IRCRehberi.Net- Türkiyenin En iyi IRC ve Genel Forum Sitesi  
 sohbet
derya sohbet


 
 
Seçenekler Stil
Alt 10 Mart 2023, 17:04   #1
Banlı Üye
RuzqaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Arrow Yüksek kolesterole karşı 5 etkili öneri

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı ve kalp krizi riskinizi artırır. İlaçlar kolesterolünüzü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ancak, kolesterolünüzü iyileştirmek için önce yaşam tarzınızda değişiklik yapmayı tercih ediyorsanız, bu beş sağlıklı değişikliği deneyin. Diyetisyen Rıdvan Arslan konu hakkında bilgiler verdi.

Halihazırda ilaç kullanıyorsanız, bu değişiklikler kolesterol düşürücü etkilerini artırabilir.

KALP DOSTU YİYECEKLER YİYİN

Diyetinizdeki birkaç değişiklik kolesterolü azaltabilir ve kalp sağlığınızı iyileştirebilir: Doymuş yağları azaltın: Öncelikle kırmızı et ve tam yağlı süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlar, toplam kolesterolünüzü yükseltir. Doymuş yağ tüketiminizi azaltmak, "kötü" kolesterol olan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünüzü azaltabilir.


TRANS YAĞLARI ORTADAN KALDIRIN:
Bazen gıda etiketlerinde "kısmen hidrojene bitkisel yağ" olarak listelenen trans yağlar, genellikle margarinlerde ve mağazadan satın alınan kurabiyelerde, krakerlerde ve keklerde kullanılır. Trans yağlar genel kolesterol seviyelerini yükseltir. Gıda ve İlaç Dairesi, 1 Ocak 2021'e kadar kısmen hidrojene bitkisel yağların kullanımını yasakladı.

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin yiyecekler yiyin:

Omega-3 yağ asitleri LDL kolesterolü etkilemez . Ancak kan basıncını düşürmek de dahil olmak üzere kalp sağlığına başka faydaları da vardır. Omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler arasında somon, uskumru, ringa balığı, ceviz ve keten tohumu bulunur. Çözünür lifi artırın. Çözünür lif, kolesterolün kan dolaşımınıza emilimini azaltabilir. Çözünür lif, yulaf ezmesi, barbunya fasulyesi, Brüksel lahanası, elma ve armut gibi gıdalarda bulunur. Peynir altı suyu proteini ekleyin. Süt ürünlerinde bulunan peynir altı suyu proteini, süt ürünlerine atfedilen sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olabilir. Araştırmalar, takviye olarak verilen peynir altı suyu proteininin hem LDL kolesterolü hem de toplam kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir.

HAFTANIN ÇOĞU GÜNÜNDE EGZERSİZ YAPIN VE FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTIRIN

Egzersiz kolesterolü artırabilir. Orta derecede fiziksel aktivite, "iyi" kolesterol olan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü yükseltmeye yardımcı olabilir. Doktorunuzun uygun görmesi halinde, haftada beş kez en az 30 dakikaya kadar egzersiz yapın veya haftada üç kez 20 dakika şiddetli aerobik aktivite yapın. Günde birkaç kez kısa aralıklarla da olsa fiziksel aktivite eklemek, kilo vermeye başlamanıza yardımcı olabilir.

Düşünmek:

*Öğle yemeği saatinizde günlük tempolu yürüyüş yapmak

*İşe bisikletle gitmek

*Favori bir spor yapmak

*Motive olmak için bir egzersiz arkadaşı bulmayı veya bir egzersiz grubuna katılmayı düşünün.


SİGARAYI BIRAKIN

*Sigarayı bırakmak HDL kolesterol seviyenizi yükseltir. Avantajlar hızlı bir şekilde ortaya çıkar:

*Sigarayı bıraktıktan sonraki 20 dakika içinde kan basıncınız ve kalp atış hızınız sigaranın neden olduğu artıştan kurtulur.

*Sigarayı bıraktıktan sonraki üç ay içinde kan dolaşımınız ve akciğer fonksiyonunuz düzelmeye başlar.

*Sigarayı bıraktıktan sonraki bir yıl içinde kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.

Kilo verin Fazladan birkaç kilo fazla olsak bile yüksek kolesterole katkıda bulunur. Küçük değişiklikler toplanır. Şekerli içecekler içiyorsanız, şekersizleri tercih edin. Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmak veya ofisinizden uzağa park etmek gibi günlük rutininize daha fazla aktivite dahil etmenin yollarını arayın. İş yerinde molalarda yürüyüş yapın. Yemek pişirmek veya bahçe işleri yapmak gibi ayakta yapılan faaliyetleri artırmaya çalışın.
 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Kapalı
Refbacks are Kapalı





Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:27.