IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Türkiye Gezi Rehberi (https://www.ircrehberi.net/turkiye-gezi-rehberi/)
-   -   Bursada Gezilecek Yerler. (https://www.ircrehberi.net/turkiye-gezi-rehberi/13250-bursada-gezilecek-yerler.html)

IRCStaR 23 Mart 2020 16:01

Bursada Gezilecek Yerler.
 
BURSA MERKEZDE GEZİLECEK YERLER

① Osmanlı’nın Beylikten Devlete Geçişine Tanıklık Eden Tarihi Yerleri Gezin
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu’nun devletten imparatorluğa geçiş dönemindeki başkenti olduğu için sadece Türkler için değil, insanlık tarihi için önemli bir yer olarak görülüyor. Tarihi yapılar Osmangazi ve Yıldırım Mahalleleri’nde kümelendiklerinden, buraları yürüyerek gezebilirsiniz. Ancak kısa bir gezi için Bursa’ya geldiyseniz hepsini gezmek hem yerine en önemli yapıları görmenizi, Bursa’nın vaad ettiği diğer güzellikler için de vakit ayırmanızı öneririz. Aşağıda Bursa’nın Tarihi Yerleri bölümünde buraları detaylıca anlattık, size kolaylık olsun diye öncelikli olarak görmenizi tavsiye ettiğimiz yapıları da ☆ ile işaretledik.

② Bursa’nın Meşhur İskenderini Mabedinde Tadın!
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Madem Osmanlı’nın ikinci başkenti, padişahlar şehri Bursa’dayız, o zaman şu bizim naçizane damaklara padişahlara layık Bursa İskender’ini tattırmadan buradan ayrılmak da olmaz. Biz yola çıkmadan Bursalı Evde Yoklar’a sorduk: Bursa’da en iyi İskender’i nerede yeriz? Gelen cevaplar üzerine en iyisini bulmak için en popüler yerlerin hepsinde yedik – Kendimiz için yediysek namerdiz. 😛 Süper bir iskenderci bulma rehberi çıkardık: BURSA’DA İSKENDER NEREDE YENİR?

③ İngiliz Kraliçesi’nin Tercihi : Kozahan’da Simit & Çay ikilisi Yapın
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Hatırlarsanız 2008’de İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve eşi Prens Philip’in Bursa ziyaretinde, Kozahan’ı ziyaret edişi manşetlere çıkmıştı. Kraliçe, Kozahan’dan ipek kumaş alışverişi yapıp öğle yemeği yemişti. Eminiz Kraliçe Bursa’da ne yapılır diye sorarsanız hiç düşünmeden Kozahan der. 🙂 Eskiden ipek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama yeri olan hanın olayı önce ikinci katında meşhur Bursa ipeğinden şallar ve fularlar satan yan yana sıralanmış dükkanları şöyle hızlıca bir turlamak sonrasında da avlusunda çay-kahve içmek. Hanın güzelliği ve ortamın huzuruna mutlaka tanıklık etmelisiniz. Hep cıvıl cıvıl, yaz kış müthiş bir haraketlilik var. Konum için tıklayın.

④ Türkiye’nin Tek Anadolu Arabaları Müzesi’ni Ziyaret Edin
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tam 30 bin metrekarelik bir alana yayılmış eski bir ipek fabrikası Tofaş tarafından restore edilip 2002 yılında Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi haline gelmiş. Yıllar önce beygirli at arabasından başlayıp günümüz modern arabalarına kadar yaşanan teknolojik gelişimin hikayesi anlatılıyor bu müzede. Yıllarca süren bu değişimi, arabaları ve yapıldıkları tarihleri görerek yakından inceleyebiliyorsunuz. Yemyeşil bi alanın içinde olan müzede bir kafe bile var. Girişler ücretsiz ama Pazartesi günleri müze kapalı. Konum için tıklayın.

⑤ Sultanlar Şehrinde Sultanlara Layık Bir Hamam Keyfi Yapın
Bursa, doğal mineralli yeraltı kaynak suları zengini olunca, hamam keyfi de onun yüzyıllardır süregelen olmazsa olmaz ritüellerinden biri olmuş. Her ne kadar şimdilerde bir sürü modern hamam türese de 500-600 yıllık hamamlara gidip eski adetleri yad etmenin zevki bir başka. Dediğimiz gibi Bursa’nın yeraltı kaynak suları değerli olunca zaten aşağı yukarı bütün hamamlar eşit derecede faydalı; ama işin içine atmosferi, dekorasyonu, tarihi katılınca sizden gelen önerilere dayanarak birkaç örnek verebiliriz. Kimisi tarihi hamam kimisi termal / spa oteli hamamı: Çekirge Hamamı, Tarihi Keçeli Kadın Hamamı, Mahkeme Hamamı, Kervansaray Termal Bursa, Gönlüferah Oteli Hamamı. Bursa’lı evde yoklara da önerileri için çok teşekkürler!

⑥ Yakalarsanız UNESCO Manevi Kültürel Miras Listesi’deki Karagöz Gölge Oyunu’nu izleyin
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Karagöz Gölge Oyunu, Bursa’dan çıkma öyle özel bir gelenek öyle benzersiz bir kültürel öğe ki 2009’dan beri UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’nde. Baklava, döner gibi, Karagöz ve Hacivat da Yunan & Türk ortak miraslarından. Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu izleme fırsatını eskisi gibi sıkça yakalayamasak da Bursa’ya gidince Karagöz Müzesi’ne bir uğramak keyifli bir nostalji yapma yöntemi olabilir. Müze 1997 yılında “Sanat Evi” olarak açılmış ve Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında olunca da onun adını almış. İçinde Karagöz-Hacıvat ve kukla galerisi ayrıca tasvir yapım atölyesi var. 2007’de de adı Karagöz Evi’nden Karagöz Müzesi’ne değiştirilmiş.

Karagöz-Hacıvat Oyunu’nu her istediğimizde canlı izleyebilme olanağımız malesef yok. Ancak denk getirmeyi başarabilirseniz 2 yılda bir Kasım-Aralık aylarında yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali var. Bu festival 1993’ten beri düzenleniyor ve amacı Karagöz-Hacivat ve Türk Gölge Oyunları efsanelerini yaşatmak ve tanıtmak.

Adres: Çekirge Caddesi no:159 Osmangazi/Bursa Tel: 0 224 232 33 60 Websitesi:karagozmuzesi.bursa.bel.tr

⑦ Soğanlı Botanik Park’ta Pedallayın
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin tam dibinde koskocaman 400 dönümlük bir alanda Bursa Soğanlı Botanik Parkı var. 1998’de açılmış ve içinde çeşit çeşit bitkiler, çiçekler, ağaçlar, gölet, ördekler, kazlar, ülkelere ait bahçeler var. Biz hayvanat bahçesi mentalitesine karşıyız ama botanik bahçesine hayır demeyiz. Eğer tembellerdenseniz çimlere uzanıp etrafı izleyebilir kafa dinleyebilirsiniz ama tabi ki bizim tavsiyemiz pedallamak! Bu koskoca parkın büyük bir kısmını gezebilmek ve keşfetmek için bizce yine en iyi yol bisiklet kiralamak. Alanda 1.800 metre bisiklet yolu (tamam, kısa ama park güzel olduğu için keyifli olabilir yine de) bisiklet kiralama alanı var (Hasbahçe Bisiklet Evi). Üstelik tandem bisiklet bile var. Şehrin merkezinde böyle yemyeşil bir alan bulmak çoğu şehirde hayal, Bursa’ya giderseniz mutlaka değerlendirin! Ancak bizden minik bir uyarı; botanik park tatil günleri ve haftasonları o kadar kalabalık oluyor ki, huzur vermek yerine huzurunuzu kaçırabilir. Zaman planlamasını yaparken göz önünde mutlaka bulundurun. Konum için tıklayın.

BURSA’NIN TARİHİ YERLERİ

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Yukarıdaki haritada aşağıdaki maddelerde bahsettiğimiz, Bursa merkezde temel tarihi yapıların kümelendiği en önemli 2 mahalle olan Osmangazi ve Yıldırım’da birbirine yürüme mesafesindeki noktaları verdik. Siz kendi ilgi alanınıza göre aralarında öncelik sırası yapabilir ve programınızı ona göre şekillendirebilirsiniz. Biz yine de merkezde kısıtlı zamanı olanlar için en önem taşıyan yapıların önüne ☆ koyduk.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Ulu Cami, Bursa denince akla gelen en önemli tarihi yapı. Hatta Evliya Çelebi‘nin deyimiyle “Bursa’nın Ayasofyası!” 1396’yla 1400 yılları arasında yaptırıldığı ve 1. Bayezid’in mimar Ali Neccar’a yaptırdığı biliniyor. Biraz bu gibi tarihi yapılara ilgiliyseniz, Osmanlı’nın ve Selçuklu’nun mimari özelliklerini camiide rahatça görebilirsiniz. Ulu Cami’nin en dikkat çekici ve onu en özel yapan yanlarından biri Kündekâri sanatı ile ceviz ağacından tek bir çivi veya yapıştırıcı dahi kullanılmadan oyularak yapılan, üzerinde Samanyolu Galaksisi işlenmiş minberi. Caminin ortasındaki kubbenin çevrelediği 18 köşeli şadırvanı da ayrıca önemli. Bir diğer en’i de Türkiye’nin namaz kılma alanı en büyük camii olması. 🙂 İki minaresiyle, şehrin ortasında yükselen gerçekten görkemli bir yapı. Bursa merkezde tek bir tarihi yapı gezmeye vaktiniz varsa o, artık Bursa’nın simgesi haline gelmiş Ulu Camii olsun deriz biz. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 7 numaralı pinle işaretledik.

② Yeşil Cami ve Yeşil Türbe ☆
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Yeşil Camii de Bursa’nın olmazsa olmazlarından. Osmanlı mimarisinin günümüzdeki en iyi örneklerinden biri ve aslında asıl olayı çini kaplamaları. Yeşil Cami Bursa’da o kadar sevilen ve dikkat çeken bir eser ki sahip olduğu yeşil rengi sonralarda bulunduğu semtin adı haline gelmiş. 1424 yılında yapımı tamamlanmış yani epey eski bir eser. Cami yerli / yabancı turizm için önemli ama hala ibadethane olma özelliğini kaybetmemiş olması onu ayrıca bir önemli yapıyor. Konum için tıklayın.

Bursa içindeki sembolik eserlerden bir tanesi de Yeşil Türbe. Yeşil Cami’nin hemen 1 sokak arkasında. Yapım emrini 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Mehmet Çelebi vermiş. Mimarı Hacı İvaz Paşa adında bir mimar. Türbe Bursa’nın her yerinden görünüyor bu yüzden imza eserlerden biri gerçekten. Hala sağlam kalabilmesi ve ziyaret edilebilmesi için sonuncusu 2004’te olmak üzere defalarca onarılmış. Osmanlı mimarisiyle yapılan yapılar arasında tüm duvarı çiniyle kaplı olan tek türbe olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 13 – 14 numaralı pinlerle işaretledik.

③ Muradiye Külliyesi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bildiğiniz üzere külliye de İslam mimarisinin simge oluşumlarından biri. Bunun için, merkezde cami ve onun çevresinde hamam, medrese, aşevi, kervansaray, çarşı gibi yapıların yer aldığı zamanının her şeyi içine alan dev kompleks yapıları da diyebiliriz. Muradiye Külliyesi de bulunduğu semte ismini veren yapılardan biri. 2. Murad 1425 yılında Bursa’da yapım emrini vermiş ve bir sene sonra tamamlanmış. İçinde medreseden hamama bir sürü oluşum var. Bu külliyenin Osmanlı dönemindeki padişah veye ailelerinin Bursa’da yaptırdığı son külliye olduğu söyleniyor. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 2 numaralı pinle işaretledik.

④ Emir Sultan Cami ve Külliyesi ☆
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’nın başka bir önemli yapısı Yıldırım İlçesi’nde olan Emir Sultan Camii. Yıldırım Bayezid’in kızı eşi adına yaptırmış. Camiinin yapımı 14 yy. da tamamlanmış ve hala etkin şekilde kullanılıyor. Bu eserde de Osmanlı döneminin en önemli sanatlarından çiniye rastlayabilirsiniz. Eskiden Bursa’daki düğün ve sünnetlerden önce bu Emir Sultan Cami’ye uğranıp dua etme geleneği olsa da günümüzde böyle bir adet kalmamış. Camii yıllar boyunca yıkılıp yeniden yapılma, renovasyon gibi birçok değişime uğrasa da orijinal halinden çok da değişmeden korunabilmiş. Emir Sultan Camii ve Külliye semte de adını vermiş. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 15 numaralı pinle işaretledik.

⑤ Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Aslında Osman Gazi‘nin ilk başkenti olan Söğüt’te öldüğünde babası Ertuğrul Gazi’nin yanına gömülmüş ama Bursa’nın fethi sonrası naaşı da buraya nakledilmiş. Burada ilk başlarda kendisine ait bir türbesi olmamış, önce Bizans’tan kalma Saint Elia Kilisesi’ne (şimdi Gümüşlü Kümbet) daha sonra da oğlu Orhan Gazi ile beraber ayrı bir türbeye gömülmüş. Fakat 7.0 büyüklüğünde 1855 Bursa depreminde türbe yıkılmış. Sultan Abdülaziz de 1863’de Tophane Parkı girişi yakınında, karşılıklı bu iki türbeyi yaptırmış.
📍 Yukarıdaki haritada 4 numaralı pinle işaretledik.

⑥ Hanlar Bölgesi ☆
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’nın hanları, Osmanlı dönemindeki ticari hayatın en doğrudan kanıtı niteliğinde. İpek Yolu ticaretinde en önemli madde ipek olunca; e ipeğin alası da Bursa’da olunca, Bursa’nın o zamanlar ticaretteki önemi kaçınılmaz bir gerçek haline gelmiş. Ticaret faaliyetleri sırasında yol üzerlerinde yolcuların kalabileceği yapılar olan hanlar, günümüzde konaklamadan daha ziyade esnafın özellikle tekstil ürünleri sattığı yerler haline gelmiş. Bursa’da da bu hanların örnekleri oldukça fazla ve bizce gelmişken hanları ziyaret edip, hem yerel malzemelere, hem de tarihe tanıklık etmiş bu orjinal yapılara bakmalısınız. Koza Han zaten hanların demirbaşı haline gelmiş. Bunun dışında Fidan Han, Geyve Han, Balibey Han ve Emir Han da ziyaret etmeye değer yerler.
📍 Yukarıdaki haritada 8 numaralı pinle işaretledik.

Bursa’da görülmesi gerekenler listemiz epey kabarık farkındayız, ama neyse ki birçoğu birbirine gerçekten çok yakın. Kapalıçarşı da Bursa’nın en merkezi yerlerinden Heykel semtinde. Aynı zamanda çarşılar Bursa’nın tarihi ve kültürel miraslarından olunca alışveriş yapmasanız bile gidip bir kahve / çay içmek, hiç değilse içini şöyle bir dolanmak olmazsa olmazlardan. Kuyumcular başta olmak üzere yemekten elbiseye, ayakkabıdan ev eşyasına envai çeşit ürünlerin olduğu esnaf dükkanları var.
📍 Yukarıdaki haritada 6 numaralı pinle işaretledik.

⑦ Irgandı Köprüsü ☆
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Irgandı Köprüsü illa ki kulağınıza çalınmıştır, Bursa’ya gidince görülmesi gerekenlerin başında gelir hep. Yıldırım bölgesindeki bu eski çarşılı köprü, 1442 tarihli. Her ne kadar Büyük Bursa Depremi geçirmiş ve Kurtuluş Savaşı’nda bombalanmış olsa da ayakta kalmayı başarabilmiş. Bu tarihi köprünün asıl olayı köprü üstünde çarşının bulunması. Köprü bildiğiniz köprüden farksız, ama dünyada çarşısı olan sayılı köprülerden olunca ün yapmış tabi. Dünya’da bizdeki Irgandı Köprüsü’ne benzeyen, üzerinde çarşısı olan diğer 3 köprü: Bulgaristan – Lofça’daki Osma Nehri üzerindeki Köprü, İtalya –Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü diğeri de İtalya- Venedik’teki Rialto Köprüsü.

Yıkılacak kadar kötü hale geldiği sıralarda 2004’te restore edilip tekrar kullanıma açılmış. Gittiğinizde köprü üstündeki dükkanlarda Bursa’lı sanatkarların el emeği göz nuru eserlerine ve işçiliklerine göz atın deriz. Aklınızda olsun köprüdeki dükkanlar Pazartesileri kapalı. Pazar günleri de bazıları kapalı. Irgandı Köprüsü sonrası durağınız da Mahfel’de salep olsun. Yürüyerek sadece 3 dk mesafede. Konum için tıklayın.
📍Yukarıdaki haritada 11 numaralı pinle işaretledik.

Sırasıyla Venedik’teki Rialto Köprüsü, Floransa’daki Ponte Vecchio Köprüsü, Lofça’daki üzerindeki Lofça Köprüsü

⑧ Tophane Saat Kulesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Aslında bu Tophane Parkı’nda bulunan 6 katlı, 65 metre uzunluğundaki saat kulesi, Sultan Abdülaziz döneminden kalma ama 1900’lü yılları göremeden nedeni bilinmeyen bir şekilde yıkılmış. Sonrasında 1904 – 1905 tarihleri arasında yeniden yaptırılarak, I. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine yeniden hizmete açılmış. Bugün Tophane bölgesi Bursa’nın en turistik yerlerinden. Saat Kulesi de semtin demirbaşı. Aynı park içinde Osman ve Orhan Gazi türbeleri de var.
📍 Yukarıdaki haritada 3 numaralı pinle işaretledik.

⑨ Bursa Kalesi, Hisar (Saltanat) Kapısı ve Şehir Surları
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bursa Kalesi için şehrin ayakta kalan en eski yapılarından olduğunu söyleyebiliriz. Temelleri taa Bursa’nın ilk sakinleri Bithynia Krallığı’ndan kalma. Yapımının M.Ö. 1. yüzyıla kadar gittiği düşünülüyor ama o zamandan bu zamana her bir taşı üzerinde Roma, Bizans ve Osmanlı’nın katman katman izleri var. Yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğundaki surlar üzerinde kalenin 5 kapısı ve 14 burcu var. Bu kapılar: Yer Kapı, Zindan Kapı, Hisar Kapı, Pınarbaşı Kapı ve Kaplıca Kapı. Her ne kadar Tophane bölgesindeki Ortapazarı Caddesi üzerinde yer alan ve şehrin ana giriş kapısı niteliğinde olan (Saltanat Kapısı) Hisar Kapı ve surlar 7.0 büyüklüğündeki 1855 Bursa depreminde yıkılmış olsa da restorasyonlar sayesinde bugün hala ziyaret edilebiliyor.
📍 Yukarıdaki haritada 5 numaralı pinle işaretledik.

BURSA’DA NEREDE KALINIR

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bursa’da oteller daha çok merkez ve Uludağ Oteller Bölgesi’nde toplanmış durumda. Uludağ’daki otellerin fiyatları kış döneminde alıp başını gittiğinden onlar için sabit bir fiyat aralığı vermek doğru olmayacağından listeye almadık. Genel olarak Bursa’da her bütçeye göre konaklama seçenekleri var. Aşağıda her bütçe için booking.com’da öne çıkan ve bizim özellikle tavsiye etmek istediğimiz otelleri verdik.

Favorimiz: Aloft Bursa Hotel
Aloft fiyat -performans göz önünde bulundurulduğunda müthiş bir otel. Ritz-Carlton, Sheraton, Marriott, Le Méridien, W Hotels gibi ünlü markaların içinde olduğu Marriott International grubu, bütçeye uygun, yüksek kalite otelcilik sunmak için Aloft zincirini kurmuş. Türkiye’de malesef tek bir yerde varlar. Yeni, genç ve dinamik bir anlayışları var. Zaten biz de Evde Yoklar buluşmamızı burada yaptık. Çok tavsiye ederiz. Kahvaltı dahil. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Kitapevi Otel
Bursa’nın en nostaljik mahallelerinden Tophane’de, çok başarılı bir şekilde restore edilmiş bir Osmanlı konağının butik otele dönüştürülmüş hali. Harika bir bahçesi var. Konaklamasanız bile bahçesinde bir kahve molası vermek isteyebilirsiniz. Kahvaltı dahil. Fiyatlar gecelik 270-350 TL arasında. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Gönlüferah Thermal Hotel
Gönlüferah da bir o kadar güzel bir otel. Özellikle açık büfe kahvaltısı ve spa bölümü çok başarılı. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

Huzur Thermal & Spa Hotel
Bursa’daki uygun fiyatlı otel seçeneklerinden biri. Kahvaltı dahil. Wifi de var. Oteli incelemek ve rezervasyon yaptırmak için tıklayın.

BURSA ÇEVRESİNDE GEZİLECEK YERLER

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
① Osmanlı Zamanında Bir Köyde Yaşamak Nasıl Olurmuş Cumalıkızık’ta Keşfedin

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Cumalıkızık, bizim için açık ara Bursa çevresinde yapılacaklar listesinin başında geliyor. Osmanlı’nın büyüme sürecini ilk elden yaşayan köy, o günden bugüne minimum deformasyonla bugünlere kadar gelebilmiş belki de en ender yer. Tam bir zaman kapsülü. Taş sokakları, tarihi evleri, bozulmamış köy hayatı ile kesinlikle tüm Bursa programlarında olması gereken yerlerden. Özellikle de burada yapılan köy kahvaltısının enerjiyi fulleme açısından 10 kata kadar daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Cumalıkızık hakkında çok daha fazlası için bu yazımızı okuyabilirsiniz: CUMALIKIZIK
📍Yukarıdaki haritada 11 numaralı pinle işaretledik.

② Mudanya ve Trilye’de Rum Kültürünün İzini Sürün
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
İkisi de mübadele öncesinde burada yaşayan Rumların mimariden gastronomiye sihirli değneklerininin değdiği küçük ama sevimli yerleşim yerleri. Biri tarihimizin en kilit günlerinden birine sahne olmuş Mudanya Mütareke Evi’nin bulunduğu Mudanya, diğeri de ona 15 dk mesafede, dingin sokakları, tarihi Rum evleri, rakı – balık opsiyonlarıyla Bursa’nın en sevilen kaçamağı Tirilye. Mudanya hakkında daha fazlasını MUDANYA’DA GEZİLECEK YERLER yazımızda, Tirilye hakkında daha fazlasını da TRİLYE’DE GEZİLECEK YERLER yazımızda bulabilirsiniz.
📍Yukarıdaki haritada 4 – 5 numaralı pinlerle işaretledik.

③ Gölyazı’da Haftasonu Kaçamağı Yapın

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Uluabat Gölü üzerinde, çevresini turlaması 15 dakikanızı alacak kadar minik adacık Bursalıların haftasonları, sabahları kahvaltı keyfi, akşamları da balıkçıların gölden taze tuttukları Turna ve Yayın balığı için şehirden kaçarak kendilerini attıkları Gölyazı. Sessiz, sakin, huzur verici bir balıkçı kasabası. Şirinliği sayesinde fotoğrafçılarının uğrak yerlerinden. Gölyazı hakkında daha fazlası için sizi GÖLYAZI REHBERİ – BURSA’NIN HAFTASONU KAÇAMAĞI yazımıza alalım.
Yukarıdaki haritada 👉 3 numaralı pinle işaretledik.

④ İznik’te Osmanlı’nın İlklerine Tanık Olun
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’ya gelmişken, Bizans ve Anadolu Selçukluları’na başkentlik yapmış, Osmanlı’nın ilk camisi, ilk medresesi ve o zamanın hayır kurumları olan ilk imaretinin inşa edildiği, Osmanlı’nın sanat, ticaret ve kültür merkezi, taşı toprağı tarih, İznik Gölü kıyısında Bursa’nın çinili güzeli İznik’i görmeden dönmek olmaz. İznik hakkındaki efsaneleri, İznik’in hem Hristiyan hem Müslüman dünyası için önemli tarihini ve çok daha fazlasını öğrenmek isteyenleri İZNİK REHBERİ yazımıza alalım. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 14 numaralı pinle işaretledik.

⑤ Teleferikle Uludağ’a Çıkıp Bursa’ya Bir de Bakacak’tan Bakın 🚠
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’nın 9 kilometre ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Biz de burada öğredik ki teleferik neredeyse şehrin modern simgesi olmuş. Türkiye’nin ilk teleferiği olarak 1963 yılında hizmete giren sistem, Uludağ Oteller Bölgesi – Teferrüç semti arasında kara yoluna en alternatif ulaşım sistemi olarak gerçekten hayat kurtarıyor. Toplam 4 durak var. Teferrüç’ten 1231 metre yükseklikteki 2. durak olan Kadıyayla arası 10 dakika sürüyor. Kadıyayla’dan da bir 10 dakikalık daha yolculukla 1634 metre yüksekliğindeki Sarıalan istasyonuna geçiliyor. Burası yazın günübirlik kampa ve pikniğe gelinebilecek güzel bir nokta. Buradan da son istasyon olan 2. Bölge Oteller istasyonuna çıkılıyor. Sarıalan istasyonundan yürüyerek 2,5 kilometre mesafede de Bursa’nın en güzel manzara tepelerinden Bakacak Seyir Terası var. Buraya elbette kendi aracınızla da gelebilirsiniz ama önce teleferikle Sarıalan’a gelip buradan kısa bir yürüyüşle Bakacak’a geçmek daha keyifli. Sonbahar’da Bursa’nın Bakacak’tan görünüşü muhteşem bizden söylemesi! Teferrüç İstasyonu Konum için tıklayın.
📍Yukarıdaki haritada 10 numaralı pinle işaretledik.

⑥ Sukaypark’ta Wakeboard ile Aksiyona Doyun

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Zaten Türkiye’de kayak denilince akla ilk gelen yer olan Uludağ varken yazın da kayak yapmaya olanak sağlayan SukayPark gibi bir atılımın da ilk defa Bursa’dan çıkması şaşırtmadı. Yazın Bursa’daysanız Sukay Park kaçmaz. Burası, Bursa merkeze çok yakın, Osmangazi Belediyesi’nce hizmete açılan Türkiye’nin ilk kablolu su kayağı tesisi. Tesisin merkezinde 30 bin metrekare alan üzerine kurulu 1,5 metre derinliğinde yapay bir gölet var. Çevresinde de yeşil alanlar, cafe, spor alanları, eğitim alanı gibi üniteler var. Yazın fiyatlar Haftaiçi 2 saat 30, haftasonu 40 TL (2016). Eğitim ücreti de 20 TL

Adres: Osmangazi Sukayağı Tesisleri Çukurca Tel: 90 224 211 27 07 Web Sitesi: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Çalışma Saatleri: Pazartesi -Cumartesi: 09.00 – 20.00 Pazar: 09.00 – 20.00 Konum için tıklayın.
📍Yukarıdaki haritada 6 numaralı pinle işaretledik.

⑦ Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği’nde Geleneksel Köy Kahvaltısı Yapın
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bu dağ köyünde inanılmaz başarılı bir girişim var. Tam bir başarı öyküsü! Saitabat Köyü kadınlarının vizyonu bize şapka çıkarttı. En az erkekler kadar ekonomik yaşamda aktif rol oynayabileceklerinin bilincinde olan 9 kadının emekleriyle 2002’de kurulan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği lokali, zamanla kahvaltı, iftar menüsü ve yöresel ürünlerin satışından elde edilen gelirlerle en az 150 kişiye hizmet veren 50 kadına istihdam sağlayan bir işletmeye dönüşmüş.

Aslında burada sunulan kahvaltının içeriği daha çok Karadeniz sofrası ağırlıklı ama tepside yok yok. Bursa’ya özel dağ çileği ve ahududu reçellerinden, kahvaltı başlangıçı tarhana çorbasına, Karadeniz’in imza yemeği silor ve kuymakan, gözleme ve cevizli çöreğe, tamamı bu bölgede yetiştirilen ürünlerden buralı kadınların ellerinden çıkma ürünler devasa bir sini içinde sofraya geliyor. Apayrı bir kahvaltı deneyimi. Beğendiğiniz ne varsa ekleme yapılıyor. Hepsi kişi başı 30TL. Eğer 25 kişinin üzerinde bir grupsanız indirim de oluyor. Bir de söylemeden geçmeyelim bu köye sonbahar ayrı bir güzel geliyor 🙂 Konum için tıklayın.
📍Yukarıdaki haritada 12 numaralı pinle işaretledik.

⑧ Suuçtu Şelalesi’ne Uğrayın
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa çevresinde çesitli şelaleler mevcut ama aralarından en meşhuru Karadere Nehri’ndeki Suuçtu Şelalesi. İsminden de anlayabileceğiniz gibi şelaleden yaklaşık 40 metre yükseklikten uçarcasına düşüyor. Şelale, bir fay hattının çökmesi ile oluşmuş. İnsanlar buraya pikniğe, doğa yürüyüşüne ve kampa geliyor. Rahat rahat tadını çıkarmak için haftaiçi daha uygun. Ayrıca suyun debisinin yüksek ama kalabalıkların en az olduğu Mart – Nisan en ideal zamanları. Tabi sonbahar ayları da doğadaki renklerin coştuğu zamanlar. Görmeden dönmeyin deriz. Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 1 numaralı pinle işaretledik.

⑨ Uludağ Yolunda İnkaya Çınarını Mutlaka Görün
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
nkaya Çınarı Türkiye’nin anıt ağaçları arasında en meşhurlardan. 35 metre uzunluğunda 3 metre çağında kelimenin tam anlamıyla bir dev. Kendisi 600 yaşında. İnsan böylesine ulu bir canlının yanında bir kez daha kendini ufacık hissediyor. Mutlaka Uludağ yolunda tarihi İnkaya Çınarı’nı atlamayın. Hatta devasa gölgesinde bi çay-kahve molası verin hatta ve hatta meşhur İnkaya meyve tatlısını deneyin. Taze meyveler üzerine bal, kaymak, fındık…Tam bir enerji bombası! Konum için tıklayın.
📍 Yukarıdaki haritada 8 numaralı pinle işaretledik.

⑩ Uludağ’da Kış Tatili Yapın
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Uludağ tartışılmaz Türkiye’nin en popüler kayak merkezi. Özellikle sömestr ve üniversitelerin ara tatillerinin olduğu dönemler full çekiyor ama buranın tadı pistlerin nispeten boş olduğu off dönemlerde çıkıyor. Bir de bahar aylarında 0 kar varken ve dağda doğa coşmaya başlamışken de Uludağ’ın keyfi bir başka oluyor onu da belirtmeden geçmeyelim. Konum için tıklayın.
📍Yukarıdaki haritada 13 numaralı pinle işaretledik.

BURSA TARİHİ
Bursa Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu Söğüt’ten sonraki ilk başkenti olunca, haliyle tarihinin tozlu sayfalarında oldukça yer edinmiş bir şehir. Tabi Bursa, Osmanlı döneminden çok uzun zaman öncesinde keşfedilmiş bir yerleşim yeri. Öyle ki civarda yapılan kazılarda M.Ö. 5200 yıllarına ait bir yerleşim yeri bile bulunmuş.

Bursa’da kurulan ilk kent, Bithynia Krallığı tarafından M.Ö. 3 yüzyılda kurulsa da bu tarihten önce de sayısız ülke ve koloniler bölgeye egemen olmuş. Bursa’nın ilk adı da Bithynia Kralı’nın adı olan “Prusa”. Ama bazı yerlerde “Bitanya” olarak da geçiyor. O zamandan Osmanlı dönemine kadar Bursa’nın adı da sahipleri de defalarca değişmiş, hatta uzun bir süre Roma egemenliğinde kalmış.

Osmanlı’nın Bursa’ya hakimiyet hikayesi de Anadolu Beylikleri’nden Osmanlı Beyliği’nin zamanla güçlenip çevre toprakları alma isteğiyle başlamış. 1307’de Osman Bey Bursa’yı kuşatsa da Bursa’nın tam anlamıyla Osmanlı’ya ait oluş süreci oğlu Orhan Bey’in 1326’daki kuşatmasıyla başlamış. 1363 yılından sonra belki Bursa yönetimin başı olma özelliğini kaybediyor, hatta kısa bir süreliğine de olsa Yunanlarca işgal ediliyor ama her şeye rağmen tarihsel önemini günümüze kadar korumayı başarıyor.

Şimdi ise burası yerli-yabancı birçok turistin görmeye can attığı, nostaljik bir sultanlar şehri. Osmanlı’nın Bursa’daki izleri o zamanlardan günümüze Bursa’yı tarihseverlerin keşif noktası yapıyor. Bu dönem boyunca inşa edilen medreseler, hamamlar, hanlar, camiler gibi sayısız eser hem Osmanlı tarihine ışık tutma hem de dönemin atmosferine tanıklık edebilme imkanı sunması açısından çok önemli bir kültürel mirası oluşturuyor. Zaten sırf bu özellikleri bile onu UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne sokacak kıymette.


BURSA’DA YEME – İÇME
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bursa’ya geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken imza tatlar arasında başı merkezde İskender, Tahanlı (Tahinli Pide), Pideli Köfte, Cantık, İnegöl Köfte, kestane kebap ve kestane şekeri, Uluabat veya İznik Gölü’nden taze çıkma Yayın Balığı, mandıradan çıkma taze Mihaliç Peyniri, Kemalpaşa Tatlısı, Cumalıkızık’ta veya Saitabat Köyü’nde şöyle gözlemeli, cevizli lokumlu, ahududu reçelli serpme köy kahvaltısı çekiyor.

BURSA’YA NASIL GİDİLİR
İstanbul – Bursa Feribot & Deniz Otobüsü : BUDO & İDO
İstanbul’dan Mudanya’ya geçip, Mudanya’dan da Bursa merkeze kolayca geçebilirsiniz. Mudanya – Bursa merkez arası şahsi aracınızla sadece 29 kilometre ve ortalama 40 dakika bir mesafe. Şahsi aracınız yoksa da Mudanya’dan Bursa şehir merkezine F/3 numaralı otobüslerle geçebilirsiniz.

BUDO – Deniz Otobüsü
İstanbul’dan Bursa’ya arabasız en kolay ulaşımı BUDO seferleri ile yapabilirsiniz. Yolculuk 1 saat 50 dakika sürüyor. Kabataş veya Büyükçekmece’den sadece yolcular için (Araçlar için yok) yapılan günlük seferler var. BUDO Detaylı bilgi ve sefer saatleri için tıklayın

İDO – Deniz Otobüsü
İstanbul – Mudanya arasında İDO’nun Beşiktaş-Kadıköy-Yenikapı-Bursa deniz otobüsü hattı var. Yolculuk yaklaşık 95 dakika sürüyor ve günde ortalama karşılıklı iki sefer var. Deniz otobüslerinin sadece yolcular için olduğunu hatırlatmakta fayda var. İDO sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

İDO – Hızlı Feribot (Yenikapı – Mudanya Hızlı Feribot)
İstanbul’dan Bursa’ya arabanızla gelecekseniz de Mudanya’ya hızlı feribot seçeneği var. İDO feribot sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Arabayla İstanbul Bursa
İzmit Körfezi’ne yapılan Osman Gazi Köprüsü’nü kullanmak isterseniz sadece 2 saat sürüyor. Ancak geçiş ücretleri malum. Körfezi dolanmaya kalkarsanız Bursa’ya en iyi ihtimalle 3 saate varırsınız.

Havayoluyla
Bursa Yenişehir Havalimanı’na çevre illerden Anadolu Jet’in tarifeli seferleri var. Bu iller Ankara, Diyarbakır, Erzurum, Muş ve Trabzon.

tugbu 23 Mart 2020 16:22

Waw dedim o irgandi koprusunu çok merak ettim bak simdi bu yil gezi guzergahlarim arasinda bursa emegine saglik bayildim...

Siyah 23 Mart 2020 16:26

Bende Bursa'yı gezdim sanıyordum...

Allecra 23 Mart 2020 16:34

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İskender İskendeoğlu ;haha

IRCStaR 23 Mart 2020 16:40

Alıntı:

tugbu Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 47095)
Waw dedim o irgandi koprusunu çok merak ettim bak simdi bu yil gezi guzergahlarim arasinda bursa emegine saglik bayildim...

oo @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sen yasıyonmu yaa (:

IRCStaR 23 Mart 2020 16:41

Alıntı:

Siyah Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 47098)
Bende Bursa'yı gezdim sanıyordum...

tam gezmemişsin demekki @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (:

tugbu 23 Mart 2020 16:42

Alıntı:

IRCStaR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 47108)
oo @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sen yasıyonmu yaa (:

Coronadan filan ölmezsem evet :D

IRCStaR 23 Mart 2020 16:42

Alıntı:

Allecra Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 47106)
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

İskender İskendeoğlu ;haha

Tesekkurler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İlaven İçin (:

Allecra 23 Mart 2020 16:44

Alıntı:

IRCStaR Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 47117)
Tesekkurler @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] İlaven İçin (:

Bursa benim için burası demek ;uzl

rica ederim ;haha

Hesna 22 Aralık 2020 12:59

Fazlası var eksiği yok
Harika bir paylaşımdı
Emeğinize sağlık

Ek olarak aklima gelenler; ExtremPark, 1326 Bursa Fetih Müzesi, Oylat Mağarası, Sadagi Kanyonu, Aktopraklikhoyuk acik hava müzesi derim.

brooklyn 22 Aralık 2020 17:32

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Cennet kanyonu - yenişehir
ilginçtir ki, şehir efsaneleri yüzünden ancak 2014 yılında keşfedilen bu doğa harikası kanyonu bir çok bursa'lı dahi bilmiyor..

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nın haberi var mıydı peki?

Hesna 22 Aralık 2020 17:36

Alıntı:

brooklyn Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 280514)
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Cennet kanyonu - yenişehir
ilginçtir ki, şehir efsaneleri yüzünden ancak 2014 yılında keşfedilen bu doğa harikası kanyonu bir çok bursa'lı dahi bilmiyor..

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] nın haberi var mıydı peki?


Hihim
Ismen duymakla birlikte gidemedim :)

brooklyn 22 Aralık 2020 17:40

yakın zamanda gidebilirsin umarım @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] .

She 30 Aralık 2020 16:59

Hepsi bir birinden güzel yerler. Ulucami de namaz kılmanın hazzı çok farklı, sabah kahvaltısı için cumalıkızık tam bir tarih kokuyor zaten. Göl yazı ise kayık turu ile huzurun tam yeri diyebilirim canım bursam.

1903 17 Ocak 2021 03:43

Bursa’da Gezilecek Yerler
 
1-Kapalı Çarşı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında Tahtakale ile Emir Hanı arasında bulunan çarşı, kentin göbeğinde yıllardır yerini koruyan Ulucami ve Orhan Cami’nin hemen altında bulunmaktadır. Sonrasında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’e taşınmıştır. Günümüzde Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Kapalıçarşı’nın merkezini oluşturuyor.

Diğer kalan çarşılar ise Bedesten’in çevresinde konumlanmıştır. Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Hacıivaz Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı geçmiş o dönem Kapalı çarşı adını almıştır. Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılmış ve yavaş yavaş kapalı çarşılar oluşturulmaya başlanmıştır.

En çok ilgi çeken yer olup, günümüze dek tarihi dokusu bozulmayan atmosferik çarşı 130 dükkana sahiptir. Giyimden havlu işçiliğine, kuyumculardan ayakkabıcılara birçok alanda hizmet vermektedir.

Geçmişte alışveriş ve ticaretin merkezi Ulucami’nin arkasındaki Kapalıçarşı ve Bedesten bugüne ulaşan 130 adet dükkan gelmiştir. Bu dükkanların çoğu kuyumcu ve döviz üzerinedir.

Kaçırmayın! Kapalı çarşı içerisinde birçok çeşit restoran mevcut. Bu restoranlarda; köfte, meşhur iskender, mantı, pide gibi lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Kuyumcular Bölgesi’nde Bursa’nın yerel tatlarından biri olan Cantik’i denemelisiniz. Yuvarlak, simit büyüklüğünde içi kıymalı veya kuşbaşılı olan pidedir. İpek Han ve Koza Han’da oturup çay ve kahve içerek vakit geçirebilirsiniz.

2-Eski Aynalı Çarşı

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Orhan Gazi tarafından 1339 yılında hisar dışına yaptırılan külliyenin hamamı olan bu yer, şehrin ilk çarşı hamamıdır. 16. Yy’a kadar çarşının ihtiyaçlarını karşılayan bu yapı 1584 yılında çıkan yangın sonucu hasar görmüştür. Yenileme çalışmalarının ardından kadınlar ve erkekler olarak ayrılmış olup birde kahve dükkanı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa’nın ikonu haline gelmiş birtakım ürünlerin satışını yapıldığı çarşı olarak işlevini devam ettirmektedir.

3-Ulu Cami

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Niğbolu Zaferi’nin ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle, 1396 senesinde yapımına başlanmış ve 1399’da tamamlanmıştır. Esasında söylenene göre zafer sonrası, Yıldırım Beyazıd şehre 20 cami yapılmasını emretmiştir. Ancak Emir Sultan Hazretleri bunun yeni kurulan kente fazla olacağı düşüncesi ile 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiş.

Kündekari tekniği ile yapılan caminin içindeki eşi benzeri çok nadir görülebilen minber, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. Minber, evrenin kül olarak doğu tarafında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sisteminin tasvir edildiği söylenmektedir. Aynı zamanda gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek boyutlarıyla birebir.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içerisinde deprem, istila, yangın gibi olayların yaşanması üzerine oldukça zarar görmüştür. Bir erken Dönem Osmanlı Mimarisi olan cami, kentin en büyüğü ve anıtı niteliğindedir. Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan her biri farklı hattatlar tarafından 200 hat levhası ve duvar yazılarıyla Hat Sanatları Müzesi olarak da bilinmektedir.

Caminin şadırvanı hakkındaki söylentiye göre; yapımında bazı noktaların kamusallaştırılması gereken caminin şadırvanı Musevi bir kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen kadın, rüyasında insanların hepsinin aynı yöne koştuklarını görür. Nereye gittiklerini soran kadın cennet cevabını alır. Gördüğü rüyadan etkilenen kadın ertesi gün arazisini Şadırvan yapılması şartıyla verir.

Ayrıca şöyle bir detay söz konusu; inşasında çekilen maddi sıkıntıların ardından yarım bırakılan inşaat, Hristiyan ve Musevi topluluklarının maddi destek bulunmuşlar. Bunun üzerine Müslümanlarda teşekkürlerini iletmek için David’in Yıldızı ve Haç sembollerinin işlendiği taşları cami pencerelerinin üzerinde kullanılmıştır.

4-Tophane

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Bursa’nın etkileyici manzarasının ayaklar altına serildiği yerlerden biri de Tophane’de bulunan Saat Kulesi mevkisidir. Burada aynı zamanda Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve ondan sonra gelen padişah olan oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri de burada bulunmaktadır.

Saat Kulesi; Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış olup, 1900’lere kadar ayakta kalmış ve bilinmeyen bir tarihte de yıkılmıştır. 1904 yılında yapımına tekrar başlanmış, tamamlandıktan sonra II. Abdülhamit’in tahta çıkışı sebebiyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından faaliyet açılmıştır. Dört bir cephesinde elektronik saat bulunan kule aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yangın gözetleme yeri olarak da kullanılmaktadır.

Osman Gazi Türbesi; koca bir imparatorluğun kurucusunun türbesinin bulunduğu yer, elbetteki en önemli tarihi noktalardan biridir. Padişah olduğu dönemde, Bursa kuşatması esasında oğlu Orhan Bey’e şehrn kubbeli bir yapısını işaret ederek vefat ettiğinde buraya gömülmek istediğini belirtmiştir. Eski bir kilise türbeye dönüştürülmüş ve naşı buraya gömülmüştür. Ne yazıktır ki orjinal türbe depremde hasar görerek yıkılmıştır. Fakat 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.

Tophane Parkı’nın hemen girişinde ise 1281-1362 yılları arasında yaşamış olan ikinci padişah Orhan Gazi’nin türbesi yer almaktadır. Bursa’yı fethetmeden önce kentin manastırı olan Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümüne yapılmıştır. O yüzden manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala görebilirsiniz.

5-Bursa Tarihi Evleri
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? 17. Yy’daki Bursa evleri hakkında edindiğim bilgilere göre, ailelerin gelir durumlarına göre değişkenlik göstermektir. Maddi durumu iyi olan ailelerin evleri konakken, orta düzeyde maddi imkana sahip ailelerin evleri yine iki katlı olup, farkı özelliklere sahiptir.

Yaygın olarak çoğu Bursa evinde, sofa, mutfak, cumbalı yada balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu vardı. Ahır, kiler, ambar gibi sıcak ve korunaklı yerler alt katta olurken, bahçeleri çardak, ahır, fırın, ambar, çeşme, samanlık, tuvalet ve hamam yerleri bulunurmuş.

Günümüze kadar gelebilmiş en güzel örneklerden biri de eski evliyalardan Somoncu Baba Evi ile Muradiye’de bulunan Osmanlı Evi’dir. Hatta bu müzeye dönüştürülmüş evin içerisini de gezme imkanınız var.

18. yüzyıl itibariyle ahşap süslemelerin, aşı boyası uygulamalarının yaygın olarak görüldüğü aşikar. Bu özel görünümü ile sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan Bursa evleri, böylesine her yerin betonarme olduğu yerde yaşayan insanlara iç çektiriyor.

6-Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Cumhuriyet Dönemi işletmelerinden biri olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 1938 senesinde Atatürk tarafından açılmış olan Merinos Yünlü Müessesi’nin yenilenmesinin ardından kültürel mirası korumak amacıyla müzeye çevrilmiştir.

Sanayi devrimlerinden biri olan bu fabrika, 1960’lı yıllarda ülkeye katkı sağlayan işletmelerinden biriyken 2004 senesinden sonra çalışma durdurmuş ve Bursa Belediyesi’ne devredilmiştir. Belediye tarafından ise kültür merkezine ve müzeye dönüştürme kararı verilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Fabrikanın tüm üretim sürecini izleme şanına sahipsiniz. Yün ve ipliğin ortaya nasıl çıktığının, iplikten dokuma malzemelerinin nasıl elde edildiğini, boya malzemelerinin kullanışına kadar birçok yöntem sırasıyla veriliyor. Bu aletlerin yanında Merinos tarihi ve Bursa’nın teknoloji ve sanayi tarihini ele alan belgelerde gösteriliyor.

Başlarda yurt dışından ithal edilen yünler kullanılırken zaman içerisinde gelişen fabrikada, Merinos Koyunları’nın yünleri işlenilebilecek hale gelmiştir. Burada koyunlardan alınan yünlerin aşamaları ve kumaşa döndürülmesi, hangi yöntemlerin kullandığı gibi adımları öğrenebilirsiniz.

7-Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde, Üçpınar Tümülüsü‘nde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve tümülüsteki bir mezar odası canlandırılmıştır.
Umurbey Mahallesi’nde 1998-2002 yılları arasında eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açılan bir müzedir. 30 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikayesi ele almaktadır.
Geçmişten günümüze uzanan gelişim hikayesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayın!

8-Bakacak Seyir Noktası
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? 1720 metre yükseklikte, Uludağ zirvesinde konumlanan Bakacak Seyir Noktası, oldukça etkileyici manzaraya sahip. Açık havalarda Marmara Denizi’ne kadar görebilirsiniz. Yalnız belirtmeliyim ki yükseklik başınızı döndürebilir, bir süre sonra alışacaksınızdır.

Neden Gitmelisin? Bu muhteşem seyir manzarasına karşı bir dağ havası almak ve hoş fotoğraflar çekilmek için birebir nokta. Oteller bölgesine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, şehir merkezine ise 45 dakika uzaklıktadır. Bursa manzarasını ayaklar altına seren Bakacak’ta, tertemiz şehir havasını soluyabilirsiniz.

9-Bursa Teleferik
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? 1963 senesinde kullanıma açılan teleferik, Türkye’nin ilk teleferik hattı olma özelliğine sahiptir. Toplamda 144 kabini ile oldukça güvenli bir yolculuk geçirebileceğiniz teleferik hattında, 8’er kişilik kabinleri ile toplamda 1500 kapasiteye sahiptir. Gece ve gündüz farketmeksizin kesintisiz hizmet sunan teleferik, yağmur kar demeden sarsıntısız, korkunuz varsa en aza indirgeyecek düzeyde bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Öncelikle Bursa’nın semtlerinden biri olan Tefferüç’ün Merkez İstasyonu’ndan hareketle 1231 metre yükseklikteki Kadıyayla İstasyonuna varıyorsunuz oradan bir başka vagona binerek 1635 metre yükseklikteki Sarıalan’a 12 dakikada ulaşacaksınız. Son olarak burada 1810 metre daha yükseğe çıkarak 2. Bölge oteller istasyonuna varabilir, burada bulunan market, restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine giden bir yol… Bursa’ya gelince yaz ile kışı birbirine bağlayan teleferiğe, birçok insan gibi binmeden dönülmemesi gerektiğini düşünüyorum haklı olarak. Şehrin en yüksek tepesine ulaşırken göreceğiniz manzaralarda işin keyfini sürmenizi sağlıyor.

10-Tarihi Çamlı Kafe
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Burası Neresi? Çamlı kafe, Bursa’nın Trilye ilçesindeki Zeytinbağı’nda yer alıyor olup, fazla bilinirliliği olmayan ancak bilenlerin de sıklıkla ziyaret ettiği hoş manzaraya sahip tarihi bir mekan. Adeta huzuru yansıtan sakin konumu ve tertemiz deniziyle gelenleri mest ediyor. Özelikle hafta sonları güzel havanın tadını çıkartan çok oluyor burada.

Kahvaltı öğününden tutun abur cuburuna kadar her çeşit yemeği bulabileceğiniz mekanın ünlüsü gözlemeleri. En cezbecidi tarafı ise bu güzel manzara karşısında uygun makul karşılığında bir şey yiyip içmek sanırım. Zira bu çok alışa gelmiş bir durum değil. Ortalama kahvaltı için 20-25 yemek içinse 15-25 civarı ödeyerek hesaplı bir gün geçirebilirsiniz.

Neden Gitmeliyiz? Dilerseniz çay bahçesinin içinde dilerseniz de çam ağaçlarının yarattığı gölgelikte yer alan tahta bank ve masalarda gönlünüzce oturabilirsiniz.

11-Arap Şükrü Sokağı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Burası Neresi? Bursa’nın en bilinen eğlence mekanlarının yer aldığı Arap Şükrü Sokağı, Çiçek Pasajı’nın girişinde yer almaktadır. Kentin tarihini yansıtan bu sokak, Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından Orhan Gazi‘nin kale surlarını bu yerin hemen yanında bulunan mahalleye Musevilerin yerleşmesine müsade etmiştir.

İspanya‘dan sürülen Yahudiler 1492 tarihinde II. Beyazıd tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Sokakta halen yaşamını devam ettirmekte olan 20-30 hane Yahudi’nin ibadethaneleri olan Geruş ve Mayor sinagogları da burada yer almaktadır.

“Yahudi Mahallesi” adıyla bilinen Arap Şükrü, geçen 50 yılın ardından yaşadığı değişimle Bursa’nın önde gelen eğlence merkezlerden biri oluştur. Arap Şükrü adındaki bir esnafın bu bahsi geçen sokakta bir mekan açması üzerine başlayan serüven çocuklarınında yeni mekanlar açmasıyla trafiğe kapatılarak bugünkü haline bürünüyor.

12-Cumhuriyet Caddesi
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Burası Neresi? Bursa ticari hayatıyla ünlü ilçelerin başında olup üzerinde 270 adet dükkan bulunan Cumhuriyet Caddesi, trafiğe kapalı ve yalnızca tramvay ulaşımı sağlanmaktadır. 1905 senesinde Bursa Valisi Mümtaz Reşid Paşa tarafından açılan caddenin o dönemlerdeki ismi II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye’ydi. Bir ucu Meydanı’nda başlayıp diğer ucu Gökdere Bulvarı’nda son bulmaktadır. Dükkanların çoğunluğu züccaciye, halı ve perde üzerinedir.

13-Şelaleler
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Burası Neresi? Kent Ormanı girişinden itibaren orta zorluktaki bir patikadan geçerek varılan şelale, Yıldırım ilçesinde bulunur. Deliçay üzerinde dört kademeli olan şelaleye yakın piknik masaları ve çeşme bulunmaktadır. Şırıl şırıl akan şelalenin eşliğinde piknik yapmak ve çeşmeden akan soğuk sularının tadına bakmak yaz aylarında yapılacak en ideal planlar arasındadır.

82 metre yükseklikten akan şelalenin dört basamaklı olduğundan bahsetmiştim. Sol tarafta yer alan tabelayı takip ederek en tepeye çıkabilir seyir manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Buradan şelaleye giren birçok insanın olduğunu göreceksiniz. Buz gibi yüzmek sizin takdirinize kalmış artık. &[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaçırmayın! Lezzetli bir balık yemek istiyorsanız burada yer alan alabalık tesislerine uğramanızı öneririm. Şelalede her yıl mevsime bağlı olarak renk değişimleri gözlemlenmektedir. Kahverengi, sarı, yeşil ve kızıl renklerinin birbiri arasındaki ahenk…Hele birde ağaçlar yapraklarını dökmüş ise tam fotoğraf çekilmelik diyebilirim.



Alıntı

JeSteR 17 Ocak 2021 03:44

pek sevmem o şehri ama gidersem gezecem :))

She 06 Şubat 2021 13:38

Eski tarihten bu yana halen bazı şeyleri koruyan nadir şehirlerden birisi.

Eftamintokoftiden 06 Şubat 2021 14:15

Alıntı:

Hesna Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 280222)
Fazlası var eksiği yok
Harika bir paylaşımdı
Emeğinize sağlık

Ek olarak aklima gelenler; ExtremPark, 1326 Bursa Fetih Müzesi, Oylat Mağarası, Sadagi Kanyonu, Aktopraklikhoyuk acik hava müzesi derim.

podyum parkı da ekleyebilir miyiz ? millet biraz ortam görsün.. bizde ortam beyle..

Hesna 06 Şubat 2021 14:18

Alıntı:

Eftamintokoftiden Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 344389)


podyum parkı da ekleyebilir miyiz ? millet biraz ortam görsün.. bizde ortam beyle..

:gulmektencatlayan:

Podyumpark varsa Özlüce de vardır diyebiliriz
Gorukle demeyelim ama :d

Eftamintokoftiden 06 Şubat 2021 14:32

Alıntı:

Hesna Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 344400)
:gulmektencatlayan:

Podyumpark varsa Özlüce de vardır diyebiliriz
Gorukle demeyelim ama :d

Öğrenci varken görükle :coktatli:

Publisher 19 Nisan 2021 15:26

Mudanya`yı beğenmiştim.
Tabiki kestane şekeriiiii:coktatli:
Bununla birlikte, sakin ve diğer illerine göre ulaşımı bir tık daha pahalı olan şehir.
Ama mütevazı bir yapısı var.
Orhangazi`deki yol üstünde olan "Köfteci Yusuf'un müptelasıydık.
İstanbuldan kalkıp köfte yemeğe gitmişliğimiz çoktur, severim.

Sim 19 Nisan 2021 15:28

hof cok özledim.. carsisini cok seviyorum niye bilmem:gulmektencatlayan:
corona bi sal bizi artik


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi