IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Merak Ettikleriniz Merak ettiğiniz tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Eylül 2021, 23:40   #1
Standart Sakızı kim icat etti

Sakızı kim icat etti. Aztekler Meksika ormanlarında yetişen “sapodilla” bitkisinin kurutup çiğnedikleri özsuyuna “çictli” adını vermişlerdi. “Çictli” çiğneme alışkanlığı olan Meksikalı general Antonio Lopez de Santa Anna (John Wayne’in ünlü filmine konu olan Teksas’taki Alamo Kalesi’nde gerçekleştirilen katliamın kahramanı) emekli olduktan sonra New York a yerleşti ve burada tanıştığı mucit Thomas Adams‘a sakızı tanıttı. Sakızdan ucuz sentetik lastik üretme çalışmaları başarısız olan Adams o zaman popüler olarak çiğnenmekte olan parafin parçaları yerine sakızı pazarlamaya karar verdi. Sakız 1871’de Adams New York Sakızı adıyla satışa çıkarıldı.

Otomatik aygıtlarla ilk çiklet satışına ise 1888 yılında başlandı. “Tutti-Frutti” marka çikletleri satan otomatik makineler New York’un çeşitli yörelerindeki istasyonlara Adams Gum Co. adlı şirketten Thomas Adams tarafından yerleştirildi.

1875’te John Colgan sakıza o zamanlar öksürük şuruplarında kullanılan ve Güney Amerika’dan getirtilen Myroxylon toluiferum ağacının aromalı reçinesini kattı. İlk naneli sakız 1880’de üretildi parayla sakız satışı yapan ilk makine New York istasyonuna aynı yıllarda konuldu. 1890’lardan itibaren paketi reklamı çeşitli tatlarıyla sakız üretimi sanayileşti.

Anne babaların bağırsaklara yapıştığı öğretmenlerin dikkati dağıttığı doktorların tükrük bezlerini kuruttuğu çok kimsenin kadınsı bulduğu için karşı olduğu sakızı Amerikalılar çok sevdi. Ve sakız tatsız kokusuz sentetik bir polimer olan polivinil asetattan üretilmeye başlandı.

1910’da Henry Fleer gevrek beyaz şekerli türü ve kardeşi Frank 1928’de eskisinden iki kat büyük balon yapılabilen “kuru” sakızı üretti.

1960’larda sakız Amerikancılığın göstergelerinden sayıldı. Baycan sakızlarının üretimi Denizli Çivril’de 1965’te Danimarka patentli Dandy’nin sakız üretimi ise 1973’te başladı. Kent Ülker gibi şirketlerin üretimiyle yıllık 150 milyon paketi bulan üretimın bugün 100 milyonu ihraç ediliyor.


Çam ağaçlarından süzülen sakızla zifti ayırmak mumu eriyip sakız oluşana kadar ağızda o nesneyi çiğnemek Türklerin çok eski âdeti olmalı ki sözcük Altaylara kadar ortak kökle biliniyor. Osmanlı devletinde Sakız Adası ‘ndan elde edilen reçineyle bir çeşit şeker yapılırdı ve bu sakız devlet tekelindeydi. 1640 tarihli narh defterinde de üç çeşit sakız görülür. Herhalde bu meyveli şekerleme sakızlar 18. yüzyıla varamadı ki hafızalarda yalnızca damlasakızı kaldı. Şehirlerde bilinen ve satılan kenger otunun sakızı olan kenger sakızıydı.

alıntıdır
________________


"Gitme!" diyebilecek kadar güçlü olmalı insan.
Çünkü, hiç kimse kaybettiklerini unutabilecek kadar GÜÇLÜ değil..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:32.