Birleşmiş Milletler (BM) 26 yaşındaki Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülmesiyle ilgili soruşturma çağrısında bulundu. Beyaz Saray olayla ilgili İsrail hükümetinden soruşturma talep edildiğini açıkladı.
Türkiye doğumlu Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Nablus yakınlarındaki Beyta kasabasında Yahudi yerleşimlerinin genişlemesine karşı düzenlenen bir protesto sırasında öldürüldüğü bildirildi.
Filistin basını, Eygi'nin İsrail askerleri tarafından vurulduğunu aktardı.
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Beyta bölgesinde güçlerimize taş atan ve onlar için tehdit oluşturan şiddet eylemlerinin ana kışkırtıcısına güçlerimiz ateşle karşılık verdi" denildi.
BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stéphane Dujarric, olaya tepki göstererek, "Koşulların tam olarak araştırılmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz" dedi.
Dujarric sivil halkın "her zaman korunması gerektiğini" vurguladu.
Olayla ilgili bir diğer soruşturma talebi de Washington'dan geldi.
Beyaz Saray tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, olayla ilgili İsrail'den soruşturma telp edildiği belirtildi.
Beyaz Saray Ulusa Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, "Washington'ın bir Amerikan vatandaşının trajik ölümünden derin rahatsızlık" duyduğunu söyledi.
Savett, "Daha fazla bilgi almak ve soruşturma talebinde bulunmak için İsrail hükümetine ulaştık" dedi.
BBC'ye konuşan aktivist: 'İki el ateş edildiğini duydum'
Eygi ile birlikte protestoya katılan İsrailli-Yahudi aktivist Jonathan Pollak, BBC'ye verdiği demeçte, olay sırasında iki el ateş edildiğini duyduğunu söyledi.
"Çatıda askerlerin nişan aldığını" gördüğünü aktaran Pollak, "bir ya da iki saniyelik" arayla iki el ateş edildiğini duyduğunu belirtti.
"Birinin bana seslendiğini ve İngilizce 'Bize yardım et. Yardıma ihtiyacımız var. Yardıma ihtiyacımız var' dediğini duydum. Onlara doğru koştum" dedi.
Eygi'yi "yerde bir zeytin ağacının altında yatar halde, başı kanlar içinde" gördüğünü söyledi ve şöyle devam etti:
"Elimi arkasına koyup kanamayı durdurmaya çalıştım. Bakınca askerlerle bizim aramızda belirgin bir görüş hattı vardı. Nabzını ölçtüm çok zayıftı."
Cuma günkü gösterinin, Eygi'nin Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi ile birlikte katıldığı ilk protesto gösterisi olduğunu da sözlerine ekledi.
Erdoğan: 'İsrail’in sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesaplarından Eygi için başsağlığı mesajı yayımladı.
Erdoğan, "İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyorum" dedi ve şöyle devam etti:
"Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz."
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'un “ölüm koşullarıyla ilgili acilen daha fazla bilgi topladığını ve bilgi edindikçe daha fazla şey söyleyeceğini” kaydetti.
Miller ayrıca Eygi'nin ailesine ve sevenlerine “en derin taziyelerini” sundu.
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew da Washington'un “Amerikan vatandaşlarının güvenliği ve emniyetinden daha ileri bir önceliği olmadığını” söyledi.
Türk Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Eygi'nin ölümünü “cinayet” olarak nitelendirdi ve “Nablus kentinde İsrail işgal askerleri tarafından öldürüldüğünü” kaydetti.
Fransız haber ajansı AFP aktivistin başından yaralanarak Nablus'taki bir hastaneye kaldırıldığını ancak daha sonra öldüğünü bildirdi.
Eygi'nin kaldırıldığı hastanenin başhekimi Dr. Fuad Naffa, 20'li yaşlarının ortasındaki ABD vatandaşının “başından vurularak” öldüğünü doğruladı.
İsrail ordusu, "bölgede açılan ateş sonucu yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğüne dair haberleri” ve “olayın meydana geldiği koşulları” araştırdığını söyledi.
'İsrailli yerleşimcilerin şiddetine karşı kampanyada yer alıyordu'
Filistin medyasında yer alan haberlere göre 26 yaşındaki Eygi, Filistinli köylüleri İsrailli yerleşimcilerin şiddetinden korumak için yürütülen bir kampanyada yer alıyordu.
Türk medyasında yer alan haberlere göre, çifte vatandaş olan Eygi, Antalya'da doğmuştu.
Olay, İsrail güçlerinin dokuz gün süren operasyonunun ardından işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin şehri ve mülteci kampından çekilmesinin ardından meydana geldi.
Dışişleri Bakanlığı, Netanyahu hükümetini suçladı
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürüldüğünü doğruladı, İsrail askerlerini suçladı.
Bakanlığın internet sitesindeki açıklamada, "Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir" denildi.
Olaydan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin sorumlu tutulduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir.
"İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir."