IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Temmuz 2021, 11:46   #1
Standart Sahte Urun Pazarinin Itici Gucleri

Paralel pazari neyin yonlendirdigini, yasadisi bir faaliyetin yasamanin arkasindaki cazibenin ne oldugunu analiz etmek gerekir. Literature gore, bu pazari yonlendiren iki ana guc vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Sahte ureticiler tarafindan elde edilen yuksek marjlar,
• Markali urunlere olan talep ve dusuk fiyatlar,
Dunya Gumruk Orgutu, bu pazarin ana itici gucunun Cin’in katlanarak buyumesi ve ihracatlarinin yogunlasmasi oldugunu belirtmektedir. Dogal olarak tum sahte urunler Cin’den gelmez ancak, yetkililer tarafindan tespit edilen toplam sahte gonderilerin sasirtici bir sekilde 2 / 3’u Cin’dendir. Bu yuzde, kuresel olarak ele gecirilen yaklasIk 241 milyon parcaya tekabul eder. ABD Gumruk ve Sinir Korumasi, sahtecilerin tercih ettigi baslica mallarin ayakkabi, giyim, saat, ilac ve elektronik urunler oldugunu belirtir ve bu da uzerinde calisilmasi gereken gercek bir konu oldugunu teyit eder. Tuketiciler icin luks herkes tarafindan gorulmelidir; musteriler, sosyal statulerini elde etmek veya artirmak icin kendi oz saygilari ve baskalarinin da gormesi icin pahali bir urun veya sahte bir urun elde ederler.

Potansiyel musteriler, urun setinin kitleler tarafindan sahiplenildigini dusunurse, ust duzey bir urun satin almaya olan ilgi azalir. Cunku markali urunleri satin alma karari, bir mala sahip olma prestiji gibi sosyal faydalara dayanir. Bu doga luks mal sahibi olmak musteri icin bir basari semboludur ve herhangi bir moda markasinin musterileri cekmek icin munhasirligini surdurmesi gerekir. Cunku bir marka urunleri tasarimci fiyatlarindan fiyatlandirmak istiyorsa bu, cok fazla tuketici tarafindan tutulamayacagi anlamina gelir. Bazi arastirmacilar, seckinler ve kitleler olmak uzere iki tur sosyal grupla ilgili bir teori sunmuslardir. Seckinler kendilerini kitlelerden, dolayisiyla ust duzey alimlarindan ayirmaya calisirken, kitlelerin seckinlerin secimlerini taklit etme ihtiyaci vardir. Luks markalarin birincil degeri psIkolojiktir, tuketimlerinin farkli bir sosyal ve bireysel ipucu karisimina bagli olmasidir.
Han ve ekibi insanlarin sahte mallari istemedigini belirtir, gercek urunu arzularlar ancak bazen luks urunlere sahip olmayi arzulayan musteriler orijinal urun icin odeme yapamayabilir ve sahte urunleri kotu bir ikame olarak kullanabilirler. Bu, tuketicilerin sahte luks mallara olan arzusunun her zaman gercek luks markalari tercih etmelerinden kaynaklandigi anlamina gelir. Ayrica taklitler, kullaniciya dusuk fiyata ancak ayni zamanda dusuk kalitede sosyal statu saglar, bu da yeniligi engellemenin yani sira , istihdam ve ticaret, nihai musteriye hicbir sekilde gercekten zarar vermez. 1993 yilinda, insanlarin bir markanin tasidigi imaja, bir kopyanin akut kalite ve islevsellik eksIkliginden daha fazla onem verdikleri sonucuna varilmasina yol acan bir calisma yurutmustur. Beklendigi gibi, insanlar belirli bir luks markayi tutmanin baskalari icin gercekte ne anlama geldigine, urunun gercek kalitesinden daha fazla dikkat etmislerdir.
Urunun ic ozelliklerinden ziyade disariya daha fazla dikkat ederler ve ozellikle, bu faktor Asyali tuketicilerin luks mallara daha guclu bir istah acmasina neden olur. Tuketiciler sahte mallari ondan aldiklari marka statusu nedeniyle satin alirlar, sahte statudeki mallar genellikle orijinal mal ile benzer nitelikler sunar ve bu mallarin tuketicisi herhangi bir bedensel zarar riski tasimaz. Ancak bu mallarin tuketicileri kendilerini sosyal riske maruz birakirlar cunku bu mallar yuksek sembolik degere ve sosyal gorunurluge sahiptir. Bloch ve ekibi sahte urunlere olan talebin gercek itici gucunun luks mallara olan talep oldugunu belirtmistir. Belirtildigi gibi, sahte luks mal tuketicileri, sahte luks mallarin markali urunlere yonelik tuketici talebini bir dereceye kadar artirdigi aldatma kurbani olmaktan cok istekli suc ortaklaridir.


Bazi sahte alicilar, benzer mallari daha dusuk fiyatlardan aldiklarina inanirlar. Luks bir urunun tasarlanmasi ve birlestirilmesi ile gercekte neyin gecerli oldugunu dusunmek yerine , eylemde yanlis bir sey gormezler ve tasarimci fiyatlarini haksiz olarak algilarlar. Prestij, marka imaji ve moda, premium markalarin alicilari icin onemlidir ancak, sahte urun alicilari da ayni degerde olmakla birlikte, pazarlik fiyatindan imaj avantajlarini elde etmeye calisir. Pazarlamacilar kalite / fiyat oranina odaklanmaya devam ederken tuketiciler genellikle odedikleri fiyat icin yeterli kaliteyi elde edebileceklerini fark eerler. Sahte bir urunun islemi o sirada satici ve tuketici icin avantajli gorunebilir, ancak dogrudan gelir calindigi icin kopyalanmasi markaya zarar verir.
Yapilan bir arastirmaya gore, tuketici etik standartlara deger verir ve bir sirketin bu standartlara uymadigini hissettiklerinde, sirketi cezalandirmak icin kendilerini feda ederler, bu da disari cikip sahtecilik yapmaya donusebilir. Bunun tersi de olabilir; musteriler yuksek ahlaki standartlara sahip bir sirketi savunmak icin kendilerini feda edebilirler. Calisma, orijinal urunun fiyati sahte urunun fiyatindan cok daha yuksekse, kalitenin yeterli oldugu ve musterinin orijinal urunun ureticisini desteklemeye gerek duymadigi sonucuna varmistir. Fiyat, bir urunun degerinin pazarindaki en onemli gostergelerden biri olmaya devam ettiginden, musterinin sahteyi edinmesi daha olasidir. Bu, bilerek sahte bir urun elde eden tuketicilerin, indirimli bir fiyata satin aldiklari sahte imaj icin kalite ve performansi artirmaya istekli olduklari anlamina gelir. Literature gore, insanlari sahtecilik elde etmeye iten uc ana neden vardir ve bu uc ana neden asagidaki gibidir:
• Sahte urunun fiyati orijinalinden cok daha dusuktur,
• Sahtenin kalitesi orijinalinin kalitesi ile karsilastirilabilir
• Musteriler, sirketin sosyal sorumluluguyla ilgili olan orijinal urunu ureten sirketi desteklemek icin herhangi bir neden gorulmeyebilir,
Sahte Urun Pazarinin Itici GucleriPoddar ve ekibi bu rapor icin iki ilgili sonuc saglayan bir calisma yapmislardir, yani fiyat farkliliklari daha yuksek ve kalite farkliliklari dusukse, satin alma niyetleri artar. Ikinci ve daha once soylenenleri dogrulamasi acisindan son derece alakalidir, musteriler, diger insanlarin farki anlayamayacaklarini dusunduklerinde sahte urunler almaya daha yatkindir. Daha once goruldugu gibi, sahte urun satanlar esas olarak cevrimici ticaret yaparlar ve musteriye profesyonel gorunumlu web siteleri, dusuk fiyatlar, daha hizli teslimat sureleri ve daha genis bir teslimat yelpazesi saglarlar ve bu, ozellikle luks evler icin gercek bir tehdit olusturur.


Cordell ve ekibi, ticari islemlerde bilgi asimetrisi ve firsatci davranis nedeniyle potansiyel aldatmacanin meydana geldigini anlar. Bunun, satici tarafindan saglanan bilgiler ve gorsel yardimlar acisindan her seyin manipule edilebildigi cevrimici ortamda gerceklesmesi daha kolaydir. Yapilan arastirmada gelismis cevrimici sunumun alicilari olumlu bir sekilde etkiledigi bulunmustur ve bu gorunur riskin azalmasina yol acar, musteriler icin daha iyi bir ruh hali yaratir ve onlar icin daha eglenceli bir deneyim saglar. Cevrimici olarak sahte urun satin alan tuketiciler icin en alakali faktorlerden biri fiyattir. Genellikle bu tuketiciler Interneti bilgi toplamak icin bir arac ve hatta sahteyi orijinal urunle karsilastirmak icin bir arac olarak kullanir. Musteriler tarafindan deger verilen bir diger faktor de guvenliktir, sahteciler mal urettiklerinde, musterinin kisisel guvenligini dikkate almazlar. Ancak bu, sahte luks mallari etkilemez, cunku bunlarin cogu tibbi ilaclar yerine giyilecek urunlerdir, ornegin, degistirilmis mallari satin alma tehlikesinin son musteri icin daha acik oldugu yerlerde. Sahte Urun Pazarinin Itici GucleriSahte urunler, onlari sosyal statulerini yukseltme arzusuyla satin alan musteriler icin sembolik bir degere sahiptir. Tuketicilerin sahte luks mallara olan arzusu, bu tur markalarin bu tuketicilerin luks marka tercihlerine rehberlik eden sosyal motivasyonu ne olcude yerine getirdigine baglidir. Bu nedenle, guclu yuz bilincine sahip tuketiciler, ozel durumlarda kullanilabilenlere kamusal alanda kullanilabilen sahte luks mallari tercih ederler. Bu, diger arastirmacilarin, durumsal etkilerin, algilanmayan sahte luks urunlerin analizinde onemli oldugunu belirten bulgularini destekler.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:54.