| İçeriği Görebilmeniz için Üye olmalı / Giriş Yapmalısınız..! | | ikinci abdülhamid dönemini yakından incelediğimizde hem yenilikçi hem de baskıcı bir dönemin varlığına şahit oluruz. bunun nedeni, o günlerde yaşanacak olan rejim değişikliğinin artık kaçınılmaz olması ve bu geçişin en azından yumuşak olmasıdır.
günümüzdeki ak partinin siyasi anlayışı, ikinci abdülhamid'in yönetim anlayışıyla büyük oranda örtüşmekte. zaten her ne kadar kendileri kabul etmeseler de uyguladıkları politikalar resmen bir neo-osmanlıcılık politikası. insanları daha iyiye ulaşma ümidiyle yaşatıp, devletin tüm kurum ve kuruluşlarını ince nüanslarla gelenekselleştirmek... yaptıkları bu.
gelelim biz padişahımıza tekrar. bu dönemde yaşanan kanunileştirme hareketleri (tanzimat fermanı, ıslahat fermanı, kanuniesasi) hep bir amaca hizmet ederek kurgulandı. bu fermanların maddelerini incelediğinizde adım adım gayrimüslimlere, müslümanlarda bulunan hakların verilmesi düşünüldü. bu da ülkenin demokratikleşme kültürünün artmasına ve monarşi sisteminin sorgulanmasına yol açtı. zira senden aşağıda ya da yukarıda olmayan biriyle çok rahat anlaşabilirsin.
aslında iki ayrı dönemin genel hatlarını incelediğimizde ikinci abdülhamid dönemi ve günümüz arasında ciddi ciddi benzerlikler var. artık statükoyu sorguluyoruz, cebimizdeki paranın değerini hesap edebiliyoruz, bize her sunulana boyun eğmiyoruz...
________________ . 𝒯𝒽𝑒 𝒲𝑜𝓇𝓁𝒹 𝒾𝓈 𝒴𝑜𝓊𝓇𝓈.. |