Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Mayıs 2020, 18:16   #19
SakiN
SakiN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Başlığı açan ve yorum yapan arkadaşlar; emeklerinize, yüreklerinize, kaleminize sağlık çok güzel şeyler yazarak anlatmışsınız. Empati, hoşgörü, anlayış, saygı vs. ama bunu hayatımızda ne kadar kullanıyoruz? Şahsım adına size hak veriyorum, ama itiraf etmek gerekirse bazen bildiğimizi bile uygulamıyoruz.

Hoşgörü, nezaket, empati, saygı... etkili iletişim kurabilmek için kendimizde bulundurmamız gereken insani düşünceler. Peki ama öfke, sinir, kızgınlık? Bunlar insanın doğasında olan duygular. İstemesekte belirli zamanlarda eyleme geçirdiğimiz faaliyetler. İnsan robot veya melek değildir Tanrı bizi sınanmamız için yarattı. Benim canım yanarken, canımı yakan kişi, durum veya olayı nasıl hoşgörü ve empatiyle karşılayıp iletişim kurayım? Haklısın canımı yakman gerekiyordu, ben olsam aynısını yapardım. (:

Etkili ve güçlü bir iletişim kurabilmemiz için şahsi düşüncem; konuşmalarımız bizim karakterlerimizse, kendimizden çok karşı tarafın karakterini analiz etmeliyiz. Ses tonuyla, mimikleriyle, beden diliyle.. Yani etkili bir iletişim için ben kendimi başkasının yerine koymadan da anlayabilirim. Empati kurarak belki o kişiye acıyacağım ve iletişim sağlıklı olmayacak. Her olay empati ile doğru sonuçlanmayabilir. Fakat karşı tarafı analiz ettiğiniz ve düşüncelerini tarttığımız zaman, kendimizi daha açık anlatıp karşımızdakini anlayabiliriz. Siz daha bilgili olabilirsiniz fakat karşınızdaki cahil ise anlayacağı şekilde anlatmak sizin erdeminizdir.

Birçok kişi hayatında yazı ile iletişimini sağlarken, Türkçemizi kullanımı, kelimelerin seçimi dahi karşınızdaki kişinin kültür seviyesini belirleyici bir etkendir. Bunu farkettiğimiz zaman nasıl iletişim kuracağımızı da anlayacağız. Hitaplarımızı, kelimelerimizi anlayacağı şekilde seçebiliriz. Kişinin odak noktasını bulduğumuzda zaten istediğimiz gibi iletişime yön vermek bizim elimizde.

Etkili iletişim kurmak bir beceridir. Umarım en güzel şekilde kendimizin ve çevremizin becerilerini geliştiririz.
Saygılar.