IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 23 Nisan 2021, 08:29   #1
18-02-2020
Sterben - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cool Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'ın en önemli kültürel değeri olan Kemaliye ilçesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi adaylığıyla ilgili çalışmalar sürüyor.

Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'ın tarihi ve kültürel dokusuyla en önemli kültürel değeri olan Kemaliye ilçesinin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi adaylığıyla ilgili çalışmalar sürüyor.


Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'a 194 kilometre uzaklıkta; doğusunda Tunceli, batısında Sivas, güneyinde Malatya ve Elazığ bulunan Kemaliye ilçesi için UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi adaylık dosyalarının ilk aşaması olan Tentavite (Geçici Liste) Başvuru Dosyası Dünya Miras Komitesine Kemaliye Belediyesi tarafından sunuldu.



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Konuya ilişkin Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, şu açıklamada bulundu:
“Bütün insanlığın ortak değeri olarak kabul edilen kültürel ve doğal varlıkları korumak, yaşatmak dünyaya tanıtmak amacıyla, 17. UNESCO Genel Konferansı’nda Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 1983 tarihinde Bakanlar Kurulu onayı ile katılımımız uygun bulunan “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması”na dair sözleşme kapsamında, sözleşmeye taraf devletlerin Dünya Mirasına uygun kriterlere sahip varlıklarının Dünya Miras Merkezi’ne sunulmak için hazırlanan adaylık dosyalarının ilk aşaması olan “Tentavite (Geçici Liste) Başvuru Dosyası Dünya Miras Komitesi’ne belediyemiz tarafından sunulmuştur. Geçici Liste, üye devletler tarafından kabul edilen ulusal bir envanter olup asıl listeye başvurular bu listeden belirlenmektedir.



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Kemaliye’mizin evrensel değerlerini korumak, tanıtmak, uluslararası ve ulusal kaynaklardan yararlanarak gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak amacıyla, üç aylık süreçte Belediyemizin öncülüğünde, Kalkınma Ajansımız (KUDAKA), Üniversitemiz, Kaymakamlığımız, Kemav Vakfımız, gurbette ve Kemaliye’de yaşayan hemşerilerimiz ve uzman ekibimizle evrensel değerlerimiz üzerine gerekli çalışmalar yapılmış, Unesco’nun uygun kriterleri tespit edilerek Belediyemiz tarafından hazırlatılan dosya Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teslim edilmiştir. Teslim edilen dosyamız üzerinde gerekli istişareler yapılarak Bakanlığımız tarafından 15 Nisan 2021 tarihinde merkezi Paris’te bulunan Dünya Miras Komitesi’ne sunulmuştur.
Dünya Miras Komitesi tarafından Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) tarafından gerekli incelemeler yapılacak olan dosyamızın, geçici listeye alınıp alınmama kararı Mayıs ayı içerisinde Dünya Miras Komisyonu tarafından tarafımıza bildirilecektir.
Güncel veriler doğrultusunda ülkemiz adına halen seksen üç adet kültürel doğal ve karma varlık UNESCO Dünya Miras Tentative Liste’de (geçici listede) yer almaktadır. Kemaliye için hazırladığımız dosyamız karma (kültürel\doğal) varlık şeklinde hazırlanmış olup Karanlık Kanyon ile birlikte geleneksel mimarimizi de içinde barındırmaktadır. Temennimiz, Mayıs ayında açıklanacak olan bildiride Kemaliye’mizin Dünya Mirası statüsüne bir adım daha yaklaşmasıdır"




Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda
ERZİNCAN'IN İNCİSİ KEMALİYE

Bir gezgin ne peşinde koşar? Bozulmamış doğa ve yerel yaşam, özgün mimari, görsel çeşitlilik, yöresel yemekler, sıcakkanlı insanlar ve bilinçli turizm hareketi. İşte bunların hepsi eski adı Eğin olan, Erzincan’a bağlı Kemaliye’de var.



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Sivas, Erzincan ve Elazığ'ın ortasında bir çanakta kalan kasaba yöre halkının beraber seferber olması ile turizm çeşitliliğin bol olduğu bir cazibe merkezi haline geldi.




Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Hikayesi ile sizi duygulandıracak Taş Yolu, Dünyanın en derin kanyonlarından Karanlık kanyon, Fırat Nehri’nde tekne gezileri, Base Jump atlayışları için yapılan platformlar, bir zihni sinir projesi olan Zincirlikaya, Mani Yolu, özgün mimarinin korunduğu köyler ve şehir merkezi, kendine has kapı tokmakları, her sene yapılan spor festivali, tarihi binaları, etnografya ve doğa tarihi müzeleri, yöresel yemekleri, köyler arasında ve eski ipek yolunda yürüyüş parkurları, organik ürünleri, endemik bitkileri, bölgenin simgesi olan Anadolu Benekli Semender ve gerçek anlamda eşsiz manzaraları ile gideceği tatilden doymuş bir şekilde dönmek isteyen herkesi bekliyor.



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Bölgede halen mevcut olan 3-4 konaklama tesisinin yanında yöre mimarisine uygun olarak yenileri de yapılıyor.



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Bir dip not. Hepimizin bildiği ve Ahmet Kutsi Tecer’in yazdığı "Orda bir köy var uzakta" şiirine konu olan Apçağa Köyü de Kemaliye'de.




Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Ve Kemaliye'nin bu bilinçli atılımı yapmasına büyük destekleri olan Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'ya teşekkürler. Kemaliye'ye bir şans verin, mutlu olacaksınız!



Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Erzincan'ın incisi Kemaliye, UNESCO yolunda

Alıntıdır.
 
Alt 11 Mayıs 2021, 20:42   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Türkiye'nin her bir şehri bir birinden harika ya.

________________

~ E & B ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:25.