IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


1Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 06 Eylül 2020, 11:37   #1
Standart “Asimilasyon” Kelimesinin Tanimi Ve Asimilasyon Teorileri

Asimilasyon veya kulturel asimilasyon, farkli kulturel gruplarin giderek daha fazla birbirine benzedigi surectir. Tam asimilasyon tamamlandiginda, eskiden farkli olan gruplar arasinda ayirt edilebilir bir fark yoktur. Asimilasyon en cok, azinlik gocmen gruplarinin cogunlugun kulturunu benimsemeye baslamasi ve boylece degerler, ideoloji, davranis ve pratikler acisindan onlara benzemesi acisindan tartisilir. Bu surec zorla veya kendiliginden olabilir ve hizli veya asamali olabilir.
Yine de asimilasyon her zaman bu sekilde gerceklesmez. Farkli gruplar, yeni, homojen bir kulture karisabilir. Bu, eritme potasi metaforunun ozudur(dogru olsun ya da olmasin genellikle ABD‘yi tanimlamak icin kullanilir)Ve asimilasyon genellikle zaman icinde dogrusal bir degisim sureci olarak dusunulurken, bazi irksal, etnik veya dini azinlik gruplari icin surec, onyargi uzerine insa edilen kurumsal engellerle kesintiye ugrayabilir veya engellenebilir.
Her iki durumda da, asimilasyon sureci insanlarin birbirine daha cok benzemesiyle sonuclanir. Surec ilerledikce, farkli kulturel gecmise sahip insanlar, zamanla giderek ayni tutumlari, degerleri, duygulari, ilgileri, bakis acisini ve hedefleri paylasmaktadirlar.

Asimilasyon Teorileri
Sosyal bilimlerdeki asimilasyon teorileri, yirminci yuzyilin basinda Chicago Universitesi merkezli sosyologlar tarafindan gelistirilmistir. ABD’deki bir sanayi merkezi olan Chicago, Dogu Avrupa’dan gelen gocmenlerin ilgisini cekmekteydi. Bazi onemli sosyologlar, ana akim topluma asimile ettikleri sureci ve bu sureci ne tur seylerin engelleyebilecegini incelemek icin dikkatlerini bu nufusa cevirmislerdir. William I. Thomas, Florian Znaniecki, Robert E. Park ve Ezra Burgess gibi sosyologlar, Chicago ve cevresindeki gocmen ve irksal azinlik nufusu ile bilimsel olarak titiz etnografik arastirmalarin onculeri olmuslardir. Calismalarindan asimilasyon uzerine uc ana teorik bakis acisi ortaya cikmistir. Bu teoriler sunlardir:
Birinci Teori: Asimilasyon, bir grubun kulturel olarak zamanla digerine benzedigi dogrusal bir surectir. Bu teori bir mercek olarak ele alindiginda, gocmen nesillerin kulturel olarak geldiklerinde farkli oldugu, ancak bir dereceye kadar baskin kulture asimile oldugu gocmen ailelerde kusaksal degisimler gorulebilir. Bu gocmenlerin ilk nesil cocuklari buyuyecek, sosyallesecek ebeveynlerinin ulkesinden farkli bir toplum icinde yer alacaklardi.
Cogunluk kulturu, kendi yerel kulturleri olacaktir, ancak bu topluluk agirlikli olarak homojen bir gocmen grubundan olusuyorsa, evdeyken ve topluluklari icindeyken ebeveynlerinin yerel kulturunun bazi degerlerine ve uygulamalarina bagli kalabilirler. Ilk gocmenlerin ikinci kusak torunlari, buyukanne ve buyukbabalarinin kultur ve dillerini koruma olasiliklari daha dusuktur ve kulturel olarak cogunluk kulturunden ayirt edilemez olmalari muhtemeldir. Bu, ABD’de “Amerikanlasma” olarak tanimlanabilecek bir asimilasyon bicimidir. Gocmenlerin bir “eritme potasi” toplumu icinde nasil tukendiklerine dair bir teoridir.
Ikinci Teori: Asimilasyon, irk, etnik koken ve din temelinde farklilik gosterecek bir surectir. Bu degiskenlere bagli olarak, bazilari icin puruzsuz, dogrusal bir surec olabilirken, digerleri icin irkcilik, yabanci dusmanligi, etnosentrizm ve dini onyargidan kaynaklanan kurumsal ve kisilerarasi engellerle engellenebilir. Ornegin, yirminci yuzyilin buyuk bir bolumunde irksal azinliklarin agirlikli olarak beyaz mahallelerde ev satin almalarinin kasitli olarak engellendigi konut yeniden cizgi uygulamasi, konut ve sosyal ayrimi koruklemistir. Hedeflenen gruplar icin asimilasyon surecini engellemistir. Bir baska ornek de, genellikle dini kiyafet unsurlari nedeniyle dislanan ve bu nedenle sosyal olarak ana akim toplumdan dislanan Sihler ve Muslumanlar gibi ABD’deki dini azinliklarin karsilastigi asimilasyon engelleri olabilir.
Ucuncu Teori: Asimilasyon, azinlik kisi veya grubun ekonomik durumuna gore farklilik gosterecek bir surectir. Bir gocmen grubu ekonomik olarak marjinalize edildiginde, gundelik isci veya tarim iscisi olarak calisan gocmenlerde oldugu gibi, ana akim toplumdan sosyal olarak da marjinallestirilmesi muhtemeldir. Bu sekilde, dusuk ekonomik durum, buyuk olcude hayatta kalmak icin kaynaklari (barinma ve yiyecek gibi) paylasma gerekliligi nedeniyle gocmenleri bir araya gelmeye ve kendilerini korumaya tesvik edebilir. Yelpazenin diger ucunda, orta sinif veya varlikli gocmen nufus, ana akim topluma asimilasyonunu tesvik eden evlere, tuketim mallarina ve hizmetlerine, egitim kaynaklarina ve bos zaman etkinliklerine erisebileceklerdir.


Asimilasyon Nasil Olculur?
Sosyal bilimciler, gocmen ve irksal azinlik nufusu arasindaki yasamin dort temel yonunu inceleyerek asimilasyon surecini incelemislerdir. Bunlar arasinda sosyoekonomik durum, cografi dagilim, dil edinimi ve evlilikler arasi oranlar yer almaktadir. Sosyoekonomik durum veya SES, egitimsel kazanima, meslege ve gelire dayali olarak kisinin toplumdaki konumunun kumulatif bir olcusudur. Bir asimilasyon calismasi baglaminda, bir sosyal bilimci, gocmen bir ailede veya nufus icinde SES’in zamanla yerli nufusun ortalamasina uyacak sekilde yukselip yukselmedigini veya ayni kalip kalmadigini veya azaldigini gormek isteyecektir. SES’teki bir artis, Amerikan toplumundaki basarili asimilasyonun bir isareti olarak kabul edilebilir.
Bir gocmen veya azinlik grubu bir arada veya daha genis bir alana dagilmis olsun, cografi dagilim da bir asimilasyon olcusu olarak kullanilir. Kumelenme, Cin mahalleleri gibi kulturel veya etnik olarak farkli yerlesim bolgelerinde sIklikla oldugu gibi, dusuk duzeyde bir asimilasyona isaret edecektir. Tersine, bir gocmen veya azinlik nufusunun bir eyalete veya ulke geneline dagilimi, yuksek derecede bir asimilasyona isaret etmektedir.
Asimilasyon, dil edinimi ile de olculebilir. Bir gocmen yeni bir ulkeye geldiginde, yeni evlerinin ana dilini konusamayabilir. Sonraki aylarda ve yillarda ne kadar ogrendikleri veya ogrenmedikleri, dusuk veya yuksek asimilasyonun bir isareti olarak gorulebilir. Ayni mercek, gocmen kusaklari boyunca dilin incelenmesine de getirilebilir ve bir ailenin ana dilinin nihai kaybi tam asimilasyon olarak gorulur. Son olarak, irklar arasi, etnik veya dini sinirlar arasi evlilik oranlari, bir asimilasyon olcutu olarak kullanilabilir. Digerlerinde oldugu gibi, dusuk duzeydeki evlilikler sosyal izolasyonu akla getirecek ve dusuk duzeyde bir asimilasyon olarak yorumlanacak, orta ila yuksek oranlar ise buyuk olcude sosyal ve kulturel karisimi ve dolayisiyla yuksek asimilasyonu onerecektir.
Kisi hangi asimilasyon olcusunu inceliyor olursa olsun, istatistiklerin arkasinda kulturel degisimler oldugunu akilda tutmak onemlidir. Bir toplumdaki cogunluk kulturune asimile olmus bir kisi veya grup olarak, ne ve nasil yenir, yasamdaki belirli bayramlarin ve donum noktalarinin kutlanmasi, kiyafet ve sac stilleri, muzik ve televizyondaki zevkler gibi kulturel unsurlari benimseyeceklerdir. Ve diger diger faktorlerin yani sira haber medyasini benimseyebilirler.

Asimilasyon Kulturden Nasil Farklilasir?
Cogu zaman, asimilasyon ve kulturlesme birbirinin yerine kullanilir, ancak bunlar oldukca farkli seyler ifade eder. Asimilasyon, farkli gruplarin giderek birbirine nasil benzedigi surecini ifade ederken, kulturlesme, bir kulturden bir kisi veya grubun, kendi farkli kulturlerini korurken baska bir kulturun uygulamalarini ve degerlerini benimsemeye basladigi bir surectir.
Yani kulturlesme ile asimilasyon sureci boyunca olacagi gibi, kisinin yerel kulturu zamanla kaybolmaz. Bunun yerine, kulturlesme sureci, gocmenlerin gunluk yasamda islev gormek, bir is sahibi olmak, arkadas edinmek ve yerel topluluklarinin bir parcasi olmak icin yeni bir ulkenin kulturune nasil uyum sagladigina ve ayni zamanda degerleri, bakis acilarini korurken, orijinal kulturlerinin uygulamalari ve rituelleri yasatirlar. Kulturel kultur, cogunluk grubundaki insanlarin toplumlarindaki azinlik kulturel gruplarin uyelerinin kulturel pratiklerini ve degerlerini benimseme biciminde de gorulebilir. Bu, belirli kiyafet ve sac stillerinin alimini, yedigi yiyecek turlerini, nerede alisveris yaptigini ve ne tur muzik dinledigini icerebilir.

Entegrasyon ve Asimilasyon
Dogrusal bir asimilasyon modeli kulturel olarak farkli gocmen gruplarinin ve irksal ve etnik azinliklarin giderek cogunluk kulturundekiler gibi hale geldigi (sosyal bilimciler ve memurlar tarafindan) yirminci yuzyilin buyuk bir bolumunde ideal olarak gorulmustur. Gunumuzde pek cok sosyal bilimci, asimilasyon degil entegrasyonun yeni gelenlerin ve azinlik gruplarinin herhangi bir topluma dahil edilmesi icin ideal bir model olduguna inanmaktadir. Bunun nedeni, entegrasyon modelinin farkli bir toplum icin kulturel farkliliklarda yatan degeri ve kulturun bir kisinin kimligi, aile baglari ve kisinin mirasiyla baglanti duygusu acisindan onemini kabul etmesidir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:26.