IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Tablet ve Bilgisayarlar (https://www.ircrehberi.net/tablet-ve-bilgisayarlar/)
-   -   En İyi Bilgisayar Sıralamasında – Apple Dördüncü Sırada – 2021 (https://www.ircrehberi.net/tablet-ve-bilgisayarlar/58826-en-iyi-bilgisayar-siralamasinda-apple-dorduncu-sirada-2021-a.html)

1903 22 Şubat 2021 05:02

En İyi Bilgisayar Sıralamasında – Apple Dördüncü Sırada – 2021
 
En iyi bilgisayar markaları listemizin dördüncü sırasında Apple bulunmakta.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Tarihler 1 Nisan 1976’yı gösterdiğinde Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından Apple şirketi; Apple I kişisel bilgisayar kitini satmak amacıyla kuruldu. Apple I; günümüzdeki bilgisayar tabirinden daha basit şekilde anakart olarak satılmaktaydı. Temmuz 1976’da Apple I satışa sunuldu.

16 Nisan 1977’de,Apple II West Coast Computer Faire’de tanıtıldı. Apple II, VisiCalc hesap tablosu programı ile iş dünyasının ilk killer app (tüketicilerin uygulamayı çalıştırmak için donanımı satın almalarını gerektiren bir pazarlama tekniği) masaüstü platformu olmuştur. VisiCalc, ofiste de kullanılabilecek olduğundan evinde kullanan kullanıcılarına bilgisayar satın alma konusunda fazladan bir sebep vererek Apple II için bir pazar oluşturdu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

1970’li yılların sonlarına geldiğimizde Apple’da, bilgisayar tasarımı ve üretim hattı konularında çalışan kişiler bulunmaktaydı. Mayıs 1980’de IBM ve Microsoft ile rekabet etmek amacıyla Apple III tanıtıldı.

Steve Jobs ve Jef Raskin’in de içinde bulunduğu Apple temsilcilerinden oluşan bir heyet 1979 yılının aralık ayında Xerox Alto’yu görmek amacıyla Xerox PARC’ı ziyaret etti. Jobs, bu gezi sayesinde gelecekteki bilgisayarların tümünde grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) kullanılacağının farkına vardı ve Apple’ın sıradaki projesi olan Lisa için GUI geliştirilmesinin gerekli olduğunu düşündü.

Apple’ın bir nevi iki gruba ayrıldığını söyleyebileceğimiz Lisa ve Macintosh projeleri arasında ekipler tarafından hangi ürünün daha önce piyasaya çıkacağına dair bir yarış başladı. Yarışı 1983 yılında Lisa ekibi kazandı ve halk için satışa sunulan grafiksel kullanıcı arayüzüne sahip ilk bilgisayar Lisa oldu. Ama yüksek fiyatı ve yetersiz miktardaki yazılımı nedeniyle başarılı olamadı.

Apple’ın Yükselişi
1984 yılında Apple Macintosh’u piyasaya sürdü ve 1,5 milyon dolar bütçeli ünlü “1984” televizyon reklamı ile tanıtımı yapıldı. Reklam 22 Ocak 1984’te Super Bowl’da yayımlandı. Bu olay günümüzde Apple’ın başarısı için bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir.

Macintosh’un satışları başlangıçta Apple’ın istediği gibiydi fakat yüksek fiyatı ve az sayıdaki yazılımı nedeniyle sonraki satışlar daha iyi olmadı. Macintosh’un talihi uygun fiyatla satışa sunulan PostScript lazer yazıcı ve PageMaker ile döndü.

1985 yılına gelindiğinde Steve Jobs’ın yönetim yetkileri elinden alındı. Aynı yıl Jobs Apple’dan ayrılarak NeXT Inc.’i kurdu.

1989 yılında tanıtılan Macintosh Portable, 7.5 kilogramlık o döneme göre gayet iyi gözüken ağırlığı ve 12 saatlik uzun pil ömrü ile Macintosh’un masaüstü versiyonu kadar güçlü olacak şekilde tasarlandığını kanıtlıyordu. 1991 yılında Apple, Macintosh Portable’ın tanıtımından sonra PowerBook’un tanıtımını yaptı. Aynı yıl içinde, arayüze renklerin eklenmesini sağlayan ve yeni ağ becerileri elde ettiren System 7 yükseltmesi de tanıtıldı. Bu yükseltmenin en önemli özelliğiyse 2001 yılına kadar Mac OS’un mimari yapısını oluşturmasıydı.

Ürünlerin başarısı şirketin elde ettiği karın artışını da beraberinde getirdi. Apple yeni ürünler tanıtmaya ve karını yükseltmeye devam ederek iyi işler yaptı.

Apple, Macintosh modellerinin satışlarını düşüren Apple II serisinin üretim için çok maliyetli olduğunu fark etti. 1990 yılında Apple II müşterilerini Macintosh serisine çekmek amacıyla Apple, IIe Card için tek genişletme yuvası bulunan Macintosh LC’yi tanıttı. Apple, Apple IIe satışlarına 1993 yılında son verdi.

Macintosh LC’nin başarısının ardından Apple, Centris, Quadra ve Performa serilerini üretip satışa çıkardı.

1994 yılında Apple, IBM ve Motorola ile AIM birlikteliğini başlattı. Amaçları Apple yazılımını, IBM ve Motorola’nın da donanım gücünü kullanan yeni bir bilgisayar yaratmaktı. AIM birlikteliği, Microsoft’u yok edeceğini umuyordu. Aynı yıl Apple, Motorola’nın PowerPC işlemcisini içerisinde bulunduracak pek çok Apple bilgisayarından ilki olan Power Macintosh’ı tanıttı.

Steve Jobs’ın Dönüşü

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

1997 yılının ortalarında son üç yılın en düşük hisse senedi fiyatının görülmesi ve finansal açıdan beklenmeyen kayıplar nedeniyle yönetim kurulu, CEO Gil Amelio’nun yerine Steve Jobs’ı geçici olarak CEO pozisyonuna getirdi. Jobs bu durumdan sonra şirketin ürün grubunu yeniden oluşturmaya başladı.

1998’in ağustos ayında Apple, yeni bilgisayarı iMac’i tanıttı. iMac; modern teknolojisi ve Apple’ın rakiplerine göre özgün olan tasarımı sayesinde yılın ilk yarısında yaklaşık 800 bin adet satıldı.

2001 yılından sonra Apple’ın tasarımdan sorumlu ekibi ilk kez iMac G3’te kullandıkları renkli yarı saydam plastiği gitgide terk etmeye başladı. Önce PowerBook modelin titanyum tasarımı, sonra ise iBook ve iMac modelleri ile karşımıza çıkan polikarbonat tasarımlar ile bu süreç devam etti.

2005 yılının haziran ayında gerçekleştirilen Worldwide Developers Conference’da Steve Jobs, 2006 yılından itibaren Apple’ın Intel tabanlı Mac bilgisayar üreteceğini duyurdu. 2006 yılının ocak ayında yeni MacBook Pro ve iMac, Intel’in Core Duo işlemcisini kullanan ilk Apple bilgisayarları oldu. Intel yonga setlerine geçiş sürecinde Power Mac, iBook ve PowerBook serileri üretimden kalktı; Mac Pro, MacBook ve MacBook Pro bu serilerin yerini aldı. 2009 yılının nisan ayında Apple’ın mikroçip tasarlamak için kendi mühendis ekibini kurduğu ortaya çıktı.

Apple’ın başarısı hisse senetlerine de yansıdı. 2003 yılı ile 2006 yılları arasında Apple’ın hisse seneti fiyatları 6 dolardan 80 doların üzerine çıkarak 10 kattan fazla arttı. 2006’da Apple’ın pazar payı dünyadaki lider markalardan Dell’i geçti.

2012 yılında satışa sunulan yeni iMac inanılmaz inceliğiyle dikkat çekiyordu. Bu yeni iMac’in ekran kalınlığı sadece 5 milimetreydi. Buradan sonrasında şirket yükselmeye devam etti ve Apple’ın elektronik sektöründe başı çeken marka olduğunu söylememiz yanlış olmaz.

Günümüzde Apple
Şirket Steve Jobs’ın ölümü sonrasında yeni bir yönetim kurulu oluşturarak Tim Cook’ın yönetiminde faaliyetlerine devam etmektedir. Apple günümüzde 700 milyar dolar bütçesi ile dünyanın en zengin şirketlerinden biri.

Apple’ın en iyi bilgisayar markaları listemizde 4. sırada bulunmasının sebebine geldiğimizde de 2020’nin üçüncü çeyreğindeki pazar payı dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı döneminde 5 milyon 628 bin satış yapan şirket, bu senenin aynı döneminde ise 700 bine yakın bir artışla 6 milyon 372 bin adet sevkiyat yapmış. Bu da pazar payının %8.1’ine tekabül etmekte. Yıllık büyüme ise %13.2 gibi mükemmel bir orana sahip.

Apple’ın Öne Çıkan Modelleri

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Şirketin en çok öne çıktığı model olan Macbook Pro’nun en yeni versiyonu olarak dikkat çekiyor. Geçtiğimiz ay tanıtılan, şirketin kendi ürettiği M1 işlemcili Macbooklar hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kaynak ; [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

She 22 Şubat 2021 21:30

Dünya Apple’ın yükselişini izliyor


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 12:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi