IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Yurt Dışında Yaşam ve Eğitim (https://www.ircrehberi.net/yurt-disinda-yasam-ve-egitim/)
-   -   Erasmus Nedir? Erasmus Yöntemiyle Yurt Dışında Staj ve Eğitim Kriterleri Nelerdir? (https://www.ircrehberi.net/yurt-disinda-yasam-ve-egitim/68476-erasmus-nedir-erasmus-yontemiyle-yurt-disinda-staj-ve-egitim-kriterleri-nelerdir.html)

ZaLim 06 Mayıs 2021 23:32

Erasmus Nedir? Erasmus Yöntemiyle Yurt Dışında Staj ve Eğitim Kriterleri Nelerdir?
 
Bir çok üniversite öğrencisi Erasmus'u az çok duymuştur. Hatta duymakla kalmayıp Yurt Dışında eğitim görme isteği öğrencilerin hayalini süslemiştir.

Yurtdışında eğitim görme fikri, gelişen teknolojiyle birlikte, ülkeler arası ulaşımın kolaylığı ve ticari anlaşmalar sayesinde bir üniversite öğrencisi için yabancı bir ülkede okumak demek; yeni bir kültürü tanımak, gideceğiniz ülkenin güzelliklerini keşfetmek, kariyer imkanlarından faydalanmak ve en önemlisi de yabancı dilinizi geliştirerek hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim kazanmaktır.
Son yıllarda özellikle Türk öğrencilerinin sıklıkla başvurduğu yurtdışı eğitim seçeneklerinde, en çok tercih edilenlerinden biri olan Erasmus programı hakkında merak edilenleri ve öğrenciler için önemini araştırdık!

Erasmus nedir?

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bunun yanı sıra yükseköğretim sistemini iş dünyasının gereksinimlerine uygun olarak geliştirmek ve üniversite mezunlarının iş dünyasında istihdam edilebilirliğini arttırmak amacıyla yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin arttırılmasını da teşvik etmektedir.

Avrupa Birliği tarafından eğitim, iş deneyimi ve sportif aktivite gibi alanlarda kişilerin kendilerini geliştirmeleri için hazırlanmış bir program olan Erasmus, üniversite ve yüksek lisans öğrencilerinin ve eğitim görevlilerinin eğitimlerine yurt dışındaki bir üniversitede devam etmelerini sağlamaları ve yeni iş olanakları elde edebilmeleri amacıyla kurulmuş bir sistemdir.

Erasmus Programı ismini Hümanizm akımının öncülerinden ve Kuzey Avrupa Rönesansı'nda önemli bir role sahip olan Klasik Edebiyat Araştırmacısı ve İlahiyatçı Desiderius Erasmus’tan alıyor. 1987-2000 yılları arasında Sokrates I, 2000-2007 yılları arasında Sokrates II olarak isimlendirilen program 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği Yaşam Boyu Öğrenme Programları içinde yerini aldı.

250.000’e yakın öğrencinin faydalandığı ve toplam bütçesi yarım milyar dolara yakın olan bu değişim programı, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere ayırdığı fonlar tarafından finanse ediliyor. Katılımcılar programa en az 3 en fazla 12 ay olmak üzere, toplam 24 ay katılabiliyorlar. Fakat yalnızca 1 defa, Avrupa hibe programından yararlanılabiliyor.

Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkanı bulmaları sağlanır. Erasmus, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları, eğitim ve finans giderlerini karşılayarak Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır.

2007-2013 yılları arasında Hayat Boyu Öğrenme Programları kapsamında uygulanan Erasmus programı, 2014 yılından beri Erasmus+ (Erasmus Plus)olarak uygulanıyor.

Erasmus ile Erasmus+ Arasındaki Fark Nedir?

Erasmus, öğrenim gören öğrencinin bir Avrupa üniversitesinde bir takvim yılı içerisinde birkaç ay geçirdiği öğrenci değişim programıdır. Alternatif olarak, öğrenci bir Avrupa ülkesinde staj da yapabilir. Bursları mevcuttur.

Erasmus+ ise Avrupa üniversitelerinde öğrenim görmek için burs sağlayan bir programdır. Bir grup üniversite tarafından yürütülen Ortak Programlar (Yüksek Lisans Dersleri ve Ortak Doktoralar) vardır.

Her iki program da şimdi tek bir program olan Erasmus+ olarak birleştirildi.

Erasmus yada Diğer Adıyla Erasmun+ Programının Amacı


Erasmus+ aynı zamanda yüksek öğretim alanındaki ortaklarının sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeyi ve AB Gençlik Stratejisi’nin hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan bir programdır.

Uygulamada Erasmus+, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrencilere 2 ila 12 ay arasında değişen yurtdışında eğitim programları sunmaktadır. Her eğitim seviyesi bir ‘dönem’ olarak kabul edilir ve öğrenciler bir dönem için yurtdışında en fazla 12 ay kalabilir. Finansman genellikle bir Erasmus+ programına katılan öğrencilere verilir. Sağlanan hibe genellikle yurtdışında eğitiminizin gerçekleştiği yerdeki yaşam maliyetlerine göre ayda birkaç yüz Euro’dur. Ayrıca, Erasmus+ öğrencileri gittikleri üniversitedeki öğrenim ücretlerinden muaftır.

Yurtdışında eğitim programlarının yanı sıra Erasmus stajyerlik ve mesleki eğitim fırsatları da sunmaktadır. Bu programlar eğitim alanınıza bağlı olarak değişir, ancak iki hafta ile 12 ay arasında sürebilir. Stajlar Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir, ancak finansman staj yaptığınız organizasyon veya program tarafından yönetilmektedir. Erasmus stajına katılabilmek için katılımcı bir eğitim programında olmanız veya bir yıl içinde mezun olmanız gerekir.

Erasmus+ Programı’nın Amaçladığı Konular Şunlardır:

Özellikle gençler arasında işsizliğin azaltılması
İşgücü piyasasının gerektirdiği yeni beceriler için öğrenci öğreniminin desteklenmesi
Gençleri Avrupa demokrasisine katılmaya teşvik etmek
İnovasyonu, işbirliğini ve reformu desteklemek
Okuldan (eğitimden) erken ayrılmaları azaltmak
AB’nin ortak ülkeleriyle işbirliğini teşvik etmek

Her ne kadar Erasmus+ programına uygunluk bir ülkeden diğerine değişiklik gösterse de birçok kişi ve üniversiteye açık bir programdır.

Öğrenciler Erasmus+ tarafından finanse edilen fırsatların çoğuna katılabilirler, ancak çoğu programda yer alan bir organizasyon aracılığıyla bunu yapmak zorundalardır. Öğrencilerin ve üniversitelerin uygunluğu, bulundukları ülkeye bağlıdır.

Uygun ülkeler, Erasmus+ program ülkeleri ve ortak ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılır. Erasmus+ ülkeleri Erasmus+ programının tüm olanakları için uygun olsa da, ortak ülkeler yalnızca programın bazılarında yer alabilir ve belirli koşullara tabidirler.

Erasmus+ ile Gidebileceğiniz Ülkeler

Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, İngiltere, Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Rusya.

AB üyesi olmayan Balkan ülkeleri ve bazı Orta Doğu ülkeleri gibi Erasmus+ ile ortaklaşa çalışan çok sayıda ülke var. Erasmus programı, Latin Amerika ve Asya gibi yerlerde AB dışındaki diğer ülkelerden öğrencilere de açıktır.

Erasmus+ üniversiteniz aracılığıyla düzenlendiğinden, yurtdışında okumak istediğiniz hangi Avrupa ülkeleriyle değişim anlaşması olduğunu öğrenmeniz gerekir. Herhangi bir bilgi bulamazsanız, üniversitenizin Erasmus+ koordinatörü ile iletişim kurun.

Erasmus+ Ücretli Mi?

Her öğrenciye kısmen yurtdışında kalmanın maliyetini kapsatan bir hibe verilmektedir. Hibeler gönderen ve ev sahibi ülkelerde farklılıklar göstermektedir. Üniversiteler hibenin miktarını öğrencilere açık bir şekilde bildirmektedir.

Erasmus+ programı kapsamında değişim yapan öğrencileri, kendi üniversitelerinde öğrenim ücretlerini ödemektedirler.

Çoğu durumda, sadece Erasmus+ hibesinin tüm yaşam giderlerinizi karşılamayacağını bilmeniz gerekir.

Erasmus+ programının güzel bir yanı, değişim programı için gittiğiniz yurtdışı üniversitesi için ekstra eğitim ücreti ödemek zorunda olmamanızdır. Erasmus+ programının bir başka harika özelliği de eğitiminize ya da işe yerleştirme için hibe alabilmenizdir.

Ayrıca, daha az popüler olan ülkelerde Erasmus+ yapmayı seçen öğrenciler için bir kereye mahsus olarak 400€ vardır. Şu anda, bir Erasmus+ programında tam bir akademik yıl (24 hafta) geçiriyorsanız, yurtiçinde öğrenim gördüğünüz üniversiteniz için öğrenim ücreti ödemeniz gerekmez.

Erasmus+ Programına Nasıl Başvurulur?

Erasmus yapmaya karar verdikten sonra ilk durağınız üniversitenizin uluslararası ofisi olacaktır. Yurtdışına gitmenizde yardımcı olması gereken kişi üniversitenizin Erasmus Koordinatörü'dür. Erasmus'a başvururken teslim etmeniz gereken birtakım dökümanlar mevcuttur.

Bunlardan başlıcaları:
Kabul Mektubu (Statement of Acceptance ya da Acceptance Letter),
Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement)
Ne için yurtdışına gitmeye uygun olduğunuzu anlatan bir Niyet Mektubu (Letter of Motivation).

Bunların dışında üniversiteniz veya gideceğiniz kurum sizden dil yeterliliğinizi ispatlamak adına Erasmus dil yeterliliği sınavını geçmiş olmanızı isteyebilir. Pasaportunuz yoksa çıkartmak için işlemlere başlamalı, eğer varsa süresini kontrol etmeli ve gerekirse pasaportunuzun süresini uzatmalısınız. Her üniversitenin farklı bir süreci olduğundan teslim etmeniz gereken evrakları okulunuzla teyit etmenizi tavsiye ederiz.

Erasmus+ Dersleri Nedir?

Her değişim öğrencisinin sahip olduğu temel haklardan biri yurtdışında açılan derslerin tam olarak tanınmasıdır. Öğrencinin yurtiçinde okuduğu üniversiteden ayrılmadan önce, çalışma programını açıklayan bir belge olan Öğrenme Sözleşmesi’ni imzalar. Erasmus sonunda üniversite, öğrenciye tamamlanmış çalışmaların programını ve sonuçlarını teyit eden Transkript Kayıtları adlı bir belge hazırlamaktadır. Bu belgeler yasal olarak ilgili tüm taraflar için bağlayıcıdır (yurtiçi ve yurtdışı öğrenim gördüğü üniversite).

Erasmus Programı Ne Değildir?


1- Erasmus programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.
2- Erasmus programı tam anlamıyla bir “burs” programı değildir.
3- Erasmus programı bir “diploma” programı değildir.


Öğrenci Staj Hareketliliği


Bu hareketlilik türü, Leonardo da Vinci II döneminde A tipi projeler kapsamında “Yüksek Öğrenim Görenlere Yönelik Yerleştirme Projeleri” olarak gerçekleştirilmiştir. Sözkonusu faaliyet alanı bundan böyle 2007–2013 dönemi Hayatboyu Öğrenme Programıyla birlikte Erasmus Programı içinde “öğrenci staj hareketliliği” adı altında sürdürülecektir.
Yerleştirme Nedir?
“Yerleştirme” bir yararlanıcının başka bir katılımcı ülkede ortak bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.

Ocean 06 Mayıs 2021 23:37

erasmus deyince aklıma hep erasmus muharrem geliyor ahahah.

L_ 06 Mayıs 2021 23:41

Erasmus ile hacca giden @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sim 06 Mayıs 2021 23:42

Alıntı:

L_ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 467772)
Erasmus ile hacca giden @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

seni de götürcem

Prencies 06 Mayıs 2021 23:50

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çok nitelikli bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık. Erasmus konusunda Yurtdışına yoğun bir istek olduğu kadar, Yurtdışında yaşayan öğrencilerimiz de Erasmus program seçiminde Türkiye’deki Fakülteleri tercih ettikleri doğrudur. Türkiyemiz’de köklü kurumlarımız çok, bu bizler için bir gururdur..

aL-yazmaLi 02 Nisan 2023 23:48

cok basariLi proje ....

ufak not: ücreti bi cogu kurum artik karsiLiyorLar. Yurt disi icin KI KommunaLes Integrationszentrum 'dan biLgi aLina biLir , boL sansLar !


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:52.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi