IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2022, 00:36   #1
Standart Akseki Etnografya Müzesi

Akseki Etnografya Müzesi, Antalya‘nın en büyük Yörük yerleşimlerinden biri olan Akseki’de, ilçenin geleneksel kent dokusuna uyumlu, taşıdığı ender ve farklı mimari karakteriyle öne çıkan Akseki Düğmeli Evleri‘nden birinde yer alıyor. Türkiye‘nin en büyük etnografya müzelerinden biri olan Akseki Etnografya Müzesi koleksiyonunda 4 binden fazla materyal sergileniyor.

İçerisinden Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği, düğmeli evlerin ortasında yer alan müzede eski radyolardan ahşap oyma tavan ve kapılara, silahlardan tarım aletlerine, mutfak gereçlerinden müzik aletlerine kadar bölge ve ülkemizin binlerce yıllık tarihi geçmişe tanık olmak mümkün. Müze, Akseki Belediyesinin girişimleriyle turizme kazandırılmış.

Akseki Etnografya Müzesi

Akseki Etnografya Müzesi, Antalya
Akseki Etnografya Müzesi, Antalya’nın Akseki ilçe merkezinde yer alan Türkiye’nin en büyük etnografya koleksiyonlarından birine sahip. Akseki halkının bağışlarıyla kurulan müze, düğmeli evleri, ahşap camileri ile Tarihi İpek Yolunun üzerinde bulunan Akseki’nin yüksek turizm potansiyelini harekete geçirme noktasında öncü olmuş.

Akseki ilçe merkezi ve köyleri başta olmak üzere Antalya’nın kuzeyinde İbradı ve çevresinde de görülen geleneksel konut dokusunun benzersiz örneği olan; harç veya çimento kullanmadan, özgün bir yapı tekniği ile ağaç ve taş kullanılarak yapılmış ve ‘Düğmeli Evler’ olarak adlandırılan tarihi bir ahşap konakta yer alan müze, restorasyon sürecine dek Elagöz Konağı olarak biliniyordu.

Akseki Belediyesi tarafından 2011-2013 yılları arasına restore edilen ve 2016’da Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesine dönüştürülen müzedeki eserlerin büyük bölümü Akseki halkının bağışlarıyla bir araya getirilmiş. Akseki bölgesinin yerel, kültürel ve arkeolojik değerlerinin korunması ve tanıtılmasının amaçlandığı müzeyi kurulduğu tarihten itibaren ilk 1.5 yılda 20 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etmiş.

Akseki Belediyesi Akseki Etnografya Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme yarışmasında 2017 yılında ödüle layık görülmüş. Konağın zemin katında yer alan iki kanatlı ahşap kapıdan taşlık mekanına giriliyor. Taşlık mekanı müzenin giriş, karşılama ve tanıtım bölümü olarak ziyaretçilerin müzede ilk adım attığı yer.

Akseki Etnografya Müzesi

Akseki Etnografya Müzesi

Konağın ara kat bodrumunda, depo olarak kullanılan küçük oda, eşkıya baskınları sırasında genç kızların ve değerli eşyaların saklandığı sığınma odası kullanılmış. Bu odadaki eserler, Akseki’nin yakın tarihinde yaşanan acı olayları ve mekanın kullanımını tiyatral bir anlatımla sunuyor. Müzenin bu bölümünde bu tür olaylara karşı empati kurularak farkındalık yaratılması için, sembolik bir sergileme yolu seçilmiş.

Konağın asıl yaşam alanı olan birinci katı, orta sofalı, haç planlı ve köşe odaların orta sofaya açıldığı merkezi plan şemasına sahip. Odalardaki tavan, kapı ve yüklük detayları ahşabın kendi rengini sergilerken; orta sofadaki sekizgen biçimli tavan, restorasyon uygulamaları sırasında sonradan konulmuş, modern ve gelenekselin harmanlanmış bir uygulaması olarak düzenlenmiş.

1840 yılında Aksekili Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konakta kurulu olan müze sergisinde yer alan eserler, Akseki’nin yöresel yaşam biçimini ve sanatsal zevkini yansıtıyor. Akseki Etnografya Müzesine gelen ziyaretçiler, Akseki’nin köklü geçmişini barındıran bu eserlerdeki yaşanmışlığın izlerine tanıklık ediyor.

Antalya ve çevresinden gelen öğrenci gruplarını randevu sistemiyle kabul eden müzede geleneksel el sanatları konusunda da uygulamalı atölye çalışmaları yapılıyor. Müzede ebru sanatı, drama, kukla gösterisi gibi etkinlikler alanında uzman isimler tarafından gerçekleştiriliyor.

Akseki Etnografya Müzesi

ALINTI
 
Alt 30 Kasım 2022, 00:57   #2
Standart

guzelmis icerisi

________________

No MoRe DramA
 
Alt 06 Aralık 2022, 02:03   #3
Cumhuriyet Kadını
Reyhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Çok nostaljik, çok güzel :$

________________




per aspera ad astra ✨
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:46.