IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


4Beğeni(ler)
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By Yazgı
  • 1 Post By CeReN


 
 
Seçenekler Stil
Alt 18 Şubat 2020, 12:41   #1
Standart Basarili Bir Roman Yazari Olmak Icin Yapilmasi Gerekenler

Kimileri ”Anlatsam roman olur!” klisesinden imtina edip ”Yazsam roman olur mu?” sorusunu hayatlarinin merkezine aliyor. Bu bakis acisi ile birlikte roman yazari olmak, oyku yazari veya sair olmaktan cok daha zor bir yola girmek anlamina geliyor.

Ozellikle daha sonra populer olmus; ama zamaninda yokluk, parasizlik ve hatta evsizlikle sinanmis yazarlarin hayatlari negatif degil, pozitif bir motivasyona sahiptir. Knut Hamsun Aclik romanini yazarken tefecilere borclanmis, kaldigi pansiyondan kovulmus ve buna ragmen yazma azminden vazgecmemistir. Victor Hugo’nun olumsuz kabul edilen eseri Sefiller, 50’den fazla yayinevi tarafindan reddedilmis, ama gunumuze bir dunya klasigi olarak adini altin harflerle yazdirmistir.

Basarili bir roman yazari olmak icin yapilmasi gerekenler adim adim tatbik edilmeli ve yazma edimi bir hobiden cok bir yasam bicimi olarak kabul edilmelidir.

Dunya Ulkelerinin Farkli Yazarlarini Okumak
Hep ayni yazari okumak, iddiali ve ozgun bir roman yazari olmak icin yeterli degildir. Bircok ulkenin bilinen ve bilinmeyen yazarlari incelenmeli, periyodik olarak okuma listeleri olusturulmalidir. Gunumuzde en cok Fransa, Amerika ve Italya edebiyati takip ediliyor. Ancak Kubali, Arjantinli ve Uzak Dogulu yazarlarin cesitli eserlerini okumak dunya edebiyatini guncel olarak takip etmek icin ideal olacaktir.

Birden Fazla Turde Okumalar Gerceklestirmek
Roman yazari olmak icin sadece roman turunde eserler okumak yaygin yanlislardan bir digeridir. Bunun yerine cok yonlu okumalar gerceklestirilmelidir. Siir turunun en nadide uretimleri mutlak surette okunmalidir. Ayni zamanda oyku, inceleme ve anlati turundeki kitaplara da gerekli olan onem verilmeli. Dilin usluba donusturuldugu olgunluk caginda farkli okumalar yapmak, olaylari ele alis bicimini de komple degistirecektir. Bir roman yazarinin en onemli misyonlarindan biri farkli bakis acilarina sahip olmaktir. Bunun yolu ise farkli edebi turlerinin sentezini roman sanatinin icine yansitmaktan gecmektedir.

Not Defterine/Defterlerine Sahip Olmak
Filmlerde ve kimi kitaplarda bize yazar tipi, elindeki not defteri ile gosterilir. Roman, uzun soluklu bir yazim macerasi oldugu icin akla gelen fikirler, aninda not edilmedigi takdirde unutulur. Olay orgusunun icerisine dogrudan dahil edilecek kimi notlar, bu defterlere gecirilerek hayatin her zamanina yayilan genis olcekli bir yazma disiplini gelistirilebilir.

Kendine Ait Yazim Saatleri Olusturmak
Roman yazarlarinin ilhamdan cok yalniz kalmaya ihtiyaci bulunuyor. Roman, cok buyuk miktarda mesai gerektiren bir yazi turudur. Karakterleri derinlestirmek, olay orgusunu determine etmek ve kurguyu oturtmak icin sistemli bir sekilde calismak gerekiyor. Franz Kafka ”Olabildigince yalniz kalmaliyim, basardigim ne varsa yalnizligimin eseridir.” diye yazdigi gunlugunde basarili bir yazar olmanin sirrini da vermis oluyor.

Yapici Elestirileri Almak, Yikici Elestirileri Atmak
Romanin cesitli bolumleri belli basli kisilere okunabilir. Bu kisilerden yorum almak romanin genel catisini etkilemese de mustakbel yazarin duygu durumuna dogrudan tesir eder. Bu nedenle yapici elestiriler alinmali ve degerlendirilmeli, yikici elestiriler ise aninda unutulmalidir. Bilinmelidir ki roman, en sonunda diger sanat turleri yalniz icra edilen bir sanattir.

Asla Vazgecmemek
Yazinin basinda Victor Hugo’nun reddedilme surecine dair bilgiler verdik. Bu olay sadece Fransiz yazarin basina gelmedi. Reddedilme, genellikle basarisiz yazarlari yolun basinda dururken potansiyel tasiyan yazarlari ise kamcilar. Bu nedenle asla vazgecilmemeli ve en iyisi en icine sineni yazana kadar kalem oynatma edimi devam ettirilmelidir.

Yayinevlerini Takip Etmek
Turkiye’de yuzlerce yayinevi var. Bu yayinevlerinin Turkce roman basanlari sosyal medya hesaplari takip edilmeli. Dosya basvurulari icin gerekli sartlar saglanmali ve bu kurallara riayet edilmelidir. Dosya gonderilen yayinevlerinden gelen bir davet, yeni bir yazar olma yolunda en onemli adimin atilmasi anlamina da gelecektir.
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 18 Şubat 2020, 14:48   #2
Huysuz ve tatlı kadın..
Yazgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Okicam bu konuyu. Yorum atayim da kaybolmasın.

 
Alt 18 Şubat 2020, 15:41   #3
Standart

Alıntı:
Yazgı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Okicam bu konuyu. Yorum atayim da kaybolmasın.
o zaman roman yazmayi dusunuyo olmalısın

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:56.