IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Yaşam ve Detay Yaşama dair gelişmeler burada. İlgi çekici olaylar, inanç, ilişkiler, ilginç olaylar yaşam ve detayda.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sterben
  • 1 Post By Ada
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2021, 15:32   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Alkol çoğu zaman arkadaşlarla birlikte keyifli vakit geçirirken tüketilen bir içecek olarak görülse de pek çok kişi bu konudaki sınırlarını belirleyemez ve farkında bile olmadan alkolizmin pençesine düşebilir. Peki, alkol alışkanlığı nasıl kontrol altına alınır? Bilmeniz gereken bazı küçük tüyolar var.
Alkol tüketen hiç kimse alkoliğim demez. Pek çoğu da değildir. Ancak hiç de azımsanmayacak sayıda insan aslında keyifli anlarda tükettiğini iddia ettiği alkol ile arasına bir sınır çizemez ve farkında bile olmadan alkol alışkanlığı bir bağımlılığa dönüşebilir. Peki, kötü etkilerinden bir an önce korunmaya başlamak için alkol alışkanlığı nasıl kontrol altına alınır?
Öncelikle belirtmeliyiz ki alkol alışkanlığı üzerinde kontrol sahibi olmanın ilk adımı kabuldür. Eğer alkol ile aranızdaki sınırları aştığınızı kabul etmiyorsanız profesyonel destek almak bile size bu konuda yardımcı olmayacaktır. Ortada bir sorun olduğunu kabul etmeli ve neler yapabileceğinizi araştırmalısınız. Alkol alışkanlığı nasıl kontrol edilir gelin biraz daha yakından bakalım ve bu konuda bilmeniz gereken küçük tüyoları görelim.
Alkol alışkanlığı mı, alkol bağımlılığı mı?

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Pek çok insan alkol bağımlılığı yani alkolizmin sınırlarını bilmez. Alkolik olan kişinin günün her saati alkol tükettiği, alkol almadığı zaman yoğun nöbetlere girdiği düşünülür. Evet, bu semptomlar doğru. Ancak alkol alışkanlığının alkol bağımlılığına dönüşüp dönüşmediğini anlamanın tek yolu sabah akşam içip içmediğinizi görmek değildir.
Arkadaşlarınız ya da ailenizle dışarı çıkıp bir alkollü içki içmek istediniz diyelim. Bir oldu, iki oldu, 5 oldu derken ipin ucu kaçtı mı? İşte, alkol tüketimi üzerinde kontrol sahibi olamamak da bir sorundur. Özellikle bu ipin ucunu kaçırma durumu her hafta ya da daha sık yaşanıyorsa ortada gerçek bir problem var demektir.
Ne yapmak istediğinize karar verin:

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Alkol alışkanlığı üzerinde kontrol sahibi olmadığınızı anladıktan sonra bir tercih yapmanın zamanı geldi. Ya alkol tüketimini tamamen sonlandıracaksınız ya da sınırlandıracaksınız. Eğer alkol tüketmediğiniz zaman ortaya baş ağrısı, sallanma, terleme, titreme, mide bulantısı, kramplar, huzursuzluk ve benzeri rahatsız edici durumlar çıkıyorsa alkol tüketimini tamamen bırakmalısınız demektir.
Pek çok insan alkol tüketmediği zaman bu tür rahatsız edici durumlar yaşamaz ancak alkol almadığınız zaman sıkılıyor, eğlence ile alkolü birlikte düşünüyor, içtiğiniz zaman miktar konusunda kontrol sahibi olamıyorsanız mutlaka bu alışkanlığı sınırlandırmalısınız. Eğer sınırlandırma konusunda başarısız oluyorsanız tamamen bırakmak daha uygun bir tercih olacaktır.
Alkol alışkanlığı nasıl kontrol altına alınır?

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Öncelikle kendinize güzel bir liste yapın. Bir tarafa neden alkol tükettiğinizi, bir tarafa ise alkolü neden bırakmak istediğinizi yazın. Yani basit bir kar - zarar tablosu hazırlayın. Bu tabloyu hazırlarken alkolün bütçenize, sağlığınıza ve ilişkilerinize verdiği zararı dürüst bir şekilde yazın.
Bu tablodan sonra bir de gelecek senaryosu çizin. Alkolü bıraktıktan ya da sınırlandırdıktan bir yıl sonrasını anlatın kendinize. Sağlığınız nasıl düzelmiş, alkole harcamadığınız para ile neler yapmışsınız, alkol tüketiminiz yüzünden bozulan ilişkiler ne olmuş gibi detayları bu gelecek senaryosunda anlatın.
Gelelim en önemli noktaya, kendinize bir hedef belirleyin. Çoğu kişi alkol alışkanlığını bir anda bırakmaya çalışır ve başarısız olur. Bunun yerine kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. O güne kadar alkol ile aranıza nasıl bir sınır çizeceğinizi belirleyin. Hangi günler içmeyeceğinizi ya da hangi günler içeceğinizi seçin ve bu hedefe harfiyen uyun.
Alkolün boşluğunu doldurun:

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Eğer bahsettiğimiz alkol alışkanlığı, hayatınızda büyük bir yer tutuyorsa bırakırken ya da sınırlandırırken zorluk yaşayabilirsiniz. Ancak alkol, yeri dolmayacak bir şey değildir. Alkol tüketimini sınırlandırıyorsanız içtiğiniz içkiden küçük yudumlar alın, içkiler arasında yarım saat bekleyin, bu arada alkolsüz içecekler tüketin ve yapılan alkollü ikramları geri çevirin.
Alkolü tamamen bırakmak istiyorsanız kendinize yeni bir favori içecek belirleyin. Kola, çay, soda gibi içecekler alkol yerine önerilse de genelde sıkıcıdır. Bunun yerine kendinize havalı bir meyve kokteyli seçebilirsiniz. Yeni favori alkolsüz içeceğinizin sizin için en az alkol kadar değerli olduğunu hissetmek, emin olun alkolden daha kolay uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
Vücudunuzda bulunan alkolü atmak, alkolün vücudunuza verdiği zararları ortadan kaldırmak ve vakit geçirmek için bol bol su için. Sık sık alkol aldığınız saatlerde evde bile olsanız ufak egzersizler yaparak bu zaman aralığına yeni bir alışkanlık ekleyin. Alkol tükettiğiniz sıklıkta yapabileceğiniz bir hobi belirleyerek alkol tüketmek istediğiniz zamanlarda bu hobiye yönelebilirsiniz.
Alkol alışkanlığını kontrol altına alırken uzak durmanız gerekenler:

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
İlk olarak, en azından bir süre için eski alkol dostalarınızla aranıza mesafe koymakta yarar var. Çünkü pek çok insan, alkol alışkanlığını kontrol edemeyen arkadaşlarının yanındayken alkol alışkanlığını kontrol edemiyor. Aynı zamanda bu arkadaşlar, ‘İç ya bir şey olmaz!’ şeklinde baskılar yapacakları için en azından bir süre araya mesafe koymak işinizi kolaylaştıracaktır.
Alkol alışkanlığını kontrol altına alma sürecinde evdeki alkollü içkilerden kurtulun ve evde içki içmeyin. Sürekli elinizin altında, dilediğiniz zaman içebileceğiniz alkollü içkiler bu süreci zorlaştıracaktır. Yalnızca dışarıda, arkadaşlarınızla, belirli günlerde içmek gibi bir karar ise kontrol sürecinize olumlu etki yapacaktır. Bir yerden başlamak lazım.
Yine bu süreçte alkollü mekanlardan uzak durmak, alkol ile ayrılmaz bir bütün olduğunu düşündüğünüz ürünlerden ve etkinliklerden uzak durmak da işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, daha önce alkollü içecekler için kullandığınız bir bardaktan meyve suyu içmeyin. Çünkü bu bile aklınıza alkolün gelmesine neden olacaktır.
Alkolden kaçarken doluya tutulmayın:

Alkol Alışkanlığı Nasıl Kontrol Altına Alınır?
Maalesef alkol tüketen pek çok kişi sigara da içer ve alkolden uzaklaşayım derken sigara içmeyi arttırır. Sakın bunu yapmayın. Sigara içmek zaten başlı başına zararlıyken bir de tam kendinizi temizlemeye karar vermişken sigarayı arttırmak kesinlikle her şeyin daha kötü olmasına neden olacaktır.
Alkol tüketmiyorum bari kendimi yemeğe ve şekerli içeceklere vereyim de demeyin. Evet, alkol zararlı ama şekerli içecekler de en az alkol kadar vücudunuza zarar verir. Aynı şekilde yemeyi arttırıp kilo almak da başta kalp sorunları olmak üzere pek çok yeni hastalığa davetiye çıkaracaktır. En iyisi, alkolün boşluğunu alkolden daha yararlı şeylerle doldurmaya çalışmaktadır.
Alkol alışkanlığı nasıl kontrol edilir sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gereken ufak tüyolardan bahsettik. Alkol alışkanlığı, eğer sınırları kesin olarak çizilmezse kolayca bağımlılığa dönüşebilir. Bu nedenle son derece dikkatli olmalı ve gerekirse profesyonellerden yardım almalısınız.

Alıntıdır.
 
Alt 10 Temmuz 2021, 15:36   #2
Ada
Banlı Üye
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Dozunda tüketildiği sürece sorun yok bence:)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeğine sağlık

 
Alt 10 Temmuz 2021, 15:41   #3
Standart

en son care klinik

________________

No MoRe DramA
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:04.