IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


Tarih Tarihin hayatımıza etkileri ile ilgili tüm konulara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

3Beğeni(ler)
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By She
  • 1 Post By Lyra


 
 
Seçenekler Stil
Alt 22 Nisan 2021, 09:48   #1
Standart Samanlar Hakkinda Bilmeniz Gereken 13 Sey

1. Saman kelimesi Tunguzca kokenlidir ve Rus bilim insanlarinin yaptigi arastirmalar sonucu kullanilmaya baslamistir.


2. Samanlar; ruhlar, tanrilar ve insanlar arasinda baglanti kuran din adamlariydi. Ayrica hastaliklara care bulmak, verilen kurbanlari yer ve gok tanrilarina ulastirmak, cesitli dinsel torenler duzenlemek, insanlari kotu ruhlardan korumak, fal bakip gelecekten haber vermek gibi islerle de ilgileniyorlardi.

3. Ilk ve en etkili samanlar kadinlardan olusuyordu. Ancak daha sonra erkekler bu iste baskin rol oynamaya basladilar.

4. Saman olan birinin soyunda baska bir saman olmasi gerekir. Ancak nadiren de olsa soylarinda saman olmayanlar arasinda secildigi de gorulmustur.

5. Samanin kolayca trans haline gecebilecek karaktere sahip olmasi gerekir. Bu nedenle samanlar genellikle toplumdan soyut olarak yasayan kisiler arasindan cikar.

6. Samanlik belirtileri genelde ergenlige gecis evresinde gorulur. Gercek ustu varliklar gorme, sIk bas donmesi, ruhsal ve bedensel acilara maruz kalma, sinirli olma, insanlarda kendini soyutlama, surekli dusunceli bir tavir gibi davranis bicimleri saman olacak kiside gozlenen belirtilerdir.


7. Ancak sadece bu ozellikleri tasiyanlarin saman olmaz. Saman olabilmek icin belirli bir bilgi birikimi ve egitimin de olmasi gerekir. Saman olmaya aday olanlar saman olmadan once bir takim egitimlerden gecirilirler.

8. Cok yaygin olmamakla birlikte, dunyanin cesitli bolgelerinde samanlarin, trans haline gecebilmeleri icin uyusturucu bitki ya da ilaclari kullandigi gorulmustur.

9. Peki ya ilk saman nasil ortaya cikti?

Cesitli toplumlarin cesitli efsanelerinde farkli farkli hikayeler olsa da bir din tarihcisi olan Mircea Eliade'nin bahsettigi bir Buryat efsanesine gore tanrilar, insani yarattiktan sonra, kotu ruhlar hastalik ve olum yaymaya baslar. Bunun uzerine ilahlar, bu kotu ruhlarla mucadele etmesi ve insanlara yardim etmesi icin bir saman gondermeye karar verir. Ancak saman olarak gonderilen kartalin dilinden anlamayan insanlar ona guvenmez. Bunun uzerine kartal ilahlara doner ve kendisine insanlarla konusma yetenegi verilmesini ya da onlara kendi cinslerinden bir saman gonderilmesini diler. Ikinci dilegi kabul olan kartal insan kiliginda tekrar dunyaya gonderilir. Geri donen kartal agacin altinda uyuya kalmis bir kadin gorur ve bu kadinla birlikte olur. Bu birlikteligin sonucunda ise ilk saman olarak nitelenen cocuk dunyaya gelir.

10. Samana yardimci olan malzemelerden biri de uzerinde cesitli esyalarin ve hayvan kalintilarinin bulundugu elbisesidir. Bu elbise samanin trans aninda yaptigi yolculuklarda bicim degistirmesini saglar.

11. Arastirmalara gore en eski saman kiyafetleri hayvan seklinde olan kiyafetlerdir. Bu, kiyafeti giyen samanin gerektigi zaman hayvanin sekline girebilecegini isaret eder.

12. Samanlarin bir diger onemli malzemesi de davullaridir. Samanin yeraltina inis ya da gokyuzune yukselme torenlerinde onemli bir rolu oldugu dusunulur. Ayrica tanriya kurban sunma, bir evi kotu ruhlardan temizleme, kotu ruhlari yakalama ve onlari icinde hapsetme gibi amaclarla da kullanilmistir. Kullanilmasindaki baska bir amac ise davul sesinin ritmiyle ayinin gidisatinin izleyicilere aktarmak ve trans durumuna gecisi kolaylastirmaktir.

13. Samanlarin kullandigi bir baska esya ise asalaridir. Bu bas kismi 2 ya da 3 catalli sopalarin uc kisimlari samanin ait oldugu klani ifade eder. Bu asalarin uc kisimlarina kumastan yapilmis beyaz, sari, kirmizi, yesil, mavi ve siyah renkte seritler ve canlar baglanir.


ALİNTİ ~
________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 08:48   #2
She
✰ ÖzeL..
She - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Ilk ve en etkili samanlar kadinlardan olusuyordu

Bilği paylaşımı için teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

________________

~ E & B ~
 
Alt 28 Nisan 2021, 09:30   #3
narcissism
Lyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

Saman sandım hani sarı olan saman ineklerin yediği felan.... sonuna kadar saman sanıyordum kdsfkjsdf

________________

"yoksun diye bahçemde çiçekler açmıyor bak,
gel de görüp açılsınlar, devşirip göğsüne tak."
 
Alt 28 Nisan 2021, 13:01   #4
Standart

Ben tşk ederim : )

________________

Bizde Mutsuz Olalim ~
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:07.