bazi genler vardir. Bununla birlikte, minimal hucrelerin anlami da cevre ile iliskilidir. Bu minimal hucrelerin hayatta kalmasi, karsilik gelen bilesIklerin cevrede elde edilebilir olmasini ve hucrelere kolayca girmesini talep ettikleri icindir. Genleri birer birer nakletme sureci kulfetli ve verimsizdir. Biyolojik hucrelerin orijinal genlerinin sentetik hucrelerle degistirilmesi, yukaridan asagiya bir yaklasimda daha modern ve zor bir yontem olarak kabul edilir.
Bazi calismalardan, bakteri ve virusler gibi bazi birincil organizmalarin olusumunda umut verici sonuclar edilmistir. Viyolonsel ve meslektaslari, cDNA poliovirus genomunun temel kimyasal yapi bloklarindan de novo sentezi ile yapay bir enfeksiyoz poliovirus olusturdular ve dogal poliovirusunkiyle karsilastirilabilir patolojik ve fizyolojik ozelliklere sahip poliovirus olusturmuslardir. Virusler canli organizmalar olarak kabul edilmese de, bu calisma genetik bir sablona ihtiyac duymadan, sadece kimyasal veya biyokimyasal sureclerle daha karmasIk canli organizmalari sentezleme potansiyelini gostermistir.
Yapay Hucreler Nasil Uretilir?2010 yilinda Gibson ve meslektaslari bilgisayar calismasina dayanarak genom dizileri (M. mycoides JCVI-syn1.0′) tasarlamis ve tasarlanan genomlar orijinal genomdan biraz farkli olsa da, yeni hucrelerde M. mycoides’in fenotipik karakterleri bekleniyordu ve kendi baslarina cogaltilabilmistir. Bu cok umut vericidir, ancak hala karmasIk veya okaryotik organizmalar yaratmaya yakin oldugumuzu soyleyen bircok endise ve sorun bulunmaktadir. Ornegin, okaryotlarin genomu cok karmasIktir ve boyle karmasIk bir genom olusturmak zordur. Bu genom muhendisliginde buyuk bir ilerleme olmasina ragmen, hatasiz bir genom elde etmek cok zordur.



Yapay Hucre Uretmede Asagidan Yukariya Yaklasim
Asagidan yukariya yaklasim, yukaridan asagiya yaklasimda goruldugu gibi mevcut canli organizmalardan baslamak yerine bir hucre olusturmak icin biyotik olmayan bilesenlerin bir yigininin birlestirilmesine dayanir. Bu nedenle, asagidan yukariya strateji yukaridan asagiya yaklasimdan daha zordur. Asagidan yukariya yontemi, yukaridan asagiya yaklasimda gorulen bazi kusurlari duzeltebilir. Ornegin, yukaridan asagiya yaklasim yakicidir, bazi istenmeyen ve beklenmedik sonuclara ile istenmeyen biyolojik sonuclara sahip olabilir. Asagidan yukariya yonteminden gelistirilen, istenen islevleri yapmak icin gereken en az bilesen iceren sistemler daha kolay, daha yonetilebilir ve bu nedenle yukaridan asagiya yaklasimin eksIkliklerinin ustesinden gelebilir. Asagidan yukariya dogru bir yontem kullanilarak yapay hucrelerin insasi icin bilgi tasiyan molekuller, hucre zarlari ve metabolizma sistemleri dahil uc temel maddeye ihtiyac vardir. Bilgi tasiyan molekuller (RNA veya DNA) hucrenin tipini ve fonksiyonunu belirler. Hucre zari, hucresel bilesenler icin habitat, harici iletisim icin araci, bircok malzeme icin bir tasiyici, yapisma ve goc gibi cesitli hucresel surecleri module etmek icin bir alan olarak kabul edilir. Son olarak, Metabolizma, hucrelerin diger bircok hayati surecle birlikte buyumesi, bolunmesi ve bilgi aktarmasi icin enerji saglamaktadir.Yapay Hucreler Nasil Uretilir?
Yapay hucre tasarim surecindeki temel biyolojik birimler genlerdir. Hucre biyo teknolojisindeki ilerlemeler, bilim insanlarinin bilgisayar destekli programlarin yardimiyla laboratuvardaki cesitli genlerle genomlari sentezlemesine firsat tanimaktadir. Bir vezikul icinde rasyonel birlestirme ve kapsulleme yapildiktan sonra, bu sekilde DNA program birimleri yapay hucrelerin rolunu ve islevini yapmak icin yazilim olarak kullanilabilir. Destekleyiciler, ribozomlar, dusuk molekul agirlikli maddeler, cesitli enzimler ve cesitli transkripsiyon faktorleri de gereklidir.
Sonuc olarak; yapay hucreler, biyotik olmayan bilesenlerin montaji ile sifirdan baslayan bir asagidan yukariya yaklasim veya temel olmayan genlerin organizmalardan cikarildigi veya sentetik olanlarin yerini aldigi yukaridan asagiya yontemle uretilebilirler.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~