IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


2Beğeni(ler)
  • 1 Post By Security-Bot
  • 1 Post By WildCat


 
 
Seçenekler Stil
Alt 12 Nisan 2021, 14:06   #1
Standart Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Karaçay Şelalesi Ve Mesire Yeri

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Osmaniye şehir merkezine 4 kilometre mesafede bulunan Karaçay mesire alanından sonra 3,5 kilometre uzunluğundaki tabiat parkının sonunda Karaçay Şelalesi bulunmaktadır.

Osmaniye şehir merkezine 4 kilometre mesafede bulunan Karaçay mesire alanından sonra 3,5 kilometre uzunluğundaki tabiat parkının sonunda Karaçay Şelalesi bulunmaktadır.

Zorkun Yaylası


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Amanos Dağları üzerinde yer alan Zorkun Yaylası, Çukurova Bölgesi'nin ve Osmaniye’nin en büyük yaylasıdır.

Çam, sedir, köknar ağaçları içindeki yayla 1650 metre rakımında olup yaz mevsiminde nüfusu 80 bine kadar ulaşmaktadır.

Ormanlık alan içerisine kurulmuş olan Zorkun Yaylası’nda, konaklama tesisi bulunmamakla beraber kamp alanları ve sosyal tesisler mevcuttur. Yaylada ahşap yayla evlerinin yanında çok değişik mimari tarzda yapılmış villalar ve diğer evlere rastlamak mümkündür. Halkın yoğun olarak rağbet ettiği yaylada; bakkallar, kır kahveleri ve lokantaları, kasap, manav ve fırın bulunmakta olup yaz aylarında seyyar sağlık ocağı ile jandarma karakolu görev yapmaktadır.


Toprakkale Kalesi


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Toprakkale Kalesi, Toprakkale ilçesi sınırlarında olup Osmaniye, Adana ve İskenderun yollarının kesişim noktasındadır. Kalenin tarihi MÖ 2000’li yıllara dayanmaktadır. Kale, Osmanlı Dönemi’nde Kınık Kalesi olarak adlandırılmıştır.

Yığma bir tepe üzerine kurulu kale 8'inci yüzyılda Abbasi Halifesi Harun Reşit zamanında siyah taşlarla yeniden yapılandırılmıştır. Dikdörtgen planlı kalenin 12 burcu ve dış avlu surları bulunmaktadır.

Kastabala Antik Kenti


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Kastabala-Hierapolis, Anadolu’nun güneydoğusunda Osmaniye'nin 12 kilometre kuzey-kuzeybatısında, Cevdetiye Beldesi-Karatepe Müzesi yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alır. Kent, Ceyhan (Pyramos) Nehri’nin yakınlarında küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala'nın yer aldığı Kilikya Bölgesi'nden elde edilen yüzey buluntuları İ.Ö. 2"nci 1000 ile Roma İmparatorluk-Geç Roma Dönemleri arasında farklı dönemlere tarihlenmiştir. Ancak Kastabala’nın İ.Ö. 1'inci 1000 Roma İmparatorluk dönem arkeolojisi henüz yeterince araştırılmamıştır.

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Antik kentin Roma İmparatorluk Dönemi’nde (İ.S. 2'nci yüzyıl) sur duvarı ile çevrili olmadığı, ilk savunma sisteminin İ.S. 4'ncü yüzyıl sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Şehir plancılığı açısından sütunlu cadde yerleşmenin ana aksını belirlemektedir. Duvarlar ve tonozlarla eğimli arazide düz teraslar elde edilmiştir. Yamaca oturtulan ızgara planlı kentte merkezi yapılaşma ile kamu yapıları arazinin ortasına yerleştirilmiştir. Tiyatro, hamam, dükkanlar, kuzey ve güney kiliseler bu plana uygun parsellerde inşa edilmiştir. Ortaçağ Kalesi ise savunmaya elverişli kayalık bir tepe üzerinde yükselmektedir. Mevcut kamu yapılarının ilk yapı evresi Severuslar Dönemi'ne tarihlenmektedir.


Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi 4341 hektar büyüklüğündeki Milli Park içerisindedir. 24 Mayıs 2007 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Karatepe'de kapalı müze bölümü de ziyarete açılmıştır. Türkiye'nin en büyük ve ilk açık hava müzesi olan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi özellikle yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Karatepe-Aslantaş Milli Parkı


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Karatepe - Aslantaş Milli Parkı 1958 yılında Türkiye'nin ikinci ve en büyük parkı olarak ilan edilmiştir. 4.145 hektarlık alanda kurulmuştur. Asgari sosyal İhtiyaçlara cevap verebilecek tesisler bulunmaktadır. Orman ve Su işleri Müdürlüğü'nce bir çok düzenlemenin yanında yeni piknik alanları ve çardaklar yapılmıştır. (wc,otopark, içme suyu ve büfe bulunmaktadır.) Aslantaş baraj gölü ile milli parkın iç içe olduğu bu yer, bir çok tabiat güzelliğini aynı anda insana yaşatan nadir alanlardandır. Kurulan milli park sayesinde, nesilleri yok olmaya yüz tutan bazı hayvan (turaç kuşu-karaca) ve ağaç türleri de (bodur meşe-Halep çamı) yok olmaktan kurtarılmıştır. Türkiye'nin ilk Açık Hava Müzesi olan, Karatepe - Aslantaş Açık Hava Müzesi, Milli Park içerisindedir. Aslantaş baraj gölünü çevreleyen milli parkta, kamp kurup piknik yapılabilmektedir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.


Kırmıtlı Kuş Cenneti, Kastabala Vadisi’nde bulunan kuş alanlarından biridir. Bölgede gözlemlenen önemli türlerden bazıları şunlardır: Gece Balıkçılı, Yalıçapkını, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalı. Kırmıtlı Kuş Cenneti bugüne kadar tespit edilmiş 250 kuş türü bulunmaktadır.

Osmaniye-Kadirli yolu üzerinde bulunan, Osmaniye’ye 15 kilometre uzaklıktaki Kırmıtlı Beldesi'ne Osmaniye merkezden kalkan Kadirli otobüsleri ve Köy Koop. minibüsleri ile 20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Karatepe Kilim Kooperatifi


Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.

Osmaniye merkezine 26 kilometre mesafede Kadirli İlçesi, Sarıdüz Mahallesi'nde “Karatepe – Kızyusuflu Köyü Kalkındırma Kooperatifi" bulunmaktadır. Bu kuruluşta dokunan kilimlere “Karatepe Kilimleri“ adı verilir. Doğal ortamında köylü hanımların el emeği, göz nuru olan kilimler, geleneksel motiflerin işlenmesi ve yaşatılması açısından, kültürel değer taşırlar. Bu kilimlerin boyaları kök boya olup, ceviz, sütleğen, hardal, meşe, boruk, devecik, zakkum, gelincik, sakızlık, hartlap, zeytin gibi bitkilerle, çam ve soğan kabuğundan elde edilir. Karatepe Kilim Kooperatifi'nde yöresel yiyecek ve içeceklerden tatma imkanı da bulunmaktadır.


Ala Cami

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.


Ala Cami, Roma, Bizans ve Türk İslam Medeniyetlerinin izlerinin görüldüğü Osmaniye'nin en önemli eserlerinden biridir. Osmaniye Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nca yapılan kazılar sonucunda Ala Cami'nin kyriptası (bir binanın altında bulunan taş oda) ile birlikte kilise olarak yapıldığı ve tüm çevresinin mozaiklerle kaplı olduğu, kuzey ve batı kısmındaki mozaikli alanlar revaklı iken doğu ve güneydeki mozaikli alanların ise üstü açık olduğu anlaşılmıştır. Dışarıdan girişli kyriptası bulunan benzer kiliselere Adana İli Tufanbeyli İlçesinde yer alan Şar Kırık Kilise örnek gösterilebilir. Yapı hakkında çok sayıda yayın hazırlayan Bayliss yapının ilk olarak bir manastır olarak yapıldığını ve buranın Hristiyanlar için bir haç merkezi olabileceğini iddia etmektedir. Kazı sonrası elde edilen buluntular da Bayliss’in düşüncesini desteklemektedir. Ala Cami Bizans Döneminde bir kilise olarak yapılmış, Dulkadiroğulları döneminden itibaren ise cami olarak kullanılmıştır.

Gaffarlı Taş Köprü

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.


Sumbas İlçesi Gaffarlı Köyü’nde Kesik su deresi üzerinde kurulmuş tescil olan köprü basık sivri kemerli tek gözlü bir köprüdür. Üst kısmı kademeli olan köprünün taşıyıcı olan alt kısmı düzgün kesme blok taşlarla örülmüş olup üstü moloz taş dolgudur.

Ağcabey Cami

Şehitler diyarı Osmaniye'de gezilecek yerler.


Bahçe ilçe merkezi Atatürk meydanında bulunan caminin kitabesine göre Ağcabey isimli kişi tarafından 1809’da yeniden yaptırılmıştır. Diğer taraftan bugün yarı ahşap olan caminin kargir kısımlarının Dulkadiroğullarından Alaü’d Devle zamanında (1489-1490) yapılmış olduğu ileri sürülmektedir. Gerçekten de bugünkü caminin gösterişli minaresi, eserin, daha eski bir tarihe ait olduğunu göstermektedir. Bahçe ilçesi dışında ve istasyon yakınında bir mezarlık içindeki iki türbeden biri Ağcabey’e, diğeri ise ailesine aittir. Türbelerin her ikisi de kare planda etrafı açık ve üzeri kubbelidir. Ağcabey cami Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Minaresi kalarak cami kısmı projeli olarak yeniden tamamen yıkılarak gerçeğine uygun yaptırılmış ibadete açılmıştır.

Osmaniye'ye gitmişken merkeze uğrayıp Enver-ül Hamit Camini ziyaret edip bahçesindeki şehitliğe uğramadan geçilmez. Cami bahçesindeki şehitlikte başta Rahime Hatun olmak üzere bir çok Kuvayi Milliye Şehidi bulunmaktadır.
 
Alt 12 Nisan 2021, 14:12   #2
Standart

emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] gezilicek yerler bitmez mslh cok hos ve guzel yerlermis hmm

________________

No MoRe DramA
 
Alt 12 Nisan 2021, 14:18   #3
~Ölüm Çiçeği~
LaviNia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Güzel yerler var, gidip görmek lazım

________________

Bazen de yıldızlar bakar.
İnsanlar kayar hayatımızdan..

 
Alt 12 Nisan 2021, 22:11   #4
YGT
YGT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Yılan kalesi de diyorlar kınık kalesi kınık boyundan kalıntılar

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:07.