IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 15 Mart 2023, 14:10   #1
Banlı Üye
RuzqaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun tehlikeli olabileceğini belirten Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, “Bebeklik çağında saptanan idrar yolu enfeksiyonu, henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için sepsise (genel vücut iltihabı) neden olarak hayati riske yol açabilir. Bu nedenle tedavinin damar yolu ile uygulanması tercih edilmelidir” dedi.

Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Halsizlik ve Kusma Görülebilir

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun (İYE) sık görülen ateşli hastalık nedenlerinden biri olduğunu belirten Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, “İYE, idrarda enfeksiyona neden olan etkenin bulunması demektir. En sık olarak bakteriler saptanır. İYE yüksek ateş yanında iştahsızlık, halsizlik, kusma ve beslenme isteksizliği gibi bulgularla ortaya çıkar” diye konuştu.

Bir çocukta idrar yolu enfeskiyonu tanısının konabilmesi için uygun şekilde alınmış idrar kültüründe 10 binin üzerinde bakterinin saptanmış olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arda, “Üreme saptanan hastalarda etkene duyarlı antibiyotiği belirlemek için test yapılır. Antibiyotik tedavisi 7-10 gün arasında uygulanmalıdır. Bebeklik çağında saptanan İYE, henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmediği için sepsise (genel vücut iltihabı) neden olabilir. Bu nedenle tedavinin damar yolu ile uygulanması tercih edilmelidir. Büyük çocuklarda ise ağızdan alınan tedavi yeterlidir. Tedavinin yararlılığını anlamak için son antibiyotik alımından 72 saat sonra yeniden idrar kültürü yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Bu Belirtilere Dikkat Etmek Gerek

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyen durumlardan bahseden Prof. Dr. Arda, şu bilgileri paylaştı. “Eğer bir çocuk yıl içerisinde 3 ya da daha fazla kanıtlanmış İYE geçirmişse altta yatabilecek olası böbrek, idrar yolları ve mesanenin doğumsal anormallikleri açısından mutlaka araştırılmalıdır. En sık görülen iki neden idrarın mesaneden idrar yollarına geri kaçması (vezikoüreteral reflü) ve idrar yolunda böbrekten hemen çıkış noktasında oluşan darlıktır. (üretero-pelvik darlık)” Günümüzde anne karnında yapılan rutin ultrasonografik incelemeler ile bu anormalliklerin tanısı konabilmektedir. Her iki durumda da idrarın yeterince boşalmaması, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.”

Böbrek Reflüsü Olabilir

Çocuklarda yineleyen idrar yolu enfeksiyonun en önemli nedenlerinden birinin vezikoüreteral reflü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, “Doğumsal olarak idrar yollarının mesaneye açıldığı yerdeki kapakçık yapısının bozuk olması, idrarın mesaneden idrar yollarına doğru kaçmasına neden olur. İleri derecedeki reflüde idrar böbrek içine kadar çıkabilir ve zaman içerisinde ciddi işlev yitimine yol açar. Eğer bir çocukta sık idrar yolu enfeksiyonu öyküsü varsa, böbrek reflüsü açısından mutlaka araştırılmalıdır. Tanı için ilaçlı mesane filmi çekilmelidir. Düşük dereceli reflüler zaman içerisinde düzelebilir. Bu çocuklar koruyucu antibiyotik tedavisi ile izlenir. Yüksek dereceli reflülerde ise kapalı ya da açık cerrahi tedavi yöntemlerinden biri uygulanır” açıklamasında bulundu.

Teşhis Nasıl Konulur?

Üretero-pelvik darlık tanısı hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, “Ultrasonografi ile böbreğin çıkışında bulunan ve idrarın toplandığı havuz (pelvis) kısmının ön-arka çapı ölçülerek konur. 10 mm’nin altında olan genişlemelerde aralıklı olarak ultrasonografik izlem yeterlidir. Daha geniş, izlemde küçülmeyen ya da artan genişlemelerde böbreğin ne kadar etkilendiğini araştırmak amacıyla sintigrafik inceleme yapılmalıdır. Eğer aralıklı izlemlerde çap artışı ve böbrek işlevinde azalma varsa, cerrahi tedavi uygulanır” diyerek sözlerini noktaladı.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:44.