IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 05 Şubat 2023, 17:38   #1
AbC
AbC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Retinol Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Nedir?
Retinol, A vitamininin farklı formlarından biridir. Vücutta kreatin sentezi, hücre yenilenmesi ve onarımında rol oynar. Retinol, gıdalar tarafından alınabilen ve vücut tarafından üretilebilen bir vitamindir. Cildin kendi kendini doğal yollardan yenilemesini tetikleyen ve asitten sentezlenerek üretilen retinol özellikle hücre yenilenmesinde etkili olduğundan anti aging cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

Retinol Ne İşe Yarar?
Retinoidler, cildi yenileyen bileşenler olarak dikkat çekerler. Bu ailenin bir üyesi olan aynı zamanda takviye gıda olarak da alınan retinol, kolajen üretimini artırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olurken hücre yenileme etkisi sayesinde cilt dokusunun daha aydınlık ve pürüzsüz görünmesine destek olur. Diğer bir yandan ciltte yeni kan damarlarının üretimini uyararak cilt rengini iyileştirmeye de fayda sağladığı bilinmektedir. Cilt bakımında retinol esas olarak akne tedavisi için kullanılsa da hücresel yapıyı uyararak yeni ve sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetiklemesiyle yaşlanma karşıtı bakım olarak kullanılmaktadır. Hücrelerin yenilenmesindeki rolünden dolayı bu içerik, anti-aging ürünlerde de sıklıkla tercih ediliyor.

Retinol Serum Faydaları Nelerdir?

Retinolün ciltte yaşlanma karşıtı bakımda ve akne tedavisinde kullanıldığını biliyorsun. Bu içerik, agresif nitelikte olup düzenli kullanımda ciltte gözle görülür sonuçlar veriyor. Hücresel yapıyı uyararak yeni ve sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetikliyor. Retinol'ün faydalarını kısaca sıralayalım;

Yaşlanma karşıtı bakım için kullanılır
Akne tedavisine yardım eder
Cilt yüzeyinde iyileşme sağlar
Yeni hücre üretimini destekler
Cildi yeniler
Sebum üretimini dengeler
Kırışıkları önler
Cildi aydınlatır
Cilt leke görünümü azaltır
Cilt rengini eşitler
Retinol Sivilce Tedavisinde İşe Yarar Mı?
Akne tedavisinde de önemli rol oynayan ve neredeyse her cilt problemine çözüm getiren retinol; gözenekleri sıkılaştırmaya, cilt tonunu aydınlatıp eşitlemeye, koyu leke görünümünü azaltmaya ve hiper pigmentasyonu kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Ancak retinol kullanmadan önce mutlaka dermatoloğa danışmak gerekiyor. Aynı şekilde ne sıklıkta kullanılacağı da yine dermatolog tarafından belirlenecektir.

Retinol Zararları Var Mıdır?
Retinolün cilde faydası bakımından çok güçlü bir bileşen olmasının yanında, bir asit olduğu da unutmamak gerekiyor. Cilde direkt zararı olmasa da güçlü yapısı gereği bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açtığı bilinmektedir. Bazı durumlarda cildin soyulmasına da neden olduğu gözlemlendiği için özellikle kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor

Retinol Kullanımı Nasıldır?
Retinol, gıdalarda bulunmasının yanı sıra ilaç olarak da temin edilebiliyor. Ancak son derece agresif ve diğer maddelerle güçlü etkileşimi olan bu bileşenin, ciltte kullanım amacıyla sadece bakım ürünleri olarak tercih edilmesinde yarar var. Retinol içeren serum ve krem gibi ürünler, cilt tarafından emilme süreci sonrasında tepkimeye girerek retinoik asit formunu alıyor. Ayrıca retinolün, özellikle de AHA ve BHA gibi diğer asit içeriklerinin yer aldığı ürünlerle kullanılmaması gerekiyor.

Her yaşlanma karşıtı ürün gibi retinol içeren ürünlerin de 30’lu yaşlardan sonra kullanımı öneriliyor. Retinol içeren ürünler güneşle etkileşime girmesinden kaynaklı gündüz kullanıldığında lekelenmeye yol açtığı bilindiğinden gündüz kullanımı tavsiye edilmez. Bu yüzden retinol içerikli ürünlerin, hücre yenilenmesinin aktif olduğu gece saatlerinde kullanılması gerekmektedir.

Retinol Nelerde Bulunur?
İçerisinde A vitamini bulunan besinler yoluyla vücudun retinol alması sağlanabiliyor. A vitamini ise doğada, retinol ve beta-karoten olmak üzere iki farklı türde bulunuyor. Bu nedenle bu gıdaların kontrollü tüketimi cilde büyük fayda sağlıyor. Beta-karoten, vücut içerisinde retinole dönüştürülüyor. Retinol nelerde bulunur ve vücuda nasıl retinol sağlanır diye düşünülür ise

Hayvansal gıdalar
Beta-karoten içeren sebze ve meyvelerde retinol bulunur.
Retinol İçeren Besinler Nelerdir?
Retinol, hayvansal gıdalar aracılığı ile alınabilir. et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri yardımıyla vücuda alınabiliyor. Beta karoten ise vücut içinde retinole dönüştürülüyor. Bu dönüşüme uğrayan beta karoten nelerde var diye soracak olursanız sebze ve meyveler en yakın arkadaşınız olmalı diyebiliriz. Bunlar arasında ise havuç, mango, greyfurt, domates, kavun, kabak, biber, brokoli, papaya, lahana, guava ve ıspanak öne çıkıyor.

et,
balık,
tavuk,
süt ve süt ürünleri
havuç,
mango,
greyfurt,
domates,
kavun,
kabak,
biber,
brokoli,
papaya,
lahana,
ıspanak
Retinol İçeren Kremler Nelerdir?
Retinolün cilde faydası bakımından çok güçlü bir bileşen olmasından kaynaklı krem içeriklerinde de sıkça kullanılmaktadır. Akne tedavisi ve yaşlanma karşıtı etkisinden faydalanmak isteyenler bu kremlere göz atabilirler.

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum
SkinCeuticals Retinol 0.3
La Roche Posay Redermic R Krem
L’Oréal Paris Revitalift Lazer Saf Retinol Gece Serumu

Kullanan var mı ?


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
________________

AdrenaLin

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Konu AbC tarafından (05 Şubat 2023 Saat 18:07 ) değiştirilmiştir..
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:12.