IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yurt Dışında Yaşam ve Eğitim Yurt dışında eğitim görmek yada yaşamak isteyen vatandaşlarımız için, Vizeler, Green Card, Eğitim, Yerleşim ve benzeri konulara bu başlık altında ulaşabilirsiniz.

2Beğeni(ler)
  • 2 Post By Sim


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mayıs 2022, 11:27   #1
Sim
civciv~🐥
Sim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Yurtdışında Yaşamak

Yurt dışında yaşamak istiyorsanız, bunu çeşitli şekillerde gerçekleştirebilirsiniz. Çalışmak için, eğitim için veya gayrimenkul alarak dünyadaki birçok ülkede kısa veya uzun süreli oturum hakkı kazanmanız mümkün.

Yabancı bir ülkeye taşınma sebebiniz ne olursa olsun, orada yaşarken yeni diller, yeni kültürler ve yeni insanlar tanıyarak hiç unutulmayacak, ufuk açıcı deneyimler edinebilirsiniz.

Yaşayacağınız ülkeyi nasıl seçebileceğinizden finansal ipuçlarına kadar “Yurt dışında yaşamak için ne yapmalı?” sorunuzun cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yurt dışında yaşamak ve çalışmak

Yurt dışında yaşamak ve çalışmak için en önemli adım ülke seçimidir. Bir ülkedeki yaşam şartlarını ayrıntılı olarak araştırmanız, önceden hazırlıklı olmanızı sağlar. Böylece o ülkedeki deneyiminizin nasıl olacağını tahmin edebilirsiniz.

Bir ülke hakkında bilgi almanın çeşitli yöntemleri mevcut. En doğrudan olanı elbette hedef ülkenizde yaşayan insanlarla iletişime geçmektir. Bunun dışında, yaşam şartları hakkında ayrıntılı bilgi sunan web sitelerine de göz atabilirsiniz.

Yaşamak veya çalışmak için bir ülke seçerken göz önünde bulundurabileceğiniz kriterleri sunan bazı web siteleri şöyledir:
  • İnsani Gelişim Endeksi Sıralaması:¹ Bu sıralama, Birleşmiş Milletler’in gelişim programına dahildir ve tüm dünyada kabul görür. Sıralama, İnsani Gelişim Endeksi Değeri’ne göre yapılır. Bu değer; doğumda yıl bazında yaşam beklentisi, eğitimde yıl bazında beklenti, minimum eğitim yılı ve gayri safi milli hasıla gibi kriterler ile belirlenir.
  • Dünya Mutluluk Endeksi:² Bu endeks, birçok araştırmacının çalışması sonucunda yıllık olarak yayınlanır. Liste, sunulan raporun bir parçasıdır. Bütün ülkelerin vatandaşlarıyla anketler yürütülür ve verilen cevaplar incelenir. Ardından ortalama yaşam beklentisi, yani mutluluk ortalaması alınır. Listede, ülkelerin önceki sıralamaları da yer alır.
  • Mercer Yaşam Maliyeti Listesi:³ Bir danışmanlık şirketleri bütünü olan Mercer, her yıl anketlerle birlikte kapsamlı bir araştırma yapar ve rapor sunar. Liste; konut, ulaşım, hizmetler (elektrik, su, gaz, vb.), yiyecek-içecek, ev ihtiyaçları, kişisel bakım, giyim, eğlence gibi kategorilerde yer alan 200’den fazla birimin fiyatlarını yansıtır. İlgili kurumun sitesine bilgilerinizi girerek raporu indirebilirsiniz.
  • Teleport Quality of Life:⁴ Teleport, yaşam maliyetlerinin yanı sıra bilmek isteyebileceğiniz başka hususlarda da size bilgi sağlar. Bu konuların başında yaşam kalitesi gelir. Diğer başlıklar; güvenlik, eğitim, vize, insanlar, iklim, eğlence ve girişim ortamı şeklindedir. Burada, farklı ülkeleri karşılaştırabilirsiniz.
  • Numbeo Cost of Living:⁵ Numbeo’daki verileri dünyanın dört bir yanından kullanıcılar eklemektedir. Burada, şehir ve ülke bazında yeme-içmeden konaklama ve ulaşıma kadar birçok olası masraf hakkında fikir edinebilirsiniz. Aylık tahmini giderlerinizi hesaplayabilirsiniz. Söz konusu bir diğer ülkeyle kıyaslamak da mümkün.
  • Expatistan Cost of Living:⁶ Expatistan da yine kullanıcıların girdiği verilere göre ülke ve şehir bazında temel yaşam maliyetlerini sunar. Bu maliyetlere yeme-içme, kıyafet, kişisel bakım, konut, ulaşım, hizmetler ve eğlence gibi kalemler dahildir. Bu site expat’ları temel alarak hazırlanmış olsa da yurt dışında yaşamak isteyen herkese hitap eder.

Bu sitelerden bazıları, kullanıcı değerlendirmelerine dayandığı için öznel olabilir. Bu sebeple, birkaç kaynağı bir arada kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Herkesin beklentileri farklı olsa da yurt dışında yaşamanın maddi ve manevi çeşitli avantajları vardır. Yeni iş, eğitim ve yaşam deneyimleri bunların başında gelir.

Dezavantajlar da kişiden kişiye değişebilir. Genel olarak bildirilen zorluklar arasında kısa süre içerisinde ev bulmak ve banka hesabı açmak yer alır.

Yurt dışında yaşamak istiyorum, ne yapmalıyım?

Yabancı ülkede yaşamak için atabileceğiniz bazı adımlar var.

Öncelikle yurt dışına nasıl gitmek istediğinize karar vermelisiniz:
  • Yurt dışında çalışmak (kısa - uzun süreli)
  • Yurt dışında eğitim almak (kısa - uzun süreli)
  • Yurt dışında ev almak
  • Yurt dışında iş kurmak

Yurt dışında ev almak ile iş kurmak, bu seçenekler arasında yüksek maliyetli olanlardır. Bunun için öncelikle gayrimenkul veya yatırım ile oturum izni veren ülkeleri araştırmalısınız.

Yurt dışında çalışmak cazip seçeneklerden biridir. Günümüzde yabancı bir ülkede farklı şekillerde çalışıp yaşamanız mümkün:
  • Online (veya bazen fiziksel) görüşmeler yaparak bir şirkette işe girmek ve o şirketin çalışanı olarak ilgili ülkeye gitmek. Şirketin size sağladığı davet mektubu gibi belgelerle birlikte çalışma vizesine başvurabilirsiniz. Bazı şirketler yeniden konumlanma giderlerini de karşılar.
  • Türkiye’deki çok uluslu bir şirketin başka bir ülkedeki şubesinde çalışmak. Bu durumda şirketiniz birçok işlemi sizin adınıza gerçekleştirebilir. İlgili ülkede çalışmanız ve yaşamanız mümkün olur.
  • Startup kurmak. Startup vizeleri birçok ülke tarafından sınırlı süre için veya sınırsız süreyle sunulmaktadır. Bu vizeyi alabilmek için iş planınızı oldukça detaylı hazırlamanız beklenecektir.
  • Dijital göçmenlik. Bu terim oldukça yenidir. Dijital göçmenlik vizesi sunan ülkelerin sayısı gitgide artmaktadır. Bu vize tipinden online çalışarak kazanç sağlayan kişiler yararlanabilir. Aylık belirli bir geliri kanıtlamanız beklenir.
  • Staj yapmak. Yurt dışında kısa süreli çalışmak için şirketlerin staj ilanlarına da başvurabilirsiniz. Böylece alanınızda farklı deneyimler kazanabilirsiniz. Ülkeye döndüğünüzde özgeçmişinizle öne geçme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Yurt dışında sanatçı olarak yaşamanız da mümkün. Sanatçı vizeleri, birçok ülke tarafından yaklaşık bir yıl süreyle verilir. Bu vize için de alanında uzman bir sanatçı olduğunuzu çeşitli belge ve tanıklarla kanıtlamanız istenir.

Yabancı bir ülkede eğitim almak amacıyla da yurt dışına çıkabilirsiniz.
  • Lise okumak. Erasmus ve AFS gibi MEB anlaşmalı uluslararası programlar sayesinde bir sömestr veya bir yıl boyunca yurt dışında lise okuyabilirsiniz. Böylece daha erken bir yaşta yurt dışı deneyimi edinebilirsiniz.
  • Üniversite okumak. Liseyi Türkiye’de tamamladıktan sonra lisans eğitiminizi yurt dışında yapmanız mümkün. Başvuru zamanlarını takip etmeniz ve ilgilendiğiniz üniversitelerle iletişim halinde olmanız gerekir. Notlarınızın yüksek olması ve mülakatlarda kendinizi göstermeniz beklenebilir. Uluslararası öğrencilere sunulan burs imkanlarını takip etmeniz önerilir.
  • Yüksek lisans yapmak. Üniversiteyi Türkiye’de okuyarak yurt dışında master veya doktora yapmak da tercih edilen bir seçenektir. İlk adım, uzmanlaşmak istediğiniz konuya uygun bir üniversite seçmektir. Üniversite başvurularında olduğu gibi tarihleri takip etmeniz gerekir. Çeşitli burslar bulabilirsiniz.
  • Öğrenci değişim programları. Yurt dışında geçici olarak eğitim görmek için öğrenci değişim programlarını tercih edebilirsiniz. Örneğin, Erasmus ile bir dönem boyunca başka bir üniversitede okuyabilirsiniz.

Yurt dışında yaşamak için gerekenler

Oturum izni almak için yapmanız gerekenler ve istenen belgeler seçtiğiniz yönteme ve hedeflediğiniz ülkeye göre değişiklik gösterebilir.

Genel olarak bahsetmek gerekirse:
  • Vize. Çalışmak için gidenler çalışma, eğitim için gidenler öğrenci vizesi almalıdır. (Üç aydan kısa süreli gidişler için turist vizesi de kabul edilebilir.) Türkiye’den istenen belgeleri ülkelerin resmi web sitelerinden öğrenebilir veya yetkili vize kuruluşlarıyla iletişime geçebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, gidiş amacınızı kanıtlayan belgeleri eksiksiz sunmanızdır. İlgili ülkede kalış süresince masraflarınızı karşılayabileceğinizi de kanıtlamalısınız.
  • Oturum izni. Birçok ülke, öğrenci ve çalışanlardan vizenin yanı sıra oturum izni de talep eder.

Ev veya arsa alarak ya da iş kurarak yurt dışına yerleşmeyi düşünüyorsanız birçok ülkenin, vatandaşı olmayan kişilere farklı şartlar sunduğunu unutmayın. Örneğin, bazı ülkelerde ev almak oturum iznini de beraberinde getirirken bazı ülkelerde bu mümkün değildir.

Yurt dışına nasıl yerleşebilirim?

Bütün başvuru ve vize süreçlerini başarıyla tamamladığınızı varsayalım.

Ev tutmak için veya maaş ödemeniz için yerel bir banka hesabı açmanız beklenir. Banka hesabı için ise ev adresi istenebilir.

Evinizi tuttuktan ve banka hesabı açtıktan sonra, sıra tam olarak yerleşmeye gelir.

Uzun süreli taşınmalarda istediğiniz bütün eşyalarınızı yanınızda taşımanız mümkün olmaz. Bu durumda uluslararası nakliye şirketlerinden yararlanabilirsiniz.

Evcil hayvanınız için de ilgili ülkenin gerekliliklerini yerine getirmelisiniz. Hayvanınızın yasaklı hayvanlar listesinde olmaması, aşı pasaportunun olması ve aşı takviminin uygulanmış olması gerekir. Birçok ülke düzenli kuduz aşısı arar. AB ülkeleri kuduz titrasyon testi de istemektedir. İngiltere gibi bazı ülkeler bütün bunların yanı sıra karantina uygular.

alinti
________________

Hope. . . ✨
 
Alt 15 Mayıs 2022, 11:40   #2
Standart

Karşı cins bul evlen en kolayı.
Edit: İyiki Türkiye deyim.

________________

Heyecanlanamıyorum..
 
Alt 01 Haziran 2022, 06:31   #3
Standart

Ne olursa olsun gitmem sanırım, ülkemden ayrılmak istemiyorum

 
Alt 01 Haziran 2022, 07:27   #4
Standart

Yani yasayin sonra konusalim)

________________

ηrmη
 
Alt 01 Haziran 2022, 10:42   #5
Standart

Türkiye'de yaşayan yüzde 70'e yakın kesimin hayali olan durum.

Bugün deseler ki gelin koşulsuz diye, ülke nüfusu ertesi gün 15 milyona düşer.

Öyle içi boş milliyetçi ve duyar kasacak değilim. Milyonlarca neden var. Mesela bakın en son güncel neden;

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alt 01 Haziran 2022, 10:47   #6
Standart

Aslında Gurbete gitmek bir seçim değiL zaruret. Ülke şartları yaşamaya elverişli değiL , lakin bir Vatan kolay kazanılmıyor Vatansızlara inat Kendi Ülkem de Yaşamak istiyorum.

________________

Ya Sev Ya Terk Et

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:11.