IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi

IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi (https://www.ircrehberi.net/)
-   Sunucular Özel Forum Röportajları (https://www.ircrehberi.net/sunucular-ozel-forum-roportajlari/)
-   -   SohbetDesin.Com Sunucu Sahibi DarK İle Röportajımız (https://www.ircrehberi.net/sunucular-ozel-forum-roportajlari/71277-sohbetdesin-com-sunucu-sahibi-dark-ile-roportajimiz.html)

ZeyNa 26 Mayıs 2021 20:18

SohbetDesin.Com Sunucu Sahibi DarK İle Röportajımız
 

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ZeyNa : Merhaba @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için kendi adıma ve IRCRehberi.Net yönetimi adına teşekkür ederim.

DarK : Merhaba ZeyNa Rica ederim. Hosgeldiniz.

ZeyNa : Hoş buldum, teşekkür ederim. Nasılsınız?

DarK : İyiyim teşekkür ederim, Siz nasılsınız ?

ZeyNa : Bende iyiyim sağ olun. Sizi biraz tanıyalım mı? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

DarK : Tabi ki, adım İsmail. 40 yaşındayım evli ve 2 çocuk babasıyım. 11 yaşında kızım, 9 yaşında oğlum var. Gıda sektöründe makina operatörü olarak çalışmaktayım. Pandemi dönemi malum bizi bayağı etkiledi.

ZeyNa : Sizi tanıdığımıza memnun olduk @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] , evet pandemi dönemi herkesi etkiledi. Dileğimiz kısa bir zaman içinde bu durumdan en az hasarla kurtulmak.
Peki IRC/d ile tanışmanız nasıl oldu? Kaç senedir bu ortamlardasınız?

DarK : IRC/d ortamında tabi ki herkesin bir anısı vardır. Bizimkisi de 1998'de başladı. Çok sevdiğim bir abimin internet cafesi vardı. Bilgisayarla ilk tanışmam orada oldu. Oyun falan oynarken bir arkadaşım sayesinde IRC/d ortamına katıldım..

İlk sunucum Showtv.Net'ti. DeLi`AdaM nickini almıştım 1998-1999 yıllarından 2002 de askere gidene kadar orada takıldım.

ZeyNa : 1998 dediniz. Bayağı eskisiniz bu ortamlarda. Peki sunucu açmaya nasıl karar verdiniz?

DarK : Biz 20 arkadaşımızla karar verdik sunucu açmaya. '' SohbetDesin.Com '' domain ismini ise @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile birlikte karar verip aldık. 20 kişi ile başladığımız bu yolculukta geriye 2 kişi kaldık. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve ben.

ZeyNa : Bir hayli zaman olmuş. @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile dostluğunuz da daim olsun. Peki sizce bir sunucuyu ayakta tutmak için neler yapmak gerekir? Kalıcı bir ortam nasıl oluşturulur?

DarK : Sunucuyu ayakta tutmak için maddi ve manevi bayağı bir destek gerekiyor. Bi çoğu sunucu da bunu bilir maddi konuda sıkıntı olmasa bile manevi konuda bayağı sıkıntı çektik. Zamanında bize destek veren birçok arkadaşımız oldu. Bunların çoğu ya sanalı bıraktı yada sunucu açtı / başka sunuculara geçiş yaptı. Tabi bu dönemde sunucularda eskisi gibi bir sıcaklık, dostluk ortamı yok. Tabi ki herkesin bir arkadaş ortamı vardır. Bi sunucuyu ayakta tutabilmek için de dost, arkadaş manevi destek mutlaka şart diye düşünüyorum.

ZeyNa : Evet bu konuda haklısınız. Dost çevresi ve desteği çok önemli bu hususta. Peki IRC/d ortamlarında eskisi gibi sıcaklık, samimi ortam yok dediniz. Neden sizce? Eski ile şimdinin arasında ne gibi farklılıklar var?

DarK : Evet, çünkü eski ortamlardaki fedakarlık yakınlık şu anki ortamlarda yok. Hiç yok demiyorum nadir de olsa bazı sunucularda olabilir. Sunucusu eski olanlar, sürekli ilgilenip düzenini kuranlar bilir bunu. Sorun daha az oluyor. Şöyle örnek vereyim ben Sohbetdesin.Com'u 2006 yılında faaliyete geçirdim. O zamandan bu zamana kadar da hiç kapatmadım. Çok iyi mevkilere geldiğimiz günlük bin giriş gördüğümüz günler oldu. Ama o zamanki ortamı şu anda bulmak zor gerçekten. Nedenine gelince az önce dediğim gibi manevi destek. Bu dönemde manevi destek veren kullanıcı çok az diyebilirim. Tabi benim fikrim düşüncem bu şekilde. Ümit ediyorum ki bu söylediklerimde yanılmış olayım..

ZeyNa : Söylediklerinizde doğruluk payı var. Günümüzde sunucu sayısı arttıkça manevi destek azalıyor. Peki sunucuya yönetici alımı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Ne gibi şartlarınız oluyor?

DarK : Kısa bir süre önce Ircrehberi.Net'te yönetici alımıyla ilgili bir konu paylaşmıştım. Okudunuz mu bilmiyorum. Biz dışarıdan gelip, direk yetki isteyen insanları eklemiyoruz. Eklediğimiz zamanlar da oldu ama artık yönetimdeki arkadaşlarımızın tanıdığı güvendiği dostlarını ekliyoruz. Örneğin yönetimdeki arkadaşlar tavsiye sunuyorlar. Benim kendilerine dediğim şeyse şu oluyor '' O kişiyi iyi tanıyorsanız, güveniyorsanız ortama ayak uydurabilecekse '' ekleyelim. Sorun yaşamayacağımıza emin olduğumuz kişileri ekliyoruz. Bu IRCop da olabilir Root adminde.

ZeyNa : Haklısınız. Son zamanlarda insanlara güvenmek bi hayli zorlaştı. Tanıdığın bildiğin insanlarla yola çıkmak, o insanların tavsiyesiyle ekibe aldığın kişilerle büyümek en mantıklısı. Peki kafanızda yeni projeler var mı? Bizimle paylaşır mısınız?

DarK : Tabi ki, yeni projelerimiz var. Ircrehberi.Net 'te siz değerli dostlarımızla paylaşacağız en kısa zaman içinde diyebiliriz. Yenilikler illaki her sunucu da şart. Yönetim olsun projeler olsun mutlaka şart. Sunucumuz da eskiden beri tanıdığımız insanlar var onlarla güzel bir düşüncemizle devam edeceğiz yakın zamanda.

ZeyNa : Hayırlı olsun diyelim o halde şimdiden bizlerde merakla bekliyor olacağız yeni projenizi. Umarım çok başarılı olursunuz. Bir diğer sorum sanalın en zor yanı nedir sizce?

DarK : Çok güzel bir soru :) şöyle söyleyeyim aslında zor diyor birşey yoktur sanal olsun real olsun. Bulunduğunuz yerde kural düzeni ayak uydurulacak bir ortam varsa hiçbir zorluk olmayacaktır diye düşünüyorum. Benim sunucuda zorlandığım dönemler oldu mu evet tabi ki. Sunucumuz 2006 yılından 2014 yılına kadar CR idi. O dönemlerde çok aşırı saldırılar oluyordu ve bu bizi zorlamıştı. Saldırılar şu anda da var ama Unreal de yenilikler olduğu için pek etkilenme olmuyor. O yüzden şu dönemlerde pek bi zorluğu yok.

ZeyNa : Evet maalesef saldırılar sanalda hemen hemen her sunucu da oluyor. Neyse ki güzel önlemler alınabiliyor ve pek bi zarar görmüyor sunucular artık. Peki, 1998'den beri IRC/d ortamlarındayım dediniz yeni olan sunucu sahiplerine ne gibi tavsiyeleriniz var?

DarK : Yeni sunucu sahiplerine şöyle tavsiye vereyim. Gerçeksi bir ortam olmadığı sürece, kendiniz ilgilenmeyecekseniz yeniden bir IRC/d ortamı kurmanıza hiç gerek yok. Sonuçta yeni bir sunucu kurmak çok basit ama çevreniz yok ise ortamınız yok ise maddi ve manevi destekleriniz hiç bir işe yaramıyor..

ZeyNa : Teşekkür ederiz tavsiyeleriniz için. Röportajımızın sonuna doğru gelirken Ircrehberi.Net hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyim? Forumdaki üyelerimize söylemek istedikleriniz var mı?

DarK : Aslında ben teşekkür ederim bu güzel sohbet için. Ircrehberi.Net başta kurucusu @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve tüm yönetimde emek veren arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Sizlerle olmaktan, sizlerin yanınızda durmaktan çok mutluyum. Teşekkür ederim herkese sevgilerle. İyi paylaşımlar, keyifli forumlar dilerim..

ZeyNa : Kendi adıma ve Ircrehberi.Net yönetimi adına teşekkür ederim güzel düşünceleriniz , dilekleriniz için. Bizlerde, sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz her zaman. Benim içinde keyifli bir röportaj oldu ayırdığınız zaman ve samimi cevaplarınız için ayrıca teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

INFLaMeS 26 Mayıs 2021 20:20

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilarinin devamini dilerim

Sim 26 Mayıs 2021 20:20

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emegine saglik yine cok güzel ve akici bi röportaj olmus.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilarinizin devamini dilerim.

YGT 26 Mayıs 2021 20:26

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine sağlik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bâşarilarin Daim olsun insallah reis

Artist 26 Mayıs 2021 20:28

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeklerine sağlık ve sunucu sahibi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'a bu meşaketli yolda her daim başarılar dilerim.

WildCat 26 Mayıs 2021 20:34

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emegine yuregine saglik tatlim guzel roprtaj olmus begenerek okudum tbr ederim :romantik:
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey sizede gerek sanal hayatinda gerek gercek hayatinizda basarilar dilerim saygilarimla :utangac:

PeLin 26 Mayıs 2021 20:41

@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mm yine diyorum röpörtajlarin kralicesi emegine saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sizlerede başarılar dilerim

Reyhan 26 Mayıs 2021 20:47


İlk sunucum Showtv.Net'ti.
demişsiniz. Bunu görünce direk ilgimi çekti açıkçası. Çünkü en en çok merak ettiğim sunucudur benim. Sizleri aramızda görmek ne güzel ; varlığınız daim olsun, başarılar dilerim.


@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'cim çok güzel sorular, çok içten bir röportaj olmuş eline sağlık canım :heart:


Lareina 26 Mayıs 2021 22:13

Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] verimli bir röportaj olmuş.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey sizede ve sunucuyada başarılar dilerim.

ZeyNa 26 Mayıs 2021 22:17

Alıntı:

Sim Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493386)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emegine saglik yine cok güzel ve akici bi röportaj olmus.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilarinizin devamini dilerim.

Alıntı:

Mustafa Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493396)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Emeğine sağlik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Bâşarilarin Daim olsun insallah reis

Alıntı:

SanalizasyonFaresi Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493399)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emeklerine sağlık ve sunucu sahibi @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'a bu meşaketli yolda her daim başarılar dilerim.

Alıntı:

WildCat Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493406)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] cim emegine yuregine saglik tatlim guzel roprtaj olmus begenerek okudum tbr ederim :romantik:
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey sizede gerek sanal hayatinda gerek gercek hayatinizda basarilar dilerim saygilarimla :utangac:

Alıntı:

Gamzeli Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493416)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] mm yine diyorum röpörtajlarin kralicesi emegine saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sizlerede başarılar dilerim

Alıntı:

Reyhan Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493430)

İlk sunucum Showtv.Net'ti.
demişsiniz. Bunu görünce direk ilgimi çekti açıkçası. Çünkü en en çok merak ettiğim sunucudur benim. Sizleri aramızda görmek ne güzel ; varlığınız daim olsun, başarılar dilerim.


@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 'cim çok güzel sorular, çok içten bir röportaj olmuş eline sağlık canım :heart:


Alıntı:

Lareina Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493553)
Emeğine sağlık @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] verimli bir röportaj olmuş.
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bey sizede ve sunucuyada başarılar dilerim.

Alıntı:

INFLaMeS Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 493385)
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] emegine saglik
@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] basarilarinin devamini dilerim

Teşekkür ederim hepinize , okuyan yüreklerinize sağlık :Gulll:


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Copyright ©2019 - 2023 | IRCRehberi