Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23 Ocak 2023, 01:20   #1
Malefiz
Malefiz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Nuri Killigil Kimdir?

Nuri Killigil Kimdir?



1889 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Nuri Killigil, Osmanlı Ordusu komutanıdır. Cumhuriyet döneminde yatırımcılık, tüccarlık ve sanayicilik yapmıştır. Bakü Muharebesi'ndeki başarıları dolayısıyla lakabı 'Bakü Fatihi'dir.

Nuri Killigil, Enver Paşa'nın kardeşidir. I. Dünya Savaşı'nın sonuna doğru Azerbaycan'da üstünlük kurmuş Rus ve Ermeni birliklerinin 'Mart Olayları' olarak bahsedilen Müslüman katliamları gerçekleştirmeleri ile, Kafkas İslam Ordusu adında Osmanlı, Azeri ve Dağıstan askerlerinden oluşturduğu ordu ile Azerbaycan'ı işgalden kurtarma harekatının öncüsü olmuştur.

Nuri Killigil Neler Yaptı?

Savaş sonrası Almanya'da yaşamını sürdüren Nuri Killigil, 1938 yılında ülkeye geri döndü. Zeytinburnu'nda kok kömürü satan bir şirketi satın alarak, şirketi madeni eşya fabrikası haline getirdi. Dönüştürdüğü fabrikada tabanca, matara, demir çubuk, gaz maskesi ve mermi üretimi yapmaya başladı. Killigil sonrasında fabrikasını genişleterek 1946 yılında Sütlüce'ye taşıdı. Burada yeni motor ve makinelerini kullanarak havan ve havan mermisi üretmeye başladı.

Nuri Killigil Nasıl, Neden, Ne Zaman Öldü? Nuri Killigil'in Mezarı Nerede?



2 Mart 1949 yılında Sütlüce'de bulunan fabrikada üst üste üç büyük patlama yaşandı. Nuri Killigil'in de aralarında olduğu 27 kişi bu patlamada vefat etti. Cesedi bulunamayan Nuri Killigil boş tabutla defnedildi.

Nuri Killigil'in mezarı Edirnekapı Şehitliği mezarlığında bulunmaktadır.

Nuri Killigil Tabancası Nedir?



Nuri Killigil'in bizzat kendisi tarafından sınırlı sayıda üretilen 9 mm çapında, yarı otomatik bir tabancadır. Saklanan bir örneği şimdilerde İstanbul Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmektedir.

Alıntı
________________

İnsan bütün sıkıntılarını tek başına atlatınca,
kimseye ihtiyaç duymuyor.