IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Ağustos 2020, 09:37   #1
Guest
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Turkiye'deki En İyi Rafting Yerleri

Rafting, ekstrem sporlarin en fazla tercih edilen secenegidir. Doga tatilinin eglenceli bir aktivitesi olan rafting, ayni zamanda eglence ve macerayi da bir arada sunuyor. Kas kuvveti ve herhangi bir egitime gerek duyulmadan yapilan bu spor icin Turkiye’nin nehirleri ise son derece idealdir. Rafting yapilmasi uygun olan nehirleri ise su sekilde siralamak mumkundur:

Coruh Nehri
Coruh Nehri, yalnizca Turkiye degil dunyada da buyuk bir oneme sahip rafting alanidir. Dunya siralamasinda ilk 10’a giren Coruh Nehri’nin yaklasIk 169 km kadar bir parkuru mevcuttur. Bu nehrin en fazla ilgi gordugu aylar ise mayis ve haziran aylaridir.
Coruh Nehri’nde ozellikle Yusufeli/Oltu arasinda olan bolgede uluslararasi yarismalar da duzenleniyor. Ornek verecek olursak 1993’te Dunya Rafting Sampiyonasi bu bolgede duzenlenmistir. 2003 yilinda ise Turkiye Rafting Sampiyonasi’nin ucuncu ayagi burada yapilmistir. Bolgeye daha cok Ingiliz, Israil, Cekoslovakya ve Avusturya’dan gelen profesyonel raftingciler ugruyor. Ayrica etrafinda Kackar Dagi tirmanislari da yapilan bu bolgede cok fazla sayida da tarihi Gurcu kilisesi mevcuttur.



Firtina Vadisi
Rize Firtina Vadisi, yaklasIk olarak 23 kilometrelik bir alana sahip rafting bolgesidir. Bu parkur alanlari da zorluk derecelerine gore toplamda 3’e ayriliyor. Firtina Vadisi, Dunya Dogayi Koruma Vakfi’nin secmis oldugu, korunmasi gereken alanlardan biridir. Vadiden, Ayder Yaylasi’na da ulasim saglanabiliyor. Tarihi Zil Kale ve Cat Yaylasi da bu alanda yer aliyor. Bolge hem amator hem de profesyonel raftingciler icin son derece uygun bir bolgedir ve parkurun tamamlanma suresi ise yaklasIk olarak 1 saattir.

Dalaman Cayi
Rafting severlerin en gozde parkurlari arasinda yer alan Dalaman Cayi’nin uzunlugu 12 kilometre olup zorluk derecelerine gore de iki ayri etabi mevcuttur. Profesyonelleri ve amatorleri ayni anda agirlayabilen Dalaman Cayi, ilk defa deneyenler icin ozellikle oneriliyor. Bu parkura ayni zamanda cocuklar da katilim gosterebiliyor. Parkurun tamami ortalama 2.5-3 saat gibi bir sure icinde tamamlaniyor. Mayis ayinda baslayan rafting sezonu ise, agustos ayinin sonuna kadar surebiliyor. Dalaman Cayi; Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi turizm alanlarina yakin oldugu icin de sezonda yaklasIk 20 bin ziyaretciyi agirliyor.

Munzur Cayi
Munzur Ovasi’nda yer alan rafting parkuru yaklasIk 20 kilometreyi buluyor. Bu parkurda teknik calisma yapilamadigi icin de engeller ve zorluk derecesi bilinmiyor. Karlarin erimesiyle birlikte sularin cogaldigi aylar olan mayis ve temmuz aylari ise rafting icin en ideal donemlerdir. Iki yil oncesinde de bu bolgede Munzur Turizm Kultur ve Tanitma Festivali icerisinde yarisma duzenlenmistir. Bu bolgeye gelen raftingciler ise, cogunlukla cevre illerden rafting yapmaya gelen amatorlerdir. Bu amatorlerin en ugrak yerleri de Ovacik’ta yer alan El-baba kamping alanidir.

Koprucay
Antalya’nin Manavgat ilcesinde bulunan Tasagil Beldesi sinirlarinda yer alan Koprucay Rafting Alani, Serge Antik Kenti’nin yaklasIk olarak 11 kilometre asagisindadir. Iki adet parkur alani bulunan Koprucay parkuru, en az tehlikeli olan parkurlar arasindadir. Parkurlar, Karabuk Koprusu’nde, ortalama 1 saatte son buluyor. Cogunlukla yabanci turistlerin ilgisini ceken Koprucay’in su sicakligi ise yaz- kis 9 dereceyi gostermektedir.

Melen Cayi
Melen cayi, Duzce’ye bagli bir akarsuyu olup bolge 10 yili askin bir sure icinde rafting sporu tutkunlarini agirlamaktadir. Zorluk derecesi 3+1 olan Melen Cayi, daha cok amator katilimcilarin spor yapmalarina olanak sagliyor. Bolgenin en iyi sezonu ise bahar aylarinda basliyor. Turkiye Rafting Sampiyonasi’nin da ikinci ayaginin yapildigi bir rafting alani olan Melen Cayi’nin parkuru, yaklasIk olarak 16 km uzunlugundadir ve bu cay, Dokuzdegirmen Koyu’nden baslayip, Beyler Koyu’nde sona erer.



Barhal Cayi
Artvin sinirlari icinde bulunan ve sporculara rafting yapma firsati taniyan Barhal Cayi, ayni zamanda nehir kayagi ve kano ve nehir icin de elverislidir. Yuksek daglarla cevrili olan bir vadinin icinden akan Barhal Cayi, 18 kilometrelik bir uzunluga sahiptir. Kackar Daglari’nin guneyinden dogar ve Yusufeli’nin 2 km kadar guneyinde yer alan Coruh Nehri’ne karisir.
Barhal cayi parkuru ise, zorluk derecelerine gore toplamda 4 parkura ayrilmistir. Parkurun tamami yaklasIk 2 saatte tamamlaniyor. vardir. Mayis ve Haziran aylarinda Avusturya’ya ait olan White Water Rafting Kulubu uyeleriyle birlikte bircok yabanci sporcu da bu parkura geliyor. Bu bolgede ayrica trekking merkezleri de bulunmaktadir.

Ikizdere Nehri
Rize’de yer alan Ikizdere Nehri, yaklasIk 25 km kadar bir parkur alanina sahip rafting bolgesidir. Zorluk derecelerine gore toplamda 3 parkuru bulunan Ikizdere Nehri, en fazla mayis ve haziran donemlerinde ragbet goruyor. Ikizdere Nehri’ne bagli olan parkur alanlari ise ortalama 1,5 saatlik bir surede tamamlaniyor. Bolge, profesyonel raftingcilerin yaninda raftinge yeni baslayanlar icin de oldukca ideal bir rafting alanidir.
Nehirde ayni zamanda bazi yoresel yarismalar da yapilmaktadir. En son bu bolgede Rize Valilik Rafting Sampiyonasi duzenlenmistir. Cevresinde ise Anzer Yaylasi, Ovit, Cimil ve Kabahor gibi yaylalar da bulunmaktadir.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:09.