Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Mayıs 2020, 13:12   #1
CeReN
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yaz Hastaliklari Nelerdir?

Yaz aylarinin gelmesiyle havalar isinmaya ve insanlarin yasami zorlasmaya baslamaktadir. Yaz aylarinin gelmesi ile tatil sezonu acilir ve yaz hastaliklari denilen bazi hastaliklar ortaya cikmaya baslar. Bu gunlerde hastaliktan kacinmak icin bazi onlemler almak zorunludur. En buyuk onlem ogle saatlerinde gunes altina cikmamaktir. Zararli gunes isinlarindan korunmak adina da cilt ile uyumlu bir gunes kremi kullanmak oldukca onemlidir. Ayni zamanda yaz aylarinda havalarin isinmasi ile gidalar bozulabilir. Bu durumda da gida zehirlenmesi gorulebilir. Gida zehirlenmesi sorunlari yasamamak adina uretim tarihi bilinen gidalarin tuketilmesi gerekir. Klima kullanimina da gerekli ozen gosterilmelidir. Klimanin direkt etki gosterdigi alanlarda oturmamak gerekir. Yaz tatili icin kalinacak otel ve apartlarin hijyenine de gerekli ozeni gostermek gerekir. Ozellikle ortak kullanim alanlari olan yemekhane ve havuzlardan bulasabilecek hastaliklara karsi onlemler alinmalidir. Yaz aylarinda ortaya cikan hastalilar sunlardir.

Gunes Yaniklari
Uzun sure gunes isinlarina maruz kalinmasi sonucunda vucudun cesitli yerlerinde olusan yaniklara gunes yanigi denir. Gunes isinlarina maruz kalan insanin vucudunda ilk once kizarikliklar olusur. Daha sonra gunes yaniginin boyutuna bagli olarak deride dokuntuler gorulur. Birinci derece gunes yaniklarinda sadece kizariklik ve agri meydana gelir. Ikinci derece gunes yaniklarinda ise yanan bolgeler su toplar ve agrinin siddeti artar. Gunes yaniklarina maruz kalmamak icin, ozellikle yaz aylarinda gunesten mumkun oldugunca korunmali ve gunes kremleri surunmelidir.



Isilik
Ter kanallarinin tikanmasi nedeniyle meydana gelir. Ter bezlerinin oldugu bolgelerde kizariklik ve kirmizi kabarciklar seklinde ortaya cikar. Havanin sicak oldugu gunlerde cok terlemeyle birlikte kendini gosterir ve kasintiya neden olur. Cocuklarda daha sIk gorulen bu hastalik, 2-3 gun icerisinde kendiliginden yok olur. Uzun surmesi durumunda en yakin saglik kurulusuna basvurulmasi gerekir.

Yaz Depresyonu
Bazi insanlarda hava sicakliginin ve gece gunduz surelerinin degismesine bagli olarak duygu durumunda karisIklik meydana gelir. Buna yaz depresyonu denir. Hava sicakliginin artmasiyla birlikte, kiside enerji dusuklugu, ic sIkintisi ve isteksizlik meydana gelir. Hastaligin ilerlemesi durumunda, uyku problemleri ve anksiyete gorulur. Boyledurumlarda tibbi yardim gereklidir.

Gida Zehirlenmesi
Aslinda yilin her mevsiminde meydana gelebilen gida zehirlenmesi yaz aylarinda daha sIk gorulur. Havalarin isinmasiyla birlikte gidalarin daha cabuk bozulmasi ve bakterilerin ureme hizinin artmasi sonucunda gida zehirlenmesi daha sIk gorulur. Bu sebeple yaz aylarinda disardan yemek yenmemeli ve sebze ve meyveler tuketilmeden once yikanmalidir. Evde hazirlanan gida urunleri ise kisa zamanda tuketilmelidir.

Yaz Enfeksiyonlari
Yaz aylarinda buyuk bir hizla yayilabilen mikroorganizmalar, hastalik riskini de artirir. Bu enfeksiyon kendini, ishal, mide bulantisi ve grip gibi hastaliklarla kendini gosterir. Bu nedenle hijyene dikkat edilmelidir. Temizliginden suphe edilen deniz ya da havuza girilmemeli, bir baskasinin kullandigi esyalar kullanilmamali ve yiyecek ve iceceklerin nasil yapildigi bilmeden tuketilmemelidir.

Klima Hastaligi
Yaz aylarinda sicakliktan korunmak icin kullanilan klimalar, bilincsiz kullanildiginda ciddi sorunlara yol acar. Bununla birlikte klimalar, havada gezen mikroorganizmalari insanlara tasimaktadir. Lejyoner hastaligi da denen klima hastaligi, zaturreye kadar giden ciddi problemlere yol acar. Bu hastaliga yakalanmamak icin, klima kullanmadan once bakimi ve temizligi yapilmalidir.



Bocek Isiriklari
Havalarin isinmasiyla birlikte sinek ve boceklerin ureme hizi da artar. Insan vucudunu isirarak cesitli sorunlara yol acan bu bocekler, insan hayatini olumsuz etkiler. Bocek isiriklarindan sonra genellikle kasinti ve kizariklik gorulur. Cogunlukla birkac gune iyilesen bu isiriklar, alerjisi olan insanlarda uzun surmektedir. Bocek ve sinek isiriklarindan korunmak icin, pencerelere sineklik takilmali ve cesitli bocek ilaclari kullanilmalidir.