IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 13 Eylül 2021, 17:16   #1
Standart Bodrum evleri neden beyaz duvarlı mavi pencerelidir ?

Bodrum’un beyaz boyalarıyla dikkat çeken iki katlı evlerini bilmeyen yoktur. Hatta Bodrum denilince akla ilk gelenlerdendir beyaz evler.

Bodrum’da turizm sezonu öncesi begonvil çiçekleriyle kaplı çevresi, mavi boyalı kapı ve pencereleriyle göz kamaştıran o evler yeniden boyanıyor, bahçelerinde düzenlemeler yapılıyor. Peki ama neden Bodrum evlerinde kapı ve pencereler mavi renkte ? Evler neden hep beyaz renge boyanıyor ? Hiç düşündünüz mü ?

Bütün Akdeniz mimarisinde eskiden beri tercih edilen mavi ve beyaz renklerin, Akdeniz bölgesinde yaşayan tehlikeli akrepleri kovduğu söylenmektedir.

Ateşten oldukça korkan akrep gibi haşerelerin mavi rengi “ateş” olarak gördüğü ve bu alanlara yaklaşmadıkları söyleniyor.

Evlerde beyaz boyanın tercih edilmesinin nedeni ise; yaz aylarının sıcak geçmesinden dolayı sıcağın etkisini azaltarak daha serin bir ev ortamı sağlamaktır.

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Dönem Başkanı Başkanı Hamdi Erdoğan Bodrum mimarisinin ve evlerinin özellikleri hakkında şu bilgileri veriyor : “Söve taşları çivit mavisine boyanır. Mavi rengin akrepleri kovduğu söylenir. Bütün Akdeniz mimarisinde bunları görürsünüz. Göz taşı dediğimiz taştan bir boya elde edilir ve bütün pencere ve kapı kenarları bununla boyanır. Aynı zamanda “yılan out” denilen bir ot vardır. Bu, yılan gelmesin diye evlerin belirli yerlerine asılır. Pencerelerin önlerindeki bölmelere fesleğenler dizilir. Eskiden cam olmadığı için ahşap kepenkler açıldığında sineklerin içeriye girmemesi için fesleğenler koyulmuştur. Bunlar, gerçekten sivrisineklerin içeriye girmesini engeller.”

Prizma şeklinde yapılan geleneksel Bodrum taş evleri, musandıralı, sakız tipi ve kule tipi olarak 3 farklı tipte görülmektedir. Bu evlerin ebatları genellikle eldeki malzemeye göre şekillenmektedir.

Bodrum’da geleneksel olarak oluşan bu 3 yapı tipinden, tek odalı, düz damlı, tek katlı evlere rastlanır. İçerisinde tek bir oda vardır ve iki dar ucunda ocakları bulunur. Bunun yanı sıra yatma yerleri üst katta olan, alt kısmında ahırların bulunduğu “musandıralı” olarak adlandırılan evler vardır. Musandıralı, Bodrum’da en çok görülen ev tipidir. Evlerin bölmeleri duvarla değil, ahşap dolaplarla ayrılır. Sakız tipi ev modeli ise adını Sakız Adası’ndan alan, iki katlı evlerdir. Kule tipi adını alan evler ise Bodrum’da en az görülen ev tipidir. Bu evlerin genel özellikleri ise;

bodrum-evleri-neden-beyaz-duvarli-mavi-pencerelidir-ilgincbirbilgi

Musandıralı adı verilen evlerde yatma mekânları üst katta bulunmakta olup alt kısım ahırdır. Ayrıca ev içerisinde bölücü duvar olmayıp evlerin bölümleri veya odaları dolaplar ile birbirinden ayrılmaktadır. Bodru’da en çok görülen ev tipi bu ev tipidir.

Sakız tipi evler ise iki katlı olan evler olup ismini sakızdan gelen tüccarlardan dolayı aldığı söylenmektedir. Cumbalı bir evdir. İlk girişte sağ ve solda birer oda olup karşıda yukarı kata çıkmak için merdiven vardır. Bodrum’da musandıralı evlerden sonra en çok görülen ev tipidir.

Kule tipi evler ise en az bulunan ev tipi olup tarihi çok eskilere dayanan evlerdir. Savunma amaçlı yapılan ev olma özelliğindedir. Çok sağlam şekilde yapılmıştır. Yapıları genel olarak kare şeklinde olup tepelerinde sivri uçlu dişler vardır. Bu tip evlerden Bodrum’da çok az sayıda olduğu, sayısının en fazla 10 ila 20 civarında olduğu zannedilmektedir.

Bodrum’da yapılan taş evlerin duvarı genellikle 55 veya 60 santimetre kalınlığında olur. Ön ve arka yüzleri kalın moloz taşlarla yapılır. İki büyük iri taşın arasına çakıl ve toprak dolguyla beden duvarı oluşturulur. Dış cephesi ise çakar sıvayla sıvanır.

alıntıdır.
________________


"Gitme!" diyebilecek kadar güçlü olmalı insan.
Çünkü, hiç kimse kaybettiklerini unutabilecek kadar GÜÇLÜ değil..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:33.