IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 09 Ocak 2023, 05:07   #1
Standart Kızkalesi, Mersin

Kızkalesi, Mersin’in Erdemli ilçesinin önemli mahallesi ve turizm merkezi. Yaz döneminde Mersin ve çevre illerden gelen ziyaretçilerle büyük bir turizm yoğunluğu yaşayan Kızkalesi’nde çok sayıda otel ve turistik tesis bulunuyor. Kızkalesi, biri 300, diğer bin 200 metre uzunluğundaki iki ince kumlu plajı ile deniz, kum, güneş turizmi denildiğinde Mersin’de ilk akla gelen tatil yerlerinden.

Beldede yılın büyük bölümünde yüzünü esirgemeyen güneş ise Akdeniz atmosferinin kanıtı. Tarihi geçmişinde sayısız medeniyetin izlerine rastlanan Kızkalesi’nin yakın çevresinde antik kentler, kaleler, sarnıçlar, kiliseler, su kemerleri, kaya mezarları ve taş döşemeli yollar, yörenin tarihini yansıtan yapılar.

Kızkalesi, Mersin

Eğlence ve alışveriş merkezleriyle cıvıl cıvıl bir bölge olan Kızkalesi, yaz sezonu boyunca kültür, turizm ve spor festivalleri gibi pek çok aktiviteyle de bu hareketliliği hep zirvede tutuyor.

Kızkalesi, Mersin‘in batısında, Erdemli ilçesi sınırlarında yer alan ünlü bir turizm merkezi. Erdemli’ye 23, Mersin’e ise 60 km mesafede yer alan belde ismini, Mersin’in en önemli görsel simgelerinden biri olan küçük bir adacıkta yer alan tarihi Kızkalesi’nden alıyor.

Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Kızkalesi Mahallesinin antik dönemdeki ismi Corycus veya Korykos olarak biliniyor. MÖ 4. yüzyılda Grekler tarafından kurulan Corycus en parlak dönemini Romalılar zamanında yaşamış.

Roma hakimiyeti döneminde zeytincilikte büyük bir gelişme yaşayan ve zeytinyağı ihraç merkezine dönüşen Kızkalesi, yöredeki diğer antik şehirlerle düzenli taş yollarla birbirine bağlı bir şekilde ilişkisini sürdürmüş.

Kızkalesi, tarih içinde Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar (Kıbrıs Krallığı), Karamanlılar ve Osmanlıların hakimiyetinde kalmış önemli bir yerleşim bölgesi ve ticaret merkeziymiş.

Ağabeyi II. Bayezid ile girdiği taht mücadelesi ile tanınan, Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan 1482 yılında Rodos Şövalyeleri’nin yolladığı gemiye binmeden önce bri süre Kızkalesi’nde konaklamış.

Günümüzde turistik tesisleri, denizi, kumsalları ve lokantalarıyla Kızkalesi’ndeki ören yerlerinde her dönemden kalelere, sarnıçlara, kiliselere, su kemerlerine, kaya mezarlarına, lahitlere, taş döşemeli yollara rastlamak mümkün.

Kızkalesi’ni Mersin’de bu kadar ünlü bir yer yapan en önemli özelliklerden biri de muhteşem kumsalları. Biri 300, diğer bin 200 metre uzunluğunda, ince kum taneli kumsallar yaz aylarında binlerce tatilciyi ağırlıyor.

Turist hareketliliğinin etkisiyle eğlence ve alışveriş imkanlarının da gelişmiş olduğu Kızkalesi’nde yaz sezonu boyunca kültür, turizm, sanat ve spor gibi farklı alanlarda pek çok festival, etkinlik ve organizasyon düzenleniyor.

Kızkalesi: Deniz Kalesi

Kızkalesi, Mersin

Kızkalesi (Deniz Kalesi), Mersin’in Erdemli ilçesinde, sahildeki küçük bir adacık üzerine kurulu, kentin sembolü haline gelen tarihi bir yapı. Yerleşim yerine de ismini veren kale, karadan 200 metre açıkta, küçük bir adacıkta yer alıyor. Kızkalesi’nin yanı sıra Deniz Kalesi ismiyle de bilinen kale, 1199 yılında Kilikya Ermeni Kralı I. Levon tarafından yaptırılmış.

Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesi’nin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle güçlendirilmiş. Kalenin dış çevre uzunluğu 192 metre. Koyun stratejik konumu nedeniyle çevreden gelebilecek tehlikelere karşı önlem almak amacıyla denize inşa edilen kale, kara kısmında yer alan ikinci kaleyi koruyacak savunma noktası olarak planlanmış.

Kızkalesi efsanesi
Efsaneye göre ise, Korikos’ta yaşayan krallardan biri bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz tanrıya yalvarmaktadır. Sonunda dileği yerine gelir.

Kız büyüdükçe güzelliği ve yardım severliği ile herkesin sevgisini kazanır. Günlerden bir gün kaleye bir falcı gelir. Kral onu saraya çağırtır ve kızının geleceğini öğrenmek ister. Falcı prensesin eline bakınca irkilir ama bir şey söylemez.

Kral zorlayınca ‘Kralım kızınızı bir yılan sokacak. Bu yazgıyı hiçbir şey bozamayacak ve siz dahi engel olamayacaksınız’ deyip oradan ayrılır. Kral kıza bir şey söylemez ama düşüncelere dalar. Sonunda kıyıya yakın küçük bir adacık üzerinde beyaz taşlardan bir kale yaptırmaya karar vererek kaleyi yaptırır.

Kızını da yaptırdığı kaleye kapatır. Olan bitenden haberi olmayan ve kaleye kapatılan kız üzülmekte, günden güne eriyip gitmektedir. Günün birinde saraydan kaleye gönderilen bir üzüm sepetinin içinden çıkan bir yılan kızı sokar ve öldürür.



Kıyı Kale (Dış Kale)
Kıyı Kale, Kızkalesi’nin tam karşısında, deniz kıyısında yer alıyor. Karakalesi ya da Dış Kale gibi isimlerle anılan kale, antik şehre denizden ve karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı inşa edilen şehir surlarının bir parçasıymış.

Kızkalesi de bu kaleyi desteklemek amacıyla yaptırılmış. Genelde Kızkalesi daha çok bilinse de daha önce birbiriyle bağlantılı olan bu kaleler ikili bir sistem oluşturuyor.

Kızkalesi’ne kadar gelmişken kalenin 10 km kuzeyinde yer alan Şeytanderesi Vadisinde yükselen kayalık yamacına oyulmuş, dünyada eşine zor rastlanan bir güzellik Adamkayalar‘ı da mutlaka görün.

Bölgede ziyaret edebileceğiniz diğer tarihi yerler arasında Kanlıdivane, Olba Antik Kenti, Uzuncaburç, Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Aya Tekla Kilisesi ve Silifke Tarihi Taş Köprü bulunuyor.

Kızkalesine nasıl gidilir 🚘
Kızkalesi, Erdemli’ye 23, Mersin’e 60 km mesafede yer alıyor. Kızkalesi’ne en yakın havalimanı ise 141 km uzaklıkta. Mersin-Silifke arasında sefer yapan otobüslerle Kızkalesi’ne rahatlıkla ulaşılıyor.

Mersin-Antalya Karayolu üzerinde yer alması nedeniyle sahil şeridindeki yolu kullanan tüm araçlar Kızkalesi’nden geçiyor. Kızkalesi’nin deniz kalesine ise kıyıdaki balıkçı motorlarını kullanarak ulaşılıyor.

Kızkalesi, Akdeniz kıyı şeridinin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan şehri Mersin’in en ünlü tarihi yerlerinden. Özellikle gün batımında muhteşem bir manzaraya sahip olan Kızkalesi, hakkında anlatılan efsaneler ve uğruna verilen savaşlarla bölge tarihinin en canlı tanığı.

Alıntı:
ALINTI
 
Alt 09 Ocak 2023, 08:27   #2
Standart

Çok meşhur bi her bi sürü hikayeye de konu olmuş. Kız Kulesi gibi aynı.

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:52.