IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2021, 03:28   #1
Standart Zihnimizi güçlendirmenin en kolay ve ucuz yolu

Prof. Saygılı: Zihnimizi canlı tutmak, zayıflamasını önlemek için alacağımız bazı tedbirler çok işe yarayacaktır

Prof. Dr. Sefa Saygılı, zihin güçlendirmenin yollarını anlattı.

"Yaşımız ilerledikçe yürüme zorluğu çekebilir, eskisi gibi fiziksel aktiviteler göstermeyebiliriz. Ancak zihnimizin de aynı duruma düşmesini istemeyiz, buna katlanamayız. Olan bitenden, çevremizden haberimiz olsun isteriz" diyen Saygılı'nın Akit'teki yazısı şöyle:

Zihnimizi canlı tutmak, zayıflamasını önlemek için alacağımız bazı tedbirler çok işe yarayacaktır. İşte bunlardan bazıları:

Hareketli olmak ve egzersiz, yaşam kalitesini artırır

Gerçekten zihin sağlığı için her gün en az yarım saat egzersize zaman ayırmak, özellikle temiz havada yürüyüş yapmak beynimizin forma girmesinde faydalı olacaktır. Özellikle oturarak iş yapanlar arada ayakta kalmaya ve yürümeye önem vermelidirler. Geçenlerde yabancı bir uzman bu yüzden biraz da şaka yollu, ‘Toplu taşıma araçlarında yaşlılara oturmaları için yer vermeyin. Çünkü onlara kötülük yaparsınız’ demişti.

Beslenmeye dikkat

Düşük glisemik endeksli (yani yediğimizde kan şekerimizi yükseltmeyen) ve lifli (posa bırakan) besinler tercih edilmelidir. Şekerden uzak durulmalı; doğal gıdalara, sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Böylelikle bağırsaklarda gerçekleşen sindirim istikrarlı sürer, beyne giden enerji daha sağlıklı olur ve beynin performansı daha uygun hale gelir.

Diyabet ve hipertansiyon

Diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları kontrol altında tutmalı. Çünkü bu rahatsızlıklar özen gösterilmezse beyni olumsuz etkiler.

Sigaradan, alkolden uzak durmalı

Sigara içildiğinde de alkol alındığında da hemen kana karışarak beyne hücum eder ve en önce beyin dokularına zarar verirler.

Uykumuz yeterli ve dengeli olmalı

Gece yani karanlıkta uyunmalı ve alınan uyku yeterli olmalıdır. Uyku zihnimizi dinlendirir, öğrenmemizi ve konsantre olmamızı güçlendirir. Devamlı uykusuzluk çekenlerde bilişsel yani zihinsel fonksiyonlarda zayıflama ortaya çıkar.

Yenilecek gıdalar

Balık, sızma zeytinyağı, üzüm, badem ve ceviz gibi gıdalar ihmal edilmemelidir.

Stresli yaşantıdan kaçınmalı

Stres, hipokampus ve hafızayla bağlantılı diğer beyin bölgelerini zararlı kimyasallarla kaplayarak beyne zarar verir. Bu yüzden dengeli hayat sürmek, dinlenmeye ve istirahate önem vermek, sosyalleşmek, dost ve akrabalarla iletişimde olmak, seyahat etmek, alternatif faaliyetlerin olması stresi azaltır.

Beyni çalıştırmalı

Bulmacalar, sudoku ve diğer zekâ oyunları beyni formda tutmada yararlıdır. Eğitime devam etmek, okumak, yeni şeyler öğrenmek yine zihnimizi kuvvetlendirir.

alıntı
________________

www.sohbetzirve.com / [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alt 17 Ocak 2021, 03:29   #2
Sahtesiniz Sahte
JeSteR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart

emeğine sağlık

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:36.