IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Ağustos 2020, 08:41   #1
Standart Termodinamik Surec Nedir?

Bir sistem, genellikle hacim, basinc, sicaklik, ic enerji ya da herhangi bir cesit isi transferindeki farkliliklarla iliskilendirilen, sistem icinde bir cesit enerjik degisIklik oldugunda termodinamik bir surecten gecer.

Baslica Termodinamik Islem Turleri
Yeterince sIk (ve pratik durumlarda) meydana gelen ve termodinamik calismalarinda yaygin olarak ele alinan birkac ozel termodinamik islem turu vardir. Her birinin kendisini tanimlayan benzersiz bir ozelligi vardir ve bu, surecle ilgili enerji ve is degisIkliklerini analiz etmede yararlidir.
• Adyabatik surec: Sisteme veya sistemden isi transferi olmayan bir surec.
• Izokorik surec: Hacimde degisIklik olmayan bir surectir, bu durumda sistem calismaz.
• Izobarik surec: Basincta degisIklik olmayan bir surec
• Izotermal surec: Sicaklikta degisIklik olmayan bir surec
Tek bir surec icerisinde birden fazla isleme sahip olmak mumkundur. En acik ornek, basinc ve hacim degisiminin isi transferinde ya da sicaklik hicbir degisIklige sebep olmadigi bir durum olabilir. Iste boyle bir surec hem izotermal hem de adyabatik hem de olacaktir.



Termodinamigin Birinci Yasasi
Matematiksel terimlerle, termodinamigin birinci yasasi su sekilde yazilabilir:
delta- U = Q – W veya Q = delta- U + W
burada
• delta- U = sistemin ic enerjideki degisimi
• Q = sistem icine veya disina aktarilan isi.
• W = sistem tarafindan veya sistem uzerinde yapilan is.
Yukarida aciklanan ozel termodinamik sureclerden birini analiz ederken, sIk sIk (her zaman olmasa da) cok sansli bir sonuc elde edilmektedir, bu miktarlardan biri sifira dusmektedir!
Ornegin, bir adiyabatik surec icinde hicbir isi transferi yoktur Q delta: ic enerji ve is arasinda cok basit bir iliski icinde elde edilen = 0, S – = W . Benzersiz ozellikleri hakkinda daha spesifik ayrintilar icin bu islemlerin ayri tanimlarina bakilmalidir.

Tersinir Islemler
Termodinamik sureclerin cogu dogal olarak bir yonden digerine ilerler. Baska bir deyisle, tercih ettikleri bir yonu vardir. Isi, daha sicak bir nesneden daha soguk olana dogru akar. Gazlar bir odayi doldurmak icin genisler, ancak daha kucuk bir alani doldurmak icin kendiliginden buzusmeyecektir. Mekanik enerjinin tamami isiya donusturulebilir, fakat isiyi tamamen mekanik enerjiye cevirmek hemen hemen imkansizdir.
Bununla birlikte, kimi sistemler tersine dondurulebilir bir surecten gecmektedir. Genel olarak bu, sistem hem sistemin icinde hem de herhangi bir ortamda her zaman termal dengeye yakin oldugunda gerceklesir. Bu durumda, sistemin kosullarindaki sonsuz kucuk degisIklikler, surecin diger tarafa gitmesine neden olabilir. Bu nedenle, tersine cevrilebilir bir islem, bir denge sureci olarak da bilinir.
• Ornek 1: Iki metal (A ve B) termal temas ve termal denge halindedir. Metal A, sonsuz kucuk bir miktarda isitilir, boylece isi ondan metal B’ye akar. Bu surec, A’yi sonsuz kucuk bir miktarda sogutarak tersine cevrilebilir, bu noktada isi, bir kez daha termal dengeye gelene kadar B’den A’ya akmaya baslayacaktir.
• Ornek 2: Mesela bir gaz, tersine dondurulebilir bir islemde adyabatik ve yavas olarak genlesmektedir. Basinci sonsuz kucuk bir miktarda artirarak, ayni gaz yavasca ve adyabatik olarak baslangic durumuna geri donebilir.
Bunlarin biraz idealize edilmis ornekler oldugu unutulmamalidir. Pratik amaclar icin, termal dengede olan bir sistem, bu degisIkliklerden biri uygulandiginda termal dengede olmaktan cikar, dolayisiyla surec aslinda tamamen tersine cevrilebilir degildir. Bu bir oldugunda, idealize modeli deneysel kosullarla ve dikkatli kontrollu bir surec ile gercege son derece yakin tam olarak geri donuslu durum elde edilebilir.

Tersinmez Surecler ve Termodinamigin Ikinci Yasasi
Elbette cogu surec, geri dondurulemez sureclerdir (veya dengesiz sureclerdir). Aracda calisan frenlerin surtunmesini kullanmak geri donusu olmayan bir surectir. Bir balondan havanin odaya salinmasina izin vermek geri donusu olmayan bir surectir. Sicak cimento bir yurume yoluna bir buz blogu yerlestirmek geri donusu olmayan bir surectir.
Genel olarak, bu geri dondurulemez surecler, sIklikla bir sistemin entropisi veya duzensizligi olarak tanimlanan termodinamigin ikinci yasasinin bir sonucudur. Termodinamigin ikinci yasasini ifade etmenin birkac yolu vardir, ancak temelde herhangi bir isi transferinin ne kadar verimli olabilecegi konusunda bir sinirlama getirir. Termodinamigin ikinci yasasina gore, surecte her zaman bir miktar isi kaybedilecektir, bu yuzden gercek dunyada tamamen tersine cevrilebilir bir surece sahip olmak mumkun degildir.

Isi Motorlari, Isi Pompalari ve Diger Cihazlar
Isiyi kismen ise veya mekanik enerjiye donusturen her cihaza isi motoru denilmektedir. Bir isi motoru bunu, isiyi bir yerden digerine aktararak ve yol boyunca bazi isler yaparak yapar. Termodinamigi kullanarak, bir isi motorunun termal verimliligini analiz etmek mumkundur ve bu, cogu giris fizik dersinde ele alinan bir konudur. Iste fizik derslerinde sIkca analiz edilen bazi isi motorlari sunlardir:
• Dahili Yanmali Motor: Otomobillerde kullanilanlar gibi yakitla calisan bir motor. “Otto dongusu”, normal bir benzinli motorun termodinamik surecini tanimlar. “Dizel dongusu”, Dizel motorlari ifade eder.
• Buzdolabi: Tersine bir isi motoru, buzdolabi isiyi soguk bir yerden (buzdolabinin icinde) alir ve sicak bir yere (buzdolabinin disinda) aktarir.
• Isi Pompasi: Isi pompasi, dis havayi sogutarak binalari isitmak icin kullanilan, buzdolabina benzer bir isi motorudur.

Carnot Dongusu
Fransiz muhendis Sadi Carnot, 1924 yilinda varsayimsal bir motor yaratmistir ve bu motor termodinamigin ikinci kanunu ile tutarli olarak mumkun olan en yuksek verime sahip ideallestirilmis bir sekildedir. Verimliligi icin asagidaki denkleme ulasmistir:
e Carnot = ( T H – T C ) / T H
T H ve T C sirasiyla sicak ve soguk rezervuarlarin sicakliklaridir. Cok buyuk bir sicaklik farki ile yuksek verim elde edilir. Sicaklik farki dusukse dusuk bir verimlilik gelir. Sadece imkansiz olan T C = 0 (yani mutlak deger ) ise 1 (% 100 verimlilik) verimlilik elde edilebilir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:23.